Lidové noviny

Další funkce exposlance Černocha

-

PRAHA Když Marku Černochovi končila 26. října 2017 funkce poslance, tvrdil, že by se rád vrátil k profesi pilota. Politika už pro něj po rozpadu Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury prý nebyla. Jenže do kokpitu se na plný úvazek zatím nevrátil, místo toho si obratně našel dvě jiné pozice.

Nejprve se koncem minulého roku překvapivě objevil jako nástupce Jiřího Šindeláře, který po deseti letech opustil post šéfa představen­stva České asociace společnost­í finančního poradenstv­í a zprostředk­ování (ČASF).

„Nové funkce si velmi vážím a beru ji maximálně zodpovědně. Předpoklád­ám, že v ní naplno zužitkuji své dosavadní pracovní zkušenosti. Vždy jsem k věcem přistupova­l na sto procent a v této pozici to nebude jinak,“ujišťoval v prosinci Černoch.

Zástupci ČASF si od Černocha slibovali schopného předsedu, který završí sjednocení rozdrobené­ho trhu s finančním poradenstv­ím. Bývalý poslanec Úsvitu a syn zpěváka Karla Černocha nyní v asociaci působí stále jako výkonný ředitel, k tomu si ale přibral ještě další funkci.

Stal se šéfem filmové kanceláře, kterou nechal zřídit Středočesk­ý kraj. Bez tendru mu pod vedením hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) svěřil úkol lákat do regionu filmaře. Agentura začala fungovat v lednu, podle serveru iRozhlas ale Černoch zahájil přípravy už v srpnu 2018.

Kraj odůvodnil svůj výběr lakonicky. „Má kontakty jak v Česku, tak v zahraničí,“ohodnotil Černochův přínos radní Martin Draxler (ANO). „Byl jsem osloven s tím, že jsem se kolem filmu v minulosti motal a dělal jsem celkově v cestovním ruchu. Přišlo mi to jako velmi zajímavý projekt,“řekl k nominaci sám Černoch.

Zatímco původně byl v postavení ke kraji jako externista, nyní už je zaměstnanc­em. Poté, co se uvolnil post v čele Středočesk­é centrály cestovního ruchu po Markétě Wernerové z ČSSD, totiž vedení kraje pověřilo nově vedením centrály právě Černocha.

„Měli s paní Wernerovou pracovat na filmových lokacích. Bohužel paní Wernerová dostala lepší nabídku a pozici opustila. A pro nás vzhledem k tomu, že se blíží sezona, projekty jsou už rozběhnuté, bylo nejjednodu­šší sáhnout po panu Černochovi,“odůvodnil to pro iRozhlas Draxler.

Černoch byl sice dočasným řešením a nový tendr na šéfa centrály se už připravuje, ale exposlanec nevyloučil, že se přihlásí a pokusí se post obhájit.

Bývalý poslanec Úsvitu Marek Černoch se po odchodu z politiky nenudí. Stal se šéfem finanční asociace i vedoucím turistické centrály ve Středočesk­ém kraji. K tomu řídí kancelář, která do regionu láká filmaře.

 ?? FOTO MaFRa – MICHaL ŠULa ?? Marek Černoch se po opuštění sněmovny neztratil
FOTO MaFRa – MICHaL ŠULa Marek Černoch se po opuštění sněmovny neztratil

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia