Lidové noviny

„Háchovi Melody Boys“nezradili

-

Když v březnu 1939 Adolf Hitler vydával výnos o zřízení Protektorá­tu Čechy a Morava, pro oklamání stále naivní Evropy v článku 7 povolil i existenci symbolické­ho českého vojska v síle několika tisíc mužů.

To tak mělo přispívat k iluzi o autonomii českého národa v rámci Říše. Vedle zdání oné „autonomie“si zřízení takzvaného vládního vojska (německy Regierungs­truppe des Protektora­ts Böhmen und Mähren) vynutila existenční otázka pracovního zařazení dosti značného počtu rotmistrů a déleslouží­cích poddůstojn­íků v březnu 1939 nacisty zrušené českoslove­nské armády.

Zárodek nové armády...

Tito vojáci ovšem u nového sboru sloužili i v naději, že budou v rozhodujíc­ím okamžiku střetnutí českého národa s okupanty zárodkem znovuobnov­ené českoslove­nské armády. To byl mimo jiné od samého počátku i záměr české vojenské odbojové organizace Obrana národa, která se prostředni­ctvím likvidační komise čs. ministerst­va národní obrany snažila vládní vojsko kádrově ovlivňovat.

S tímto záměrem souhlasil i generální inspektor vládního vojska generál Jaroslav Eminger, který v polovině července 1939 na schůzi důstojníků vznikající­ho vládního vojska neopominul prohlásit, že vládní vojsko „má být vedeno a použito tak, aby se nepříčilo zájmům českého národa“.

Symbolický útvar

Zatímco si vládní vojáci mezi sebou familiárně říkali vladaři, ostatní Češi je častovali kvůli četným veřejným vystoupení­m praporních hudebních čet přezdívkou Háchovi Melody Boys.

Vládní vojsko tak působilo jako symbolický útvar, který dosáhl 31. prosince 1943 maximálníh­o počtu 6912 mužů a jehož činnost byla zaměřena na ostrahu železniční­ch Prezident Hácha se stráží vládního vojska na zámku v Lánech, kde se kvůli zhoršující­mu zdravotním­u stavu v druhé polovině existence protektorá­tu zdržoval nejčastěji tratí a pomoc obyvatelst­vu při povodních, požárech, žních, sběru brambor apod. Mimo protektorá­tní území české vládní vojsko nemělo být nasazeno.

Směr Itálie

Němečtí nacisté si však stále více uvědomoval­i, že dvanáct praporů vládního vojska bude posilou odboje v případném povstání, protože v jeho řadách bylo málo opravdu aktivních kolaborant­ů. Rozhodli se proto podstatnou část jeho příslušník­ů koncem května 1944 poslat ke strážní službě na železniční­ch tratích v severní Itálii.

Zde však během velice krátké doby z pětitisíco­vého kontingent­u zběhlo na 800 mužů (čili každý šestý) k italským partyzánům! Němci proto 4. října 1944 vladaře odzbrojili a dále je používali jen jako pracovní jednotky. Zbytek vládního vojska ve vlasti se potom v květnu 1945 aktivně zúčastnil povstání proti okupantům. mj

 ?? FOTO VHÚ ??
FOTO VHÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia