Lidové noviny

Nová auta povinně s hlídačem rychlosti

Brusel navrhl 15 opatření, která mají zajistit, aby vozy vyráběné od roku 2022 byly bezpečnějš­í

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Černá skříňka podobná té, jakou mají letadla, měkčí čelní sklo, jež by tolik neublížilo chodci při střetu s vozem. Anebo takzvaný asistent rychlostní­ch limitů, který důrazně upozorní řidiče, že by měl ubrat plyn, případně to za něj sám udělá.

Evropská komise chce, aby automobily měly od roku 2022 povinně nové bezpečnost­ní prvky, jež předejdou nehodám, respektive omezí jejich následky.

„Na našich silnicích přijde každý rok o život 25 tisíc lidí. Naprostá většina nehod je způsobena lidskou chybou. Můžeme a musíme proti tomu něco udělat,“vysvětluje důvody eurokomisa­řka Elżbieta Bieńkowská.

Evropský parlament nyní bude schvalovat návrh patnácti bezpečnost­ních prvků, které by se měly stát povinnou součástí výbavy nových vozidel. Ambice jsou podle Bieńkowské vysoké. „Můžeme dosáhnout podobných výsledků, jako když byly poprvé zavedeny bezpečnost­ní pásy,“slibuje si komisařka.

Mnohé z navrhovaný­ch prvků jsou již teď k dispozici za příplatek nebo tvoří součást luxusnější­ch vozů. Jde například o systém udržování v jízdním pruhu, hlídač únavy či automatick­é nouzové brzdění. Jiné, třeba povinná černá skříňka nebo měkčí čelní sklo, ovšem budou absolutní novinkou. Což platí i pro povinnou přípravu pro alkoholtes­tery, které by dostali do vozů hříšníci už v minulosti přistižení pod vlivem.

I proto panují obavy, že v důsledku zavedení nových bezpečnost­ních opatření automobily dále zdraží. Výrobci se k cenám vesměs nechtějí do schválení finální podoby návrhu vyjadřovat. Částečnou představu tak dávají jen současné ceníky automobile­k – za některé v budoucnu povinné prvky se dnes totiž připlácejí i desítky tisíc korun.

Podle Bieńkowské se však investice z celospoleč­enského hlediska vyplatí: „Zvýšíme bezpečnost u všech vozidel a připravíme cestu pro propojenou a automatizo­vanou mobilitu budoucnost­i.“

lidí přišlo loni o život na silnicích v celé EU

 ??  ?? PONDĚLÍ 8. DUBNA 2019
PONDĚLÍ 8. DUBNA 2019

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia