Lidové noviny

Sparta politá živou vodou

- JAN KREJCAR

Fotbalisté Sparty se na jaře probudili. Vyhráli všech šest zápasů, i ty, v nichž se jim nedařilo, a najednou útočí na druhé místo zaručující předkolo Ligy mistrů.

PRAHA Je Bořek Dočkal blanickým rytířem Sparty? Na podzim se totiž Pražané herně trápili, ztráceli řadu bodů, a nakonec museli přezimovat až na pátém místě.

Na jaře ale zjevně stačí i to, aby se Dočkal na zápas Sparty díval. První dva duely vyhráli Pražané bez něj, jelikož ještě nebyl uzavřen jeho přestup z čínského klubu Che-nan Ťien-jie. Jakmile byl zkušený reprezenta­nt podepsán, okamžitě do sestavy naskočil a hrál ve třech zápasech.

Do sobotního zápasu proti Olomouci ale třicetilet­ý záložník opět nenastoupi­l (podle kouče Zdeňka Ščasného jej trápí problémy s lýtkem) a Sparta se proti Sigmě dlouho nemohla prosadit, Hanáci se dokonce v posledních minutách první půle dostali do vedení. Jenže rozhodčí Petr Ardeleánu nařídil ve druhém poločase dva pokutové kopy ve prospěch Sparty (oba správně, byť ten první až podle videa) a Guélor Kanga oba proměnil.

„Naše výkony jdou kupředu, šesté vítězství máme díky tomu, že tvrdě pracujeme. Jsme dobrá parta. To je vždycky důležité,“řekl pro web Sparty Kanga po výhře 2:1. Právě on se stal dalším symbolem jarní Sparty. Na podzim působil podrážděně, hrál hodně na sebe a sbíral žluté karty. Nyní gabonský záložník spoluhráče hecuje a snaží se tvořit hru. Podobně začali zářit i další, v záloze se daří šestnáctil­etému talentu Adamu Hložkovi, spolehlivý je rumunský brankář Florin Nita, pevnou pozici má i levý bek Matěj Hanousek.

Ščasného svěřenci se tak rázem přiblížili obhájcům titulu z Plzně, kteří ještě před startem jara pomýšleli na útok na první místo. Jenže teď se Západočeši musí strachovat spíše o to, aby měli po posledním kole nadstavby jistotu předkola Ligy mistrů, do něhož postupují první dva týmy tabulky. Viktoriáni totiž z úvodních šesti jarních kol získali pouhých deset bodů, Sparta všech osmnáct, a náskok družiny Pavla Vrby se snížil z původních třinácti bodů na pět. Pomohl k tomu i výprask 4:0, který na Letné Sparta nenáviděné­mu sokovi ze západu Čech uštědřila.

„Slyšel jsem vyjádření Pavla Vrby, že mají pořád polštář, ale ten jsme jim na podzim vytvořili my. Je super, že ho snižujeme, ale pořád je to pět bodů,“upozornil Ščasný. „Pokud bude jakákoliv šance,

byli bychom blázni, kdybychom nechtěli skončit druzí,“dodal.

Nyní čeká ligu dvoutýdenn­í pauza, během níž sehraje česká reprezenta­ce duely s Anglií a Brazílií. Do nominace se ze sparťanské­ho kádru dostal pouze Dočkal, ale je otázkou, zda se při zdravotníc­h problémech s lýtkem v zápasech vůbec představí.

 ?? FOTO ČTK ?? Hrdina Kanga. Guélor Kanga (uprostřed) slaví se spoluhráči jeden ze dvou gólů, jimiž otočil duel s Olomoucí.
FOTO ČTK Hrdina Kanga. Guélor Kanga (uprostřed) slaví se spoluhráči jeden ze dvou gólů, jimiž otočil duel s Olomoucí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia