Lidové noviny

Louvre láká na drink u Mony Lisy

- PAVEL VOKATÝ

Pařížský Louvre pokračuje v oslavách výročí své skleněné pyramidy. Tento týden vyhlásil s Airbnb soutěž, na jejímž konci čeká na jednoho výherce noc v muzeu, večeře s Monou Lisou a snídaně do postele.

PRAHA/PAŘÍŽ Oslavovat třicet let existence se dá různě. Pařížské muzeum Louvre připomíná vznik své známé skleněné pyramidy na hlavním nádvoří jednou akcí za druhou. Po streetarto­vé intervenci, kdy ji francouzsk­ý umělec JR pomocí dvou tisíc barevných lístků „zakopal pod zem“, se nyní Louvre domluvil s ubytovacím portálem Airbnb na tom, že muzeum s pyramidou na noc z 30. dubna na 1. května promění v hotel. Ovšem pouze pro jednoho šťastlivce s doprovodem, který vyhraje v jejich soutěži. Ten se pak může těšit na přípitek u Da Vinciho Mony Lisy, večeři ve společnost­i Venuše Mélské nebo soukromý koncert v salonku Napoleona III. Ložnice bude připravena v malé skleněné pyramidě uvnitř muzea, napsal server ArchDaily.

Přihlašova­cí formulář je do 12. května k nalezení na stránkách www.airbnb.co.uk/b/louvre a obsahuje kromě nezbytných políček, jako je jméno, příjmení či země soutěžícíh­o, i pole pro odpověď, proč byste zrovna vy byli ideálním hostem Mony Lisy. Na odpověď je 800 znaků. Zároveň server chce i potvrzení, že skutečně budete moci mezi 28. dubnem a 2. květnem vycestovat a že si do té doby zařídíte případná víza.

A jak bude samotná noc v Louvru probíhat? Výherce se svým doprovodem bude v muzeu uvítán v 18.30 po odchodu všech návštěvník­ů. Následně se jich ujme a uměleckými sbírkami provede inzerce historik umění, který Louvrem doprovázel amerického expreziden­ta Baracka Obamu nebo zpěvačku Beyoncé. V obývacím pokoji u obrazu Mony Lisy bude připravený aperitiv, tam se také budou moci hosté uvelebit v sofa a poslechnou­t si francouzsk­ou hudbu z připravené­ho gramofonu. Poté bude následovat luxusní večeře u stolu v jídelně, kterému bude vévodit více než dva tisíce let stará antická socha Venuše Mélské.

Po jídle se přesunou do salonku Napoleona III. na komorní koncert. Ke spánku se budou moci uložit v malé skleněné pyramidě. Ráno v osm hodin se bude podávat snídaně do postele ve francouzsk­ém stylu, chybět tedy nebudou máslové croissanty, čerstvý ovocný džus či káva. Pak se zaměstnanc­i muzea s výherci rozloučí.

Louvre chce s Airbnb pokračovat i v dalších zážitkovýc­h pobytech, které se budou konat od května do konce roku. Podrobnost­i ale zatím nejsou známé.

 ??  ??
 ?? FOTO ARIBNB ?? Pod hvězdnou oblohou. Improvizov­aná ložnice pod skleněnou klenbou ikonické pyramidy.
FOTO ARIBNB Pod hvězdnou oblohou. Improvizov­aná ložnice pod skleněnou klenbou ikonické pyramidy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia