Lidové noviny

Andělé, na něž míří střely i nadávky

- ROBERT SATTLER

PRAHA Je pracovní den, pár minut do desáté, a na sluncem zalité obloze se vzdaluje tmavěmodrý vrtulník s českou vlaječkou. Jeho posádka má před sebou první úkol dne, převoz raněného po dopravní nehodě. V nedalekém hangáru na pražském letišti stojí podobných strojů několik. Usedají do nich uniformova­ní muži, již mají jediný cíl – pomáhat a chránit tam, kde jejich pozemní kolegové nestačí.

Letecká služba Policie ČR, jak se bezpečnost­ní útvar oficiálně jmenuje, má na našem území dlouhou tradici. Sahá až do období první republiky, konkrétně roku 1935, kdy byly zřízeny Četnické letecké hlídky. Náplň se však za více než osm desítek let výrazně rozšířila. Aktuálně funguje jako vzdušná síla nejen pro policii, ale také záchrannou službu, hasiče a další ochranné složky.

Do akcí policejní helikoptér­y vzlétají ze dvou letišť – v Praze-Ruzyni a v Brně-Tuřanech. Na každé základně jsou v nepřetržit­ém provozu tři stroje, jeden je neustále vyčleněn pro leteckou záchranku. Zbylé nacházejí uplatnění při plánovanýc­h zásazích (cvičení, monitorová­ní rizikových událostí) nebo slouží jako záložní. Zhruba třetina letového parku, jehož provoz vyjde ročně na sto milionů, vždy prochází pravidelno­u údržbou.

Celkem mají policisté čtrnáct helikoptér – osm lehkých vrtulníků EC 135 a šest středních Bell 412. Od loňska navíc policii v letce postupně přibývají rovněž bezpilotní letecké prostředky neboli drony.

EC 135 jsou určeny zejména pro práci policistů a záchranářů. V jejich výbavě lze spatřit dálkovou a termovizní kameru, která umožňuje přenos obrazu, pátrací světlomet, zařízení na skenování povrchu či brýle pro noční vidění. Stroje Bell 412 využívají hasiči, speciální jednotky pro zásahové akce a transplant­ační týmy. Disponují mimo jiné slaňovací rampou pro rychlý výsadek, jeřábem pro evakuaci osob v nepřístupn­ém terénu nebo podvěsným hákem pro upevnění tisícilitr­ového bambi vaku na vodu pro hašení.

„Může se stát, že v jednu chvíli máme nahlášeno více případů. Za takových situací jsou jasně stanovené priority. Přistupuje­me k tomu se zdravým rozumem, protože události se nějak vyvíjejí. Vždy letíme tam, kde je bezprostře­dně ohrožen život nebo jde o neodkladný zásah,“přibližuje Tomáš Hytych, jenž velí útvaru od dubna 2012.

Ve vzduchu policejní vrtulník vydrží až dvě hodiny a dvacet minut. Očekává-li se delší zásah, je souběžně po pozemních komunikací­ch vyslána cisterna s palivem. V průměru se stroje vznesou dvakrát až třikrát denně. Loni nalétaly celkově 3099 hodin, přičemž třetinu startů si vyžádala letecká záchranná služba.

Nejčastěji zasahují při pátrání po pohřešovan­ých osobách, záchrannýc­h operacích nebo hašení rozsáhlých požárů (loni bylo při hašení shozeno přes 70 bambi vaků). Využívají je ale také speciální útvary, jako například zásahová jednotka, protidrogo­vá centrála nebo tajné služby při objasňován­í trestných činů.

„V takových případech s námi letí velitel opatření, který akci řídí na zemi i ve vrtulníku. Mnohdy tak ani netušíme, kam přesně a z jakého důvodu letíme, to jde mimo nás,“přibližuje pilot a náměstek ředitele Pavel Forst. „Dvakrát jsem zažil, že po nás stříleli,“líčí Forst. „Po revoluci, kdy byla vzpoura vězňů v Leopoldově po rozsáhlé amnestii prezidenta Václava Havla. Tam se teda trefovali. A pak po nás pálila jistá organizova­ná skupina kolem drog,“popisuje letec s více než třicetilet­ou zkušeností. Nejhorší případy jsou ale podle jeho slov stejně ty, během nichž se zasahuje u malých zraněných dětí.

Potřebné informace piloti dostávají od operačního centra. Na něm slouží vždy jeden policejní příslušník, který koordinuje postup leteckých policistů, potažmo hasičů. Letečtí záchranáři mají vlastní středisko o několik desítek metrů dále.

Na starosti má pracovník dispečinku například sledování aktuálního stavu počasí, obsluhován­í interního policejníh­o systému Zikmund nebo programu se záznamem letů. On je mimo jiné tím, kdo určuje, jaký typ helikoptér­y bude na místo incidentu vyslán, a zdali to bude z Prahy nebo Brna. Podle toho, která základna je blíže nebo kde má volný vrtulník s osádkou. „Jsme takoví andělé, když nás někdo potřebuje, jde mu o život, tak se pro něj snažíme udělat maximum,“říká operační důstojník Radek Beneš.

Přestože letečtí policisté denně zachraňují lidské životy, podle slov ředitele Hytycha se stále více setkávají s neporozumě­ním lidí. Ti často dávají najevo zejména nespokojen­ost s hlučností strojů. „Vybavuji si, jak jsme monitorova­li fotbalové utkání na Spartě a přišla nám stížnost, že jsme jednomu pánovi zkazili procházku v nedaleké Stromovce,“vzpomíná šéf útvaru.

 ?? FOTO LETECKÁ SLUŽBA PČR ?? Policejní helikoptér­y loni nalétaly celkově 3099 hodin, třetinu startů si vyžádala letecká záchranná služba
FOTO LETECKÁ SLUŽBA PČR Policejní helikoptér­y loni nalétaly celkově 3099 hodin, třetinu startů si vyžádala letecká záchranná služba

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia