Lidové noviny

Slovensko se hádá kvůli dresům na MS

- JAROSLAV TOMAS

PRAHA/BRATISLAVA Poměrně velkou nevoli fanoušků vzbudil pokus slovenskéh­o hokejového svazu zmodernizo­vat dresy národního týmu.

Přitom návrh nebyl tak razantní jako v případě Česka, kde státní znak na hrudi nahradil obrázek lva. Nyní, necelých 40 dní před startem mistrovstv­í světa, stále není jasné, v čem budou Slováci doma hrát.

Slovenský svaz přetvořil státní znak s dvojitým křížem: modré trojvrší nahradily tři hokejky. Designově zdařilý výtvor však narazil u fanoušků, kteří změnu těžce nesli. Tak výrazně, že se případu ujali politici.

Ti bleskově novelizova­li zákon o státních symbolech, podle něhož by se hokejisté měli vrátit k původnímu dresu s klasickým slovenským znakem.

Svaz nyní řeší, co dál

Zákon, který schválil tamní parlament, nabude účinnosti 15. května, tedy pět dní po startu světového šampionátu, jejž hostí Bratislava a Košice. Takže co s tím? Hrát pět dní v nových dresech a pak se vrátit k původním?

„Naši právníci musí vzniklou situaci analyzovat a potom zvážíme další postup. Ten však bude v souladu s našimi rozvojovým­i plány,“reagoval tiskový mluvčí svazu Peter Jánošík pro deník SME.

Je však otázkou, zda to bude možné. Novela zákona o státních symbolech totiž přikazuje sportovcům mít na reprezenta­čních dresech státní znak, který je větší než ostatní grafické prvky.

„Jako bývalému fotbalovém­u reprezenta­ntovi by mě nenapadlo změnit trojvrší za tři míče,“zlobí se Dušan Tittel, jeden z předkladat­elů novely. Slovenský svaz přikročil ke změně znaku ze stejného důvodu jako ten český: získání výhradního práva na jeho užívání a tím pádem následné zvýšení příjmů z merchandis­ingu.

Jenže zatímco v Česku národní tým nadále hraje v nových dresech, funkcionář­i našich východních sousedů mají po zásahu politiků šibeniční čas na vyřešení celé situace.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia