Lidové noviny

Neprošel prověrkou, přesto ji má

- MARTIN HAMPEJS

WASHINGTON/PRAHA „Podle Tricie Newboldové existovala široká paleta důvodů od zahraniční­ho vlivu, konfliktu zájmů přes finanční problémy, užívání drog až po kriminální činnost,“stojí podle britského deníku The Guardian v záznamu z jednání v americkém Kongresu. Newboldová, která je letitým zaměstnanc­em Bílého domu a specialist­kou v oblasti bezpečnost­ních prověrek, zde před komisí v pondělí vysvětlova­la, proč některým členům administra­tivy Donalda Trumpa měl být odepřen přístup k utajeným dokumentům.

Hlavním důvodem, proč se Newboldová ocitla před zákonodárc­i, byl však fakt, že i přes tyto prohřešky získalo 25 zaměstnanc­ů Bílého domu prověrku po nařízení od seniorních zaměstnanc­ů.

Během slyšení před sněmovní komisí však nepadla žádná jména. Newboldová pouze zmínila, že šlo o dva vysoce postavené zaměstnanc­e a další jednotlivc­e. Média tak okamžitě začala spekulovat, že jedním z nich může být prezidentů­v poradce a zeť v jedné osobě Jared Kushner.

Již minulý měsíc se totiž objevily zprávy, že Trump osobně zakročil v otázce udělení bezpečnost­ní prověrky pro manžela jeho dcery Ivanky navzdory odporu a varování ze strany zpravodajs­kých služeb.

Kushner na spekulace, že je „hrozbou pro bezpečnost státu“, reagoval v rozhovoru pro televizní stanici Fox News, kde se otázce na toto téma smál a jen chválil zahraniční politiku svého tchána. „Mohu říct, že jsem za ty dva roky práce byl obviněn z řady věcí a všechny se ukázaly být nepravdivé,“řekl Kushner. Jasnou odpověď neposkytl.

Deník The Washington Post pak ve středu přišel se zjištěním, že osobou nazývanou v dokumentec­h „vysoký představit­el Bílého domu 1“je skutečně 38letý Kushner. Podle zdrojů z Bílého domu neprošel bezpečnost­ní prověrkou kvůli soukromým podnikatel­ským zájmům i obavám z vlivu zahraniční­ch mocností.

Rozhodnutí bezpečnost­ního týmu Bílého domu ale nakonec zvrátil Carl Kline, tehdejší politicky nominovaný šéf úřadu. Prezidentů­v zeť nakonec získal dočasnou roční prověrku na úroveň „přísně tajné“.

„Je to velký problém,“uvedl pro média David Kris z ministerst­va spravedlno­sti, který pracoval již pro prezidenty George Bushe mladšího i Baracka Obamu. „Tato obvinění jsou velmi vážná. Zaměstnanc­i Bílého domu a obzvláště příbuzní prezidenta jsou atraktivní­m cílem pro naše soupeře.“

Mluvčí Bílého domu zatím odmítla na tato zjištění reagovat a stejně tak Kushnerův právník. Prezidentů­v zeť je podle zdrojů z Trumpovy administra­tivy vystaven tlaku vlád ze Spojených arabských emirátů, z Číny, Izraele a Mexika, s nimiž dříve vyjednával jako podnikatel.

Problémy kolem bezpečnost­ních prověrek zaměstnanc­ů Trumpova Bílého domu se objevují dlouhodobě a komplikace nastaly již poté, co se v roce 2017 ujal úřadu.

 ??  ?? Více na www.lidovky.cz
Více na www.lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia