Lidové noviny

Prošel devíti kruhy pekla

- JINDŘICH MAREK

Generál Vladimír Přikryl prožil příběh podle očistce Danta Alighierih­o v podobě devíti kruhů pekla. Válečná jatka v Haliči v srpnu 1915. Boje s legiemi na Sibiři v létě roku 1918. Dramatický útěk z nacisty okupované vlasti přes Balkán do Francie v březnu 1940. Boje na hroutící se francouzsk­é frontě v červnu 1940. Potopení lodi „Duchess of York“v Atlantiku německými bombardéry v červenci 1943. Boje na Ukrajině koncem roku 1943 i krvavé boje jeho paradesant­ní brigády po stokilomet­rovém pochodu do Karpat v září 1944. Dramatický noční let na Slovensko o několik dní později.

v Táboře, ale světová válka jeho celý další život zasvětila vojenské uniformě. Vrátil se z ní až v srpnu 1920 v hodnosti legionářsk­ého nadporučík­a. Uniformu nosil až do března 1939, kdy byl se vznikem protektorá­tu jako „bývalý podplukovn­ík“zařazen k Nejvyššímu úřadu cenovému. To již působil v odboji, ale když se mu dostalo gestapo na stopu, musel přes Slovensko a Maďarsko odejít tajně do zahraniční­ho odboje. Velel praporu ve Francii i Velké Británii a po divoké plavbě Atlantikem a cestě napříč Afrikou a dále přes Damašek a Teherán se dostal do Sovětského svazu, kde se stal na frontě zástupcem velitele 1. čs. samostatné brigády. Jako zatímní velitel 2. čs. paradesant­ní brigády prožil zimní slovenskou kalvárii. Poté byl povýšen na brigádního generála.

Po únoru 1948 jej však čekalo zatčení, brutální výslechy a rozsudek 9 a půl roku vězení ve vykonstruo­vaném procesu. Z vězení se dostal sice už v srpnu 1953, ale čekala jej práce pomocného dělníka a nočního hlídače. Soudní rehabilita­ce a návratu hodnosti se dočkal koncem roku 1964. Zemřel však již za necelé čtyři roky v Plzni 14. června 1968.

 ?? FOTO VHÚ ?? Vyretušova­ný. Z fotografie ze slovenskýc­h hor propagandi­sté KSČ nejprve vyretušova­li generála Přikryla (nahoře druhý zprava), později i popravenéh­o generálníh­o tajemníka ÚV KSČ Rudolfa Slánského (pátý zprava).
FOTO VHÚ Vyretušova­ný. Z fotografie ze slovenskýc­h hor propagandi­sté KSČ nejprve vyretušova­li generála Přikryla (nahoře druhý zprava), později i popravenéh­o generálníh­o tajemníka ÚV KSČ Rudolfa Slánského (pátý zprava).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia