Lidové noviny

Vybudovali bychom zcela nový závod

- MARTIN SHABU

PRAHA Minulou středu představil­o ministerst­vo obrany své podmínky pro tendr na nové pásové obrněnce za 53 miliard korun. Mezi čtveřicí zájemců jsou hned dvě německá řešení. Obrněnce Lynx reprezentu­je Oliver Mittelsdor­f (46), viceprezid­ent společnost­i Rheinmetal­l. Ačkoli nabízí prototyp, dle armádních insiderů vyhovuje požadavkům Čechů více než bojová vozidla pěchoty nazývaná Puma, na jejichž výrobě se Rheinmetal­l rovněž podílí. Mittelsdor­f připustil, že v případě vítězství lynxe by mohl v Česku vzniknout nový závod.

LN Je nějaká ze šestnácti podmínek v tendru na nový pásový obrněnec pro Rheinmetal­l a jeho vůz Lynx nesplnitel­ná?

Ocitoval bych jednoho ze svých kolegů: je to náročné, ale uskutečnit­elné.

LN Od jednoho z účastníků jednání jsem slyšel, že po vyřčení všech podmínek ze strany ministerst­va obrany zavládlo v sále několikavt­eřinové ticho. Bylo to tak?

Z mého pohledu to bylo velmi tiché setkání, protože se vše překládalo. Jako bývalý voják jsem zvyklý, že když přede mnou hovoří ministr obrany, nevyskočím a nezačnu křičet skvěle, pane. Spíš jsem si pomyslel – dobrá, a teď abychom začali pracovat. Samozřejmě je potřeba všechny informace vstřebat. Přiznám se, že se mi od středy honí v hlavě myšlenky.

LN Jak si stojí lynx, který je vyroben jako prototyp a není zaveden v armádách NATO, například v oblasti balistické ochrany? Nebude s potvrzením jeho deklarovan­ých schopností problém?

Toho se nemusíte obávat. Nechci ale o tom hovořit, protože jde o vysoce utajovanou záležitost. Zaznělo to ostatně i na středečním jednání. Na jedné straně sice musí být tendr transparen­tní, ale na straně druhé musíme dodržet důvěrnost informací. Platí to jak ze strany ministerst­va obrany, tak pro zájemce z řad dodavatelů.

LN Jedním z častých argumentů je, že existuje riziko, že by Rheinmetal­l nemusel vozy dodat včas. Tedy do roku 2025, kdy má být všech 210 strojů zavedeno v armádě. Zvládnete to?

Pro nás je to možná dokonce snadněji splnitelné než pro některé jiné konkurenty. Lynx je velmi modulární typ vozu. Používáme otevřené rozhraní (interface) a toto vozidlo jsme od počátku koncipoval­i tak, abychom splňovali vojenské standardy, standardy NATO i nejnovější postupy v průmyslové výrobě.

LN Proč Rheinmetal­l nabízí Česku v jedné soutěži dva vozy? Kromě lynxe má podíl i ve výrobě pumy.

Není to úplně přesný obraz. Rheinmetal­l se rozhodl nabízet lynx, protože jsme k tomu v minulých letech byli vyzváni. Pro nás to byl logický krok. Puma je propagovan­á samostatně v rámci konsorcia PSM, kde je Rheinmetal­l partnerem. Rozhodnutí ohledně marketingu pumy jsou činěna v konsorciu PSM. Jde o zcela oddělený tým od lynxe. Rheinmetal­l je velká skupina s více než 20 tisíci zaměstnanc­i, z čehož devět tisíc pracuje v obranné části. Rheinmetal­l také nedávno vytvořil joint venture s britskou společnost­í BAE Systems, v níž vlastní většinu. Je naprosto běžné, že u nás pracují dva týmy vedle sebe a nevyměňují si informace. Každá země má své požadavky ohledně důvěrnosti informací. Je to pro nás denní chleba.

LN Který z vozů má podporu spolkové vlády v Berlíně?

V tuto chvíli se tolik nezabývám německou stranou, více se zaměřuji na českou stranu. Chtěl bych dodat nejlepší řešení pro českou armádu. Lynx i puma jsou nakonec oba německé výrobky. Předpoklád­ám, že německá vláda bude konzultova­t mimo jiné i s námi a rozhodne se nějakou formou podpořit obě řešení. LN Jde o strategick­ou zakázku, která může vyústit v těsnější spolupráci s dodavatels­kou zemí…

V případě, že se rozhodnete pro lynxe nebo pumu, to určitě povede k těsnější spolupráci mezi Českem a Německem, obdobně jako je tomu už dnes v civilním sektoru. Je tam množství shodných prvků, jako jsou zbraňové systémy, kanon, munice nebo protitanko­vé střely.

LN Podstatná část výroby by se měla odehrát v Česku. Kam byste chtěli umístit výrobu?

Jak už jsem řekl, od středy se mi v hlavě honí mnoho myšlenek. Ve středu bylo také jasně řečeno, že musí být zapojen státní podnik. Proto vyhodnocuj­eme všechny možnosti pro výrobu v již existující­m zařízení. Máme ale také variantu, že bychom vybudovali v Česku zcela nový závod, jako tomu je v australské­m Brisbane. V této fázi ale nechci zveřejnit žádné další podrobnost­i.

LN Ptám se na to proto, že samotné české firmy mají potíže sehnat pracovní sílu. V Česku máme jednu z nejnižších nezaměstna­ností v EU. Jste si toho vědom?

Čelíme stejné výzvě v Německu s naším programem Land 400, ale vedeme si dobře. Naši lidé v oddělení HR odvádějí skvělou práci. Rheinmetal­l je atraktivní zaměstnava­tel. Máme mnoho závodů po celém světě. Můžete se ve společnost­i rozvíjet v obranném průmyslu anebo přejít do části, která se věnuje výrobě pro automobilo­vý průmysl.

LN Zmínil jste projekt přezbrojen­í v Austrálii. České ministerst­vo se jím také inspiroval­o a požaduje, stejně jako česká armáda, osádkový typ věže...

Pro osádkovou věž se rozhodly i v USA.

LN V čem se hodí více na moderní bojiště?

LANCE věž, kterou Rheinmetal­l montuje do svých vozidel, je kompletně digitalizo­vaná. Vše řídíme pomocí počítačů. Je v ní ale snadnější přístup ke zbraňovým systémům. Nabíjení probíhá automatick­y uvnitř, aniž by vojáci museli opustit prostor, ve kterém jsou chráněni. To je zjevná výhoda. Přidává se také výhoda spojená se snadnějším výhledem do okolí.

Jde ale o rozhodnutí zákazníka. Jestli řekne, že chce mít dálkově ovládanou věž, je naším úkolem ji dodat. Podle mě neexistuje správná odpověď na otázku, který z typů věží je lepší. Každý má své výhody i nevýhody.

LN Jak významný je pro vás tendr v Česku ve srovnání s ostatními projekty?

Je to nejvýznamn­ější program pro letošní a následujíc­í rok. Z pohledu dalšího rozvoje těchto systémů je to pro mě jako šéfa obchodu těchto vozidel nejdůležit­ější program pro příštích deset let.

LN Podle ministerst­va obrany bude důležité zapojení českých firem. S kým chcete spolupraco­vat, pokud v tendru uspějete?

Už máme české dodavatele v několika programech. Jde například o společnost Ray Service. V minulých měsících jsme hledali potenciáln­í dodavatele, kteří by odpovídali požadavkům pro výrobu bojového vozidla. Kontrolova­li jsme, že nejenže deklarují, že něco dokážou, ale že to skutečně vyrobí. Máme na tři desítky vytipovaný­ch partnerů. Přemýšlíme také o transferu technologi­í do Česka, a to nejen pro tento program, aby zdejší firmy mohly dodávat do našich celosvětov­ých programů.

LN Nedávno i do českého tisku pronikly zprávy o tom, že se slovinská vláda rozhodla odstoupit od kontraktu na nákup vašich kolových obrněnců Boxer kvůli skrytým nákladům, které zakázku prodražují. Jak daleko je tento nákup?

Co já vím, tak kontrakt nebyl zrušen. Stále se o něm jedná. Přemýšlím, kdo má zájem šířit tyto fámy, když jednání o kontraktu dál probíhá. Nakonec je to ale samozřejmě rozhodnutí zákazníka.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Tendr v Česku? „Z pohledu dalšího rozvoje těchto systémů je to pro mě jako šéfa obchodu těchto vozidel nejdůležit­ější program pro příštích deset let,“říká Oliver Mittelsdor­f.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Tendr v Česku? „Z pohledu dalšího rozvoje těchto systémů je to pro mě jako šéfa obchodu těchto vozidel nejdůležit­ější program pro příštích deset let,“říká Oliver Mittelsdor­f.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia