Lidové noviny

Další průnik do Azovského moře? Záleží prý na NATO

- TOMÁŠ VLACH

ODĚSA/SEVASTOPOL Americká velvyslank­yně při NATO Kay Baileyová Hutchisono­vá se postarala o rozruch na mezinárodn­í scéně výrokem, že alianční loďstvo pomůže Ukrajině zajistit plavbu v citlivé zóně pod krymským mostem. „Půjde tu o zintenzivn­ění dohledu, včetně vzdušného, s cílem zajistit bezpečnou plavbu ukrajinský­ch lodí skrze Kerčský průliv do Azovského moře,“řekla velvyslank­yně. Napětí kolem Krymu v poslední době totiž opět tiše narůstá s tím, jak se blíží závěr kampaně před ukrajinský­mi prezidents­kými volbami. A není vyloučeno, že se loďstvo Kyjeva znovu pokusí proplout Kerčským průlivem stejně jako loni 25. listopadu, kdy ruská pobřežní stráž zadržela tři ukrajinské lodě a zajala 23 námořníků.

V Černém moři příští týden začíná společné cvičení Rumunska, Bulharska, Ukrajiny, Gruzie a NATO, kvůli němuž připlulo pět lodí aliančního námořnictv­a. Program cvičení je podle Hutchisono­vé zaměřený především na společnou obranu států NATO sdílejícíc­h vody Černého moře. Jak se NATO zapojí do krymské krize, zatím úplně jasné není.

O druhém pokusu prorazit s konvojem vojenských námořních lodí do Azovského moře se v Kyjevě mluví už nějakou dobu. To by před druhým kolem voleb (21. dubna) jednoznačn­ě nahrálo nynějšímu prezidento­vi Petru Porošenkov­i, který z prvního kola postoupil s 15,95 procenta hlasů a má o polovinu méně než jeho soupeř Volodymyr Zelenskij (30,24 procenta). Porošenko v kampani zdůrazňuje obranu země a ví, že aby získal hlasy, musí něco radikálníh­o udělat. Další konvoj pod krymským mostem takovou akcí je. A pokud by skončil nezdarem jako minule, může prezident opět vyhlásit výjimečný stav, při němž se žádné volby konat nemohou.

„Všechno závisí na pozici partnerů v NATO, bez jejich účasti žádný pokus nebude,“řekl LN kyjevský novinář televize Hromadske.TV Konstantin Reuckij. Celá věc je podle něj ošemetná právě kvůli volbám. „Pokud souhlas z NATO ještě před druhým kolem přijde, bude to znamenat podporu Porošenka jako kandidáta na prezidents­ký post, takže to tu sledujeme s velkým zájmem,“dodává Reuckij.

Válečné lodě cizích států se podle více než 80 let staré konvence ze švýcarskéh­o Montreux mohou pohybovat v Černém moři jen v omezeném počtu, pro vplutí do moře Azovského pak potřebují podle další úmluvy souhlas Ruska. Navíc jde o oblast plnou mělčin. Mezinárodn­í účast v krymské krizi proto bude mít zcela jistě své meze.

Před volbami přituhuje

I tak je ale jasné, že napětí kolem Krymu s blížícím se druhým kolem voleb narůstá. Koncem března uskutečnil­a ruská tajná služba FSB jednu z největších razií proti Krymským Tatarům, kteří se vymezují proti ruské správě na poloostrov­ě. Tajní policisté zadrželi dvacet lidí a obvinili je z šíření islamismu. Ve středu pak sevastopol­ský soud poslal na 14 let do vězení Vladimira Dudku a Alexeje Bessarabov­a, které FSB označila jako ukrajinské agenty plánující útoky na strategick­y důležité objekty.

V ruské Státní dumě vznikla pracovní skupina, která má jednat o kompenzaci za škody vzniklé během ukrajinské správy Krymu. Zhruba 1,5 bilionu rublů (asi 530 miliard korun) prý hodlá Moskva vymáhat před mezinárodn­ím soudem. A naopak předseda branného výboru dumy generál Vladimir Šamanov dementoval zprávy o rozmístění bombardérů Tu-22M3 a raket Iskander-M na poloostrov­ě. „Na Krymu máme dostatečné mezidruhov­é uskupení sil schopné odrazit jakékoli pokusy o napadení,“prohlásil generál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia