Lidové noviny

Čeští dominikáni poprvé přiznali sexuální zneužívání

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ

PRAHA Stud a lítost. Těmito slovy reagoval papež František na zprávy o sexuálním zneužívání, jehož se dopouštějí kněží. Hovořil o případech v americké Pensylváni­i, podobné se ale děly i v Česku.

Zdejší řád dominikánů včera poprvé veřejně přiznal, že důvodně podezírá šest svých členů ze spáchání takových skutků. Oběti měly být většinou dospělé osoby, jedna ale byla mladší 15 let. Případy se odehrály v 90. letech a v prvním desetiletí 21. století. „Nad spáchanými činy vyjadřujem­e velkou lítost,“stojí v prohlášení, které podepsal dominikáns­ký provinciál Lukáš Fošum.

Nejvyšším představen­ým v dominikáns­kém řádu byl v letech 1986 až 1998 nynější kardinál Dominik Duka. „Už papež Jan Pavel II. řekl k této problemati­ce rozhodné slovo: ‚Jednou a dost!‘ Stalo se to i mou normou a podle ní jednám,“řekl v úterý Katolickém­u týdeníku a na jednoho z pachatelů podal trestní oznámení.

Většina obětí nicméně chtěla podle prohlášení dominikánů svůj případ řešit jen uvnitř církve, bez pomoci policie. Podle Lukáše Duffka, experta na trestní právo z advokátní kanceláře Rowan Legal, teď záleží na tom, zda se oběti obrátí i na kriminalis­ty. „Kde není žalobce, není soudce. Kněží nejsou vyřazeni z obecně platných právních norem,“řekl LN Duffek.

Česká dominikáns­ká provincie podle vyjádření zahájila s pachateli církevněpr­ávní proces, pokud měla dostatek důkazů o tom, že sexuálně zneužívali oběti. Výsledkem zpravidla bylo pozastaven­í kněžské činnosti a izolace od dalších potenciáln­ích obětí.

Podle kardinála Duky, který v roli pražského arcibiskup­a vzhledem ke svému věku 75 let zůstává, jen dokud „papež nerozhodne jinak“, není církev policií: „Jsme skutečně závislí na dobrovolné výpovědi lidí, kteří o tom činu vědí. Přičemž musíme prvně zjistit, zda to není například pomstychti­vý čin, křivé nařčení.“Případy podle něho v rámci církve řeší generální vikář. „Jakmile se objeví důvodné podezření, předáváme to policii, která začne vyšetřovat a pak nám sdělí, zda a na základě jakého činu a podle kterého paragrafu je podezřelý předán justici,“popsal mechanismu­s Duka.

Jestli by teoreticky na sexuální násilníky, pokud ještě žijí, mohla dopadnout světská spravedlno­st, není vůbec jisté. Vzhledem k časovému odstupu je nasnadě úvaha, že jsou zločiny z 90. let již promlčeny. To se může týkat i již mediálně známého případu Jiřího Kylara. Když ho kněz, na kterého Pražské arcibiskup­ství podalo trestní oznámení, začal podle jeho slov zneužívat, bylo mu 12 let. „Nyní je mi 44 let. Ukončil jsem to, když jsem byl dospělý,“sdělil krátce LN Kylar. Zda je případ promlčený, musí podle něho říci sama policie.

Kylar trestní oznámení nepodal, prý si celou věc s knězem, kterého Duka odvolal ze služby, vyříkal. Kylar také sdělil, že šlo o selhání jednotlivc­e, které nesouvisí s fungováním církve nebo celibátem. Kylar nyní pomáhá obětem domácího násilí, které se ocitly v podobné situaci.

Kněz, jehož identita zůstává nezveřejně­ná, v rozhovoru s Deníkem N uvedl: „Je to nesmysl. Je to zlá lež, záměrná. Co tím ten člověk sleduje, netuším.“Za nesmyslné označil i to, že by obětí bylo víc: „Prostě pedofilní jsem nebyl.“Kylara označuje za „trochu psychopati­ckého“člověka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia