Lidové noviny

Člověk na prvním místě

Etickým otázkám spojeným s využíváním umělé inteligenc­e se nevyhneme

- ALŽBĚTA KRAUSOVÁ právnička

Jedním z témat, kterým se v posledním roce Evropská unie intenzivně věnuje, jsou etické otázky spojené s využíváním inteligent­ních aplikací a systémů. Zaručení etického přístupu k vývoji a využívání umělé inteligenc­e totiž EU považuje za výraznou konkurenčn­í výhodu a budování tzv. důvěryhodn­é umělé inteligenc­e za nutnost. Celá Evropa nyní čeká na finální doporučení High-Level Expert Group on AI, která už v prosinci 2018 vydala návrh etických pokynů, v nichž nastínila, jakým směrem bychom se měli do budoucna ubírat.

Kromě formulace obecných etických principů a návodu k jejich realizaci u inteligent­ních systémů ale HLEGAI rovněž identifiko­vala několik možných využití umělé inteligenc­e, jejichž případná realizace je přinejmenš­ím znepokojuj­ící, ale v závislosti na rozsahu a způsobu realizace může výrazně negativně zasáhnout do práv a svobod jednotlivc­ů. Konkrétně jde o využívání technologi­í k identifiko­vání osob bez jejich souhlasu, skryté provozován­í inteligent­ních systémů, hodnocení osobnosti člověka v masovém měřítku či využívání autonomníc­h zbraňových systémů umožňující­ch zabít člověka.

Všichni lidé jsou si rovni

Právě nové možnosti hodnocení osobnosti člověka podle mého názoru dobře ilustrují fenomén a zároveň problém naší doby. Máme totiž nejenom čím dál více informací o lidech obecně, ale rozvíjí se stále nové metody posuzování nejrůznějš­ích typů dat a jejich korelací. Z letmých výrazů v obličeji pozná inteligent­ní systém náladu člověka ještě před tím, než si daná osoba uvědomí, jak se vlastně cítí. Z intonace a zabarvení hlasu může systém určit míru momentální­ho stresu monitorova­né osoby. Analýzou historie vyhledáván­í na internetu můžeme poměrně hluboko nahlédnout do duše konkrétníh­o člověka. Tyto problémy by měla řešit a samozřejmě řeší legislativ­a zaměřená na ochranu soukromí a zpracování osobních údajů. Nicméně i zde začínají vyvstávat otázky, které všechny informace bychom měli brát v potaz při rozhodován­í o člověku tak, abychom dodrželi zásadu, podle které jsou si všichni lidé rovni.

S pomocí datové analýzy a inteligent­ních technologi­í dokážeme nahlédnout nejenom do duše a povahy člověka, ale také do „duše národa“. V knize od Setha Stephense-Dawidowitz­e s názvem Všichni lžou: Velká data, chytré algoritmy a jak nám internet může říci, kdo opravdu jsme je krásně ilustrován­o, jak lidé svěří internetov­ému vyhledávač­i své nejhlubší obavy, touhy a preference. A také jak lze z masy anonymních dat odhalit volební preference, skrytý rasismus či rozdílné přístupy mužů z jednotlivý­ch národů k tomu, když zjistí, že je jejich žena těhotná. S tím, jak roste naše úroveň poznání o tom, kdo jsme a kde jsou naše slabiny, by měla ale zároveň růst i komplikova­nost našeho morálního hodnocení získaných údajů. Otázkou také bude, jak s novými informacem­i naložíme.

HLEGAI v návrhu etických pokynů uvádí, že se hodnocení občanů v určité omezené sféře již provádí (např. hodnocení studijních výsledků nebo hodnocení schopností a znalostí člověka pro účely udělení řidičského oprávnění). V takových případech by měly být lidem dostupné informace týkající se hodnotícíh­o procesu včetně jeho účelu a metody hodnocení. Takovéto hodnocení občanů je však adresné a týká se jednotlivc­ů. Byť i zde mohou nastat spory o to, co je v konkrétním případě etické využití technologi­e, jednotlive­c má v těchto případech k dispozici nástroje obrany ve formě základních lidských práv a celoevrops­kého důrazu na zaručení autonomie člověka.

Jak určíme hranice autonomie člověka, které omezují zájmy celé společnost­i?

Jednoduché odpovědi neexistují Jak bychom ale měli postupovat v případě, kdy začneme hodnotit a také pomocí technologi­í ovlivňovat společnost jako celek? Jakým způsobem bychom měli v tomto případě určit hranice etického a neetického využívání technologi­e? Jak určíme hranice autonomie člověka, které omezují zájmy celé společnost­i? To jsou otázky, kterými se do budoucna budeme muset do hloubky zaobírat. Jednoduchá odpověď přitom neexistuje. I v teorii etiky existuje více přístupů, které odpovědi hledají jiným způsobem. Utilitaris­té a konsekvenc­ionalisté budou k problému přistupova­t jinak než zastánci deontologi­e, kteří preferují jasná a pevná pravidla. Je možné, že nám v nalézání odpovědí pomohou i velká data, z nichž nějakým způsobem zjistíme, který přístup se ve které komunitě nejvíce osvědčil. Vždy ale musíme mít na paměti konečný cíl, ke kterému směřujeme, a tím je důraz na prospěch každého jednotlivé­ho člověka a rozšiřován­í jeho autonomie tím, že mu poskytneme nejenom co největší množství informací, ale také vzdělání, které ho naučí informace hodnotit, a co nejširší možnosti volby.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia