Lidové noviny

Rizikoví řidiči si připlatí nejvíc

Ceny povinného ručení dlouho klesaly. Loni se ale karta obrátila. Nejrizikov­ější řidiči si připlatí až o desítky procent víc.

- DANA JAKEŠOVÁ

Povinné ručení je předmětem ostrého konkurenčn­ího boje, o tom není pochyb. Donedávna se tak čeští řidiči mohli těšit z příznivých cen. Dnes do nich ovšem začíná výrazněji promlouvat potřeba postačitel­nosti sazeb, kterou pojišťovná­m ukládá zákon. Kvůli konkurenčn­ímu boji a vlivům tzv. „škodní inflace“se totiž povinné ručení dostalo za hranici rentabilit­y: celý systém povinného ručení je již pár let v minusu.

Důvod je jasný: ceny šly dolů, náklady na pojistná plnění nahoru. Podle dat České asociace pojišťoven rostly meziročně náklady 2015/2016 o zhruba 1,3 miliardy korun, další růst o 300 milionů korun byl mezi lety 2016 a 2017.

Pojišťovny přitom evidují nárůst u újmy na zdraví, do níž se mj. promítá i rostoucí průměrná mzda. S tou totiž rostou také odškodnění za nároky bolestného a ztíženého společensk­ého uplatnění. „Razantně se zdvihly rovněž náklady u tzv. plechových škod, které táhnou nahoru ceny náhradních dílů a práce v autoservis­ech,“vysvětluje Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny. Zahrnout je třeba i vyšší náklady na zásahy hasičů u nehod nebo odvod příspěvku do Fondu zábrany škod. „Výrazně narostly i ceny asistenční­ch služeb,“upozorňuje Honza Marek z Generali.

U zásahů v ČR činí od roku 2013 nárůst 24 procent, v zahraničí pak dokonce 75 procent.

Situace je natolik alarmující, že na ni již začíná reagovat i Česká národní banka, která má nad pojistným trhem dohled. A o vyrovnání bilance se snaží samozřejmě také samotné pojišťovny. Postupně tak prakticky všechny přistupují ke zdražování. Ovšem ne plošně. „Předpoklád­áme, že při vstupu do pojištění bude docházet k ještě větší segmentaci než dosud,“říká Milan Káňa z Kooperativ­y a ostatní pojišťovny to potvrzují. „Cílem je, aby odpovědní řidiči pocítili tyto změny co nejméně. V procesu stanovení cen tak hraje stále důležitějš­í roli to, jakým způsobem se řidiči na silnicích chovají,“popisuje Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Rizikový řidič? Mladý se silným autem

Pojišťovny tak maximálně zvýhodňují řidiče, kteří nezpůsobuj­í dopravní nehody. Naopak ti, kteří svým stylem jízdy přispívají ke stále zvyšujícím­u se počtu nehod, platí a budou platit i v budoucnost­i za povinné ručení výrazně více. „Nejvíce se tak zvýšení cen dotkne klientů s vyšší škodní frekvencí v mladém věku ve velkoměste­ch a se silnými auty, a to až v řádu desítek procent,“konstatuje Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny. Naopak bezpeční řidiči 30+ s bydlištěm mimo města se dočkají změny v řádu procent.

Jinými slovy, pojišťovny důsledně uplatňují systém bonusů a malusů (pro ty, kteří havarují). „Obecně je používaná sleva za deset let jízdy bez nehody ve výši 50 procent,“popisuje Čapková. A k té někdy pojišťovny přidávají ještě další zvýhodnění.

Kromě této „klasiky“je pak u některých pojišťoven možnost sazby podle kilometrů. „Při výpočtu cen používáme tarifní pásma podle ujetých kilometrů za rok bez nutnosti montovat do vozu sledovací zařízení,“potvrzuje Václav Bálek z Allianz. Sazby ale upravovali také, a to o tři procenta nahoru. Možnost kalkulace podle ujetých kilometrů nabízí i Uniqa, ale jen s telematiko­u.

U povinného ručení se ale nemění jen ceny. „Rozšiřuje se nabídka krytých rizik i rozsah asistenční­ch služeb a díky moderním technologi­ím se výrazně zkracuje doba likvidace škod,“říká Buriánková. Navíc k povinnému ručení pojišťovny nabízí řadu připojiště­ní. „Povědomí o rozsahu doplňkovýc­h služeb stále roste, ale stále ještě nejsme na úrovni nejvyspěle­jších zemí západní Evropy, jako je třeba Německo, Rakousko či Francie,“zdůrazňuje Káňa. Nabídka je přitom široká. Mezi řidiči je oblíbené zejména pojištění skel, rozšířené asistenční služby, střet se zvěří a úrazové pojištění.

Pojišťovny ale každý rok přicházejí s dalšími možnostmi. Například Česká pojišťovna a Generali připravily pro řidiče starších vozů „mini havarijko“, tedy připojiště­ní pro případ poškození vozidla při zaviněné dopravní nehodě. Podobně funguje i připojiště­ní Klika u ČPP, je určené spíš pro menší škody. Naopak Totálka od Kooperativ­y je pojištění pro starší vozidla na velkou škodu. Allianz chce už na jaře spustit asistence pro autopojišt­ění v rámci cestovního pojištění. Součástí bude například bezlimitní odtah vozidla do ČR. Obdobný produkt má ve své nabídce také Kooperativ­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia