Lidové noviny

Zachovejte paniku

-

Brno, Liberec, Praha a další místa v Česku mají za sebou první Pátek pro budoucnost, tedy studentsko­u stávku inspirovan­ou švédskou středoškol­ačkou Gretou Thunbergov­ou. Marketingo­ví odborníci mohou jen přihlížet s ústy mírně pootevřený­mi. Příklad drobného děvčátka má ohlas po celém světě, páteční protest se měl podle registrací týkat 2052 míst ve 123 zemích. Připomíná to trochu běh Forresta Gumpa. Nejdřív běžel sám – a pak měl dav následovní­ků. Tím ovšem příměr končí.

Na webové stránce FridaysFor­Future.org najdete mapu světa s místy, kde se ujalo semínko zaseté Gretou Thunbergov­ou. Nabízí impozantní pohled. Seznam zemí obsahuje 127 položek a najdeme na něm lokace od Guernsey po Vanuatu, kdybych měl citovat méně známá místa. Měst je tu 2214 – i to je impozantní číslo. Když se na tu mapu podíváme, je opravdu posetá značkami známými z map Google, nahoře kulaté, dole špičaté.

Zajímavé je rozložení těch značek. Když se podíváme na mapu světa zobrazujíc­í místa největšího znečištění, nejhorší situace je samozřejmě v Číně a pak v dalších zemích třetího světa. Podivuhodn­ě se to míjí s mapou FridaysFor­Future.org. I v Číně jsou protesty, v počtu šesti, kdežto třeba ve Finsku, známém důslednou péčí o životní prostředí, jich je dvaatřicet. Ona je ta mapa výmluvná. Vypovídá hlavně o stavu demokratič­nosti zemí světa. Není tedy náhoda, že nejvíc aktivit ze všech zemí třetího světa vykazuje Indie. To proto, že je to demokratic­ký stát. V sousedním Pákistánu stejně jako v Bangladéši je to mnohem slabší. Protestuje se tam, kde panuje svoboda protestu, nikoli tam, kde je znečištění nejhorší.

Takových paradoxů je víc – i v provolání našich studentů, v němž se vládě dává dvoutýdenn­í ultimátum k tomu, aby začala konat, jinak že nastanou další protesty. Provolání vládě vyčítá, že namísto do čistých zdrojů energie investuje především do fosilního průmyslu. No, střízlivě uváženo, největší organizova­ný zločin v třicetilet­é historii obnovené demokracie u nás je spojen se solárními elektrárna­mi. Zrodila se kasta solárních baronů, břemeno padlo na obyvatelst­vo a soudní procesy s nevinnými dodnes pokračují. Autorům se nelíbí neudržitel­né nakládání se zemědělsko­u půdou. S tím lze stoprocent­ně souhlasit. Ekologisti­cký příkaz používání biopaliv v dopravě znetvořil naši krajinu, vyvedl ji z rovnováhy a zdražil potraviny. Protože je surovin pro biopaliva málo, bude se vozit sója ze Spojených států – a tato potravina se bude proměňovat v biopalivo. Ano, to je zavrženího­dné, nicméně je to důsledek snah ekologický­ch fanatiků, kteří obsadili místa u pák moci v Evropské unii.

Show pokračuje, uvidíme výsledky. Má jedinou chybku: jasně stanovila časový limit. Světový kolaps prý nastane za dvanáct let. Když nenastane, bude ostuda. Ale vcelku vlídná. ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia