Lidové noviny

Rozpačitý návrat. Kubica dojel poslední

VC Austrálie

- TOMÁŠ KUBÁNEK 1. Bottas 2. Hamilton 3. Verstappen 4. Vettel 5. Leclerc

MELBOURNE/PRAHA Přes osm let čekal na chvíli, až znovu odstartuje do závodu formule 1. V únoru 2011 při rallye hrozivě havaroval a málem přišel o pravou ruku, kterou má dodnes viditelně poznamenan­ou. Nikdy se však nevzdal, a přestože se jeho návrat stále odkládal, nakonec se dočkal v barvách Williamsu. Před víkendem se o něm obdivně a s potleskem zmínil ve svém pořadu Grand Tour i slavný moderátor Jeremy Clarkson.

„Ještě před dvěma lety by si nikdo nepomyslel, že se vrátím k závodění, a teď jsem dojel do cíle. Opouštím Austrálii spokojený,“řekl Kubica po nedělním úvodním závodu letošní sezony v Melbourne.

Dojezd však bylo to jediné, s čím mohl být čtyřiatřic­etiletý Polák spokojen, jinak se mu příliš Výsledky:

(Fin./Mercedes) 1:25:29,000,

(Brit./Mercedes) -20,886, (Niz./Red Bull) ■ -22,520, (Něm./Ferrari) -57,109, (Mon./Ferrari) -58,230. nevedlo. Ze sedmnácti pilotů, kteří závod dokončili, byl až poslední, když ho pokořil i nováček a týmový kolega George Russel.

Nepříjemný moment potkal Kubicu hned krátce po startu, kdy ho trefil Pierre Gasly z Red Bullu a utrhl mu přední křídlo. „Jel jsem bezpečně, ale Gasly mi vzal přední křídlo. Byla to škoda. Křídlo, které mi přidělali později, nebylo dobré,“litoval Kubica.

Průběžné pořadí: 1. Bottas 26 b.,

2. Hamilton 18, 3. Verstappen 15, 4. Vettel 12, 5. Leclerc 10.

Pohár konstrukté­rů:

1. Mercedes 44, 2. Ferrari 22,

3. Red Bull 15, 4. Haas 8,

5. Renault 6, 6. Alfa Romeo 4, 7. Racing Point 2, 8. Toro Rosso 1.

Williams v Austrálii potvrdil, že problémy, kvůli kterým se do testů v Barceloně zapojil se zpožděním, ještě zcela nejsou minulostí. „Na Melbourne jsem připraven tak ze dvaceti procent,“přiznával Kubica zkraje sezony smířeně. „Taková je situace, nezměním ji. Musím se ujistit, že z mojí strany dělám vše, co mohu.“

Hlavní cíl si polský veterán splnil – je zpět v kolotoči formule 1. Jaké budou ty další?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia