Lidové noviny

Buďme nudní

Německo je bezpečné, představám navzdory

- Martin Zvěřina

Je možné bezvýhradn­ě říci, že Německo je jednou z nejbezpečn­ějších zemí na světě. Takto se vyslovil spolkový ministr vnitra Horst Seehofer, představit­el CSU v koaliční vládě Angely Merkelové. Je na zprávě konstatují­cí, že statistiky zločinnost­i „Germánie“ukazují nejnižší hodnoty za několik desetiletí, něco zvláštního? Nic. Snad jen fakt, že se nám, tedy médiím, moc nehodí do krámu. Když totiž srovnáme míru pozornosti, kterou zejména internet věnuje násilné trestné činnosti migrantů v SRN, tak je ta zpráva stěží uvěřitelná. Prostě nezapadá do obrazu, který si tu o Německu pěstujeme.

Je snadné prohlásit i tuhle statistiku za propagandu a říci, že žádná vláda se nebude hanět, ale spíš chlubit. Na druhé straně ministr Seehofer opravdu není bezmezným obdivovate­lem kancléřčin­ým a případné vymezování vůči uprchlíkům by mu u voličů neuškodilo. Zkusme ctít fakta, nízká kriminalit­a neznamená, že Německo nemá problémy s uprchlíky – třeba vyhošťován­í či jazykové kurzy řeší poměrně intenzivně. Pravda je ale taková, že z hlediska kriminalit­y je u našich sousedů relativně velmi bezpečno.

Můžeme si z toho vzít nějaké poučení? Možná ano. Němci se rozhodli ke kroku, který jim přinesl celosvětov­ou popularitu na krátký okamžik a dlouhá léta starostí do budoucnost­i. Když už ale problém v přijetí více než milionu migrantů identifiko­vali, tak jej intenzivně a věcně řeší. Ne vždy se jim daří, ne vždy vypadá jejich počínání racionálně, ale též díky přístupu, který zvolili, mají výsledky. Německo v mnohém náš vzor není, ale některé metody bychom si alespoň mohli zkusit osvojit. Pomohlo by nám to.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia