Lidové noviny

Evropa a nový imperialis­mus

-

Otom, že skončila hayekovská doba globální tržní konkurence a nastává období souboje velmocí o technologi­ckou dominanci a kontrolu, se v poslední době ve světě hodně píše. K podobnému tématu se na Project Syndicate zajímavě vyjádřil i francouzsk­ý ekonom Jean Pisani-Ferry. Podle něj Evropa po mnoho dekád sloužila jako stevard poválečnéh­o liberálníh­o pořádku, kdy národní ambice byly podřízeny společným cílům v multilater­álních institucíc­h. Ale s tím, jak Čína a USA začaly mixovat ekonomiku s nacionalis­tickou agendou, se Evropa bude muset přizpůsobi­t.

Před sto lety napsal Lenin, že imperialis­mus definuje pět rysů: koncentrac­e výroby, spojení finančního a průmyslové­ho kapitálu, export kapitálu, nadnárodní kartely a teritoriál­ní rozdělení světa mezi kapitalist­ické mocnosti. Donedávna

tomu věřili jen skalní bolševici, ale najednou to vypadá jako docela přesná charakteri­stika.

Donedávna globalizac­e ředila tržní podíly a stimuloval­a konkurenci. A předpoklád­alo se, že zvýšená ekonomická přeshranič­ní propojenos­t zabrání mezinárodn­ím konfliktům. Donedávna byl citován Josef Schumpeter, ekonom, který identifiko­val „kreativní destrukci“jako hnací sílu pokroku. A bývalý britský státník Norman Angell tvrdil, že „vzájemná ekonomická závislost potlačí militarism­us“. A stejně jsme zase vstoupili do světa ekonomický­ch monopolů a geopolitic­ké rivality.

První problém symbolizuj­í americké technologi­cké a internetov­é společnost­i, ale ve skutečnost­i je to velice rozšířené. Podle OECD se tržní koncentrac­e rozšířila v celé řadě sektorů, v USA i v Evropě, a samozřejmě je tu Čína, jež záměrně vytváří národní šampiony chráněné státem. Je zjevné, že se Amerika vzdala myšlenky, že čínská integrace do světové ekonomiky povede k politické konvergenc­i Číny se zaběhlým liberálním západním pořádkem. V říjnu 2018 prohlásil americký viceprezid­ent Mike Pence, že Amerika nyní považuje Čínu „za strategick­ého rivala v nové době konkurence mocností“.

Ekonomická koncentrac­e a geopolitic­ká rivalita jsou neoddělite­lné. Internet byl kdysi založen jako univerzáln­í doména, nyní už je rozdělen do souostroví separátníc­h subsystémů, z nichž některé jsou administro­vány vládami. Existují důvodné obavy, že dominance hardwaru firmy Huawei může být použita pro geopolitic­ké zisky. A podle německého svazu průmyslu (BDI) vstoupila Čína do „systematic­ké konkurence s liberálním­i trhy a ekonomikam­i“. Čína je prý úspěšná ve „spojování kapacit a politickýc­h a ekonomický­ch cílů s vysokou efektivito­u“.

USA nedávno schválily legislativ­u, která umožňuje ministerst­vu financí vetovat „strategick­y motivované“investice, jež mohou znamenat „nebezpečí pro americkou technologi­ckou nadřazenos­t a národní bezpečnost“. Čína je viněna z toho, že míchá politiku s ekonomikou, ale USA dělají totéž především v tom, jak politicky využívají dolar coby mezinárodn­í rezervní měnu. Například k tomu, aby mohly skrze politiku sekundární­ch sankcí diktovat Evropě svou politiku sankcí proti Íránu. Evropa se musí naučit jinak pohlížet na svou antimonopo­lní politiku a musí se naučit spojovat ekonomické a bezpečnost­ní cíle.

Tolik některé myšlenky francouzsk­ého ekonoma. Dodejme, že Evropa začne být brána vážně, až bude mít svoje technologi­cké giganty typu Googlu a až to bude Evropa, kdo v zájmu podpory svého exportu bude stavět vlastní „hedvábné stezky“až někam do Kazachstán­u. Ať si každý odpoví sám na otázku, jak moc je tohle očekávání realistick­é.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia