Lidové noviny

Zeman se ve Vídni omluvil za chybu

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA/VÍDEŇ Rakouská cesta prezidenta Miloše Zemana skončila včera omluvou. Prezident se ve Vídni omluvil bývalému starostovi rakouské metropole Michaelu Häuplovi za tvrzení, že za jeho vlády radnice neposlala vídeňské českojazyč­né Komenského škole ani šilink.

Prostředni­ctvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman zdůraznil, že se jedná teprve o druhou omluvu během jeho třicetilet­ého působení v politice.

„Pan prezident včera panu Häuplovi telefonova­l a celou situaci mu vysvětlil. Ujistil ho, že dostal mylné informace,“řekl LN Rudolf Jindrák, šéf zahraniční­ho odboru Kanceláře prezidenta republiky. Vídeňský exprimátor prý pochopil, že šlo o nedorozumě­ní, a nebude na výroky nijak reagovat. „Neurazil se,“sdělil Jindrák.

Oficiálně se Zeman omluvil i veřejně během setkání se současným šéfem Vídně. „Omlouvám se prostředni­ctvím přítomného starosty Vídně Michaela Ludwiga svému příteli Michaelu Häuplovi, kterému jsem nedávno dal státní vyznamenán­í a kterého jsem na základě nesprávné informace, kterou jsem obdržel, zkritizova­l,“citoval Ovčáček Zemana na sociálních sítích.

Omluvy včera rozdávala i česká velvyslank­yně v Rakousku Ivana Červenková. Byla to právě ona, kdo Zemanovi předal nepřesné informace. Komenského škola ve Vídni včera potvrdila, že za posledních deset let získala od města zhruba 40 milionů korun.

Omluv jako šafránu

Zeman včera nezapomněl zdůraznit, že se jedná teprve o druhou omluvu během jeho politické kariéry. Ta první se podle něj datuje do roku 1998, kdy se na schůzce sociálních demokratů blýskl výrokem, že po volbách bude ČSSD stranické legitimace vázat do kůže členů ODS. „Byla to jedna z největších pitomostí, které jsem kdy řekl. Už pět minut poté jsem toho litoval,“vyjádřil se později.

Prezident mluví jen o dvou omluvách, v minulosti se ale musel za své výroky ospravedlň­ovat vícekrát. V roce 2017 se například omluvil občanům Žatce za hanlivá slova o jejich náměstí. V roce 2016 musel urovnat diplomatic­ké faux pas, když o velvyslanc­i USA Andrewu Schapirovi řekl, že se „jako téměř jediný z velvyslanc­ů“nezúčastni­l oslavy státního svátku 28. října. Velvyslane­ctví ale doložilo velvyslanc­ovu účast. Zeman prý chybnou informaci dostal od protokolu prezidents­ké kanceláře.

Na prezidento­vu omluvu naopak stále čeká vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová. Spor o údajný článek „Hitler je gentleman“zatím bez konečného verdiktu řeší i soud. Zeman sice slíbil, že pokud se článek nenajde, omluví se. Později prohlásil, že se omluví jen za nenalezení textu, nikoli za výrok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia