Lidové noviny

Nejlepší rok stát se miliardáře­m

- JAN KLESLA spolupraco­vník LN

Opravdu chcete zbohatnout? Spolehlivá cesta je založit si úspěšný technologi­cký startup, investovat do něj, nebo se alespoň stát zavčasu zaměstnanc­em s opcí na akcie. Vyplatí se to v každém případě, jakmile rizikoví investoři vrhnou firmu na burzu. Právě letos se proto očekávala nová várka sběratelů rychlých sportovníc­h aut v mikinách s kapucí.

Předpoklád­ané zpomalení ekonomiky motivovalo vrhnout se v poslední chvíli na burzu dvojici největších alternativ­ních taxislužeb – Uber a Lyft. V závodu o to, kdo chytí ještě poslední závan konjunktur­y a investorsk­ého optimismu, vyhrál u nás prakticky neznámý Lyft, který odstartova­l na technologi­ckém trhu NASDAQ minulý pátek. Dnes to ale po necelém týdnu nevypadá zas tak šťastně.

Akcie Lyftu se totiž po nadějném startu propadly zpátky na upisovací cenu 72 dolarů za kus a stagnují kolem ní, nebo spíše mírně pod ní. Podle serveru Bloomberg není nálada moc dobrá, protože titul zatím uspěl jen v poptávce po shortech – tedy sázkách na jejich pokles. Dokonce se

dostal na historický rekord amerického akciového trhu.

To samozřejmě není dobrá zpráva ani pro firmu, která si od vstupu na burzu slibovala další finance na nákladnou globální expanzi a souboj s tvrdou konkurencí. Ani pro akcionáře, i když ti primárně upisující si přišli na své. Ale především pro další nadějné jednorožce neboli startupy s hodnotou nad miliardu dolarů, kteří čekají v řadě na své IPO.

Nabízí se tak otázka, zda někteří z nich svůj záměr neodloží až na dobu, kdy se nálada zase zlepší. Podobně to udělal před lety i český Avast, který po sérii neúspěchů jiných firem raději z ohlášené IPO vycouval, aby se na burzovní parket triumfálně vrátil v loňském roce.

Důvodů může být řada a nemusí jít rozhodně jen o jasný signál, že se blíží nějaká krize. Ani o nedůvěru v obchodní model firmy, která narušuje zakořeněné taxíkářské nepořádky na celém světě. Úplně obyčejně to mohli investoři přehnat s nabuzením očekávání a „přehypovan­á“akcie prostě neměla šanci.

Důležitý nyní bude druhý krok. Proto je klíčové, kdo ho udělá a hlavně – jak dobře. Pokud bude úspěšný, můžeme se nakonec přeci jen dočekat dalších zpráv o nových mladých miliardáří­ch. V opačném případě se ovšem pověstný zlatý burzovní déšť může o pár let opozdit a někdo se ho také nemusí dočkat vůbec.

Uvidíme tedy, jestli se rok 2019 zapíše do dějin jako další z těch, kdy se dalo docela snadno přijít k pěknému balíku na nákupu technologi­ckých akcií. Nebo naopak na sázkách proti nim.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia