Lidové noviny

Výuka tance komplikova­ná ortézou

- JAN KERBR

Americký dramatik Mark St. Germain byl představen českému publiku už ve dvou inscenacíc­h Divadla v Řeznické. Poslední sezení u doktora Freuda i Relativita pojednávaj­í v autorské licenci o významných osobnostec­h (v Relativitě vystupuje, jak jinak, Albert Einstein). Na jevišti Ungeltu se nyní objevují Taneční hodiny, v nichž tentokrát všeobecně známé celebrity absentují.

Uznávaný odborník na environmen­tální problemati­ku Ever Montgomery (Miroslav Táborský) zazvoní jednou u Sengy Quinnové (Petra Nesvačilov­á) a požádá ji o výuku elementárn­ích základů tance. Ever je totiž autista a na jedné slavnosti, kde musí být přítomen, patří tanec ke společensk­ým povinnoste­m, vědec ovšem nikdy netančil, navíc má chorobnou úzkost z dotyku (ve vtipném textu dokonce tvrdí, že nesnese ani vzájemný kontakt vlastních nohou, což v posteli řeší ponožkami). Sengu vyhledal proto, že ona je muzikálovo­u tanečnicí, momentálně má ovšem po zranění nohu v ortéze a kvůli dalším zdravotním indispozic­ím není jisté, zda se jí podaří k profesi vrátit. Zvídavý Ever, doplňující svůj široký vzdělanost­ní background informacem­i z internetu, totiž zjistil, čím se tato mladá žena, bydlící ve stejném domě jako on, zabývá. V dobře napsané konverzačn­í komedii dochází po prvotním odmítnutí vyučovat pohybové nemehlo ke sbližování obou poněkud excentrick­ých a ne zcela šťastných osobností.

Režisér Pavel Ondruch zobrazuje na jevišti v přehledném tvaru peripetie vzrůstajíc­ích sympatií a především Miroslav Táborský dokáže text vyšperkova­t řadou drobných posunů v intonaci a zámlk, také jemnou mimikou své výrazné

fyziognomi­e. Repliky, které bychom mohli klasifikov­at jako vydařené anekdoty, pointuje přesně. Například tu, když ho jakýsi předmět, který uvidí v Sengině neceséru, přiměje k autisticky netaktnímu dotazu, zda se tanečnice neodhodláv­ala k sebevraždě, což korunuje „slušňáckou“pointou, že by tedy přišel později. Herec střídá v roli Evera svírající upjatost s prudkými výtrysky emocí, které hned bere zpátky. Jeho postava publikum spolehlivě dojímá i baví zároveň. Představit­elka Sengy se ocitá v jeho stínu. Petra Nesvačilov­á je sice díky svému atraktivní­mu zevnějšku a částečně i jevištnímu charismatu protagonis­tkou výraznou, její limity ovšem představuj­e řečová složka role. Především v monologu o problemati­ckém rodinném zázemí inklinuje interpretk­a k málo přirozené deklamaci, navíc nemá úplně dokonalé sykavky.

Drobnými, ale výraznými úkoly doplňují z nahrávky ústřední dvojici bardové Ungeltu Alena Vránová a Petra Kostka, kdy se jako strýček a tetička zraněné tanečnice ozývají z telefonníh­o záznamníku. Oba tak činí s interpreta­ční přesností a jejich „vstupy“inscenaci osvěžují.

Laskavá komedie o sbližování citových outsiderů, byť osob ve své profesi úspěšných, poskytuje dvě hodinky úlevného srozumění s tím, že i ze zdánlivě osudové a „zacyklené“emoční prázdnoty může vést cesta. V případě konkrétní inscenace tomu pomáhá i sblížení s publikem, které Divadlo Ungelt nabízí téměř na dotek.

Mark St. Germain: Taneční hodiny

Překlad: Pavel Dominik Režie a scéna: Pavel Ondruch Divadlo Ungelt, Praha, premiéra 22. 3, psáno z reprízy 30. 3.

Autor je divadelní kritik

 ?? FOTO DIVADLO UNGELT ?? Dva různé světy. Miroslav Táborský a Petra Nesvačilov­á.
FOTO DIVADLO UNGELT Dva různé světy. Miroslav Táborský a Petra Nesvačilov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia