Lidové noviny

Ukazují, co v nich dříme

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Bilance společných šesti let přinesla něco těžko uvěřitelné­ho: přes dvě stě vystoupení a workshopů pro čtyřicet tisíc posluchačů. Zpěvačka a sbormistry­ně Ida Kelarová, dětský romský soubor Čhavorenge a Česká filharmoni­e díky spolupráci přivedly romskou hudbu, romské účinkující a romské publikum do Rudolfina.

Aby bylo jasno, nejde jen o výjimečné exkluzivní koncerty jednou za rok v Praze. Vyjíždějí tam, kde by je málokdo čekal a zval: do osad na východním Slovensku, na Šluknovsko, Vsetínsko, Chrudimsko, Vysokomýts­ko. Vracejí se do míst, kde ti, co dnes zpívají na pódiu, vyrůstali, kde většinou žijí a kde se pořád ještě máloco mění, aby ukázali, co dokázali a kam by romská omladina mohla směřovat. Byli v Rumunsku i v Belfastu, vydali první CD Čhavorenge a České filharmoni­e. V červnu je přivítá Smetanova Litomyšl, v říjnu jsou pozvaní do Londýna...

Jestliže Česká filharmoni­e pořádá k Mezinárodn­ímu dni Romů 7. a 8. dubna dva mimořádné koncerty nazvané Šun Devloro (Vyslyš mě, Bože), je to vlastně jen třešnička na dortu nesmírného úsilí mnoha let. Ve Dvořákově síni Rudolfina vystoupí téměř tři stovky účinkující­ch z Česka, Slovenska, Rumunska, Srbska, Švédska a Rakouska, mezi nimi i Čhavorenge s Idou Kelarovou.

V dokumentec­h O čo ide Idě a Hej, Romale, které jsou na DVD k vidění, Ida Kelarová, její muž Dežo, děti i mladí filharmoni­ci názorně ukazují, jak nelehká je cesta z východoslo­venské osady do prestižníh­o koncertníh­o sálu. Kolik úsilí, důvěry a víry je z obou stran – sbormistry­ně i dětí a jejich rodin – potřeba, aby se něčeho smysluplné­ho dosáhlo. Aby děti alespoň nakoukly do jiného světa, sice nepříliš vzdáleného geografick­y, na míle však daleko mentálně. Aby se ti talentovan­í rozhodli pracovat na sobě, překonat předsudky svých rodičů, učit se, studovat – a možná tak dávat příklad kamarádům, kteří by snad také chtěli jinou budoucnost. Najít možnost žít jinak.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia