Lidové noviny

Žijí „za sklem“. Stát jim nepomůže

-

Léčba vyžaduje intenzivní práci. „Chodíme s ním třikrát týdně na terapii, celkem šest hodin pod terapeutic­kým vedením, zbytek sami. Máme na doma úkoly, skáčeme, napodobuje­me, třídíme tvary, barvy, dokončujem­e básničky atd. Hodina terapie stojí 750 korun, měsíčně to je asi 20 tisíc,“popisuje Alexandra Hroncová.

Že je to nepříjemno­st, si uvědomuje i vláda. Už v roce 2016 se zavázala, že ministerst­vo zdravotnic­tví zajistí s pojišťovna­mi dostupnost ABA terapie a úhradu jejího základního standardu. Jenže úřad dosud úkol nesplnil. Tento přístup ostře kontrastuj­e s tím, že ministerst­vo v rámci kampaně na podporu lidí s autismem každoročně rozsvěcí v oknech modré světlo.

„Jenže modré světlo nám nepomůže,“kroutí hlavou paní Alexandra. Kromě terapie platí deset tisíc měsíčně za speciální školku, něco stojí i dvě asistentky, které jí pomáhají. Má totiž ještě rok a půl starého chlapečka. A i když je zdráv, ráda by mu věnovala stejnou péči jako Prokopovi.

Dětí za sklem, jejichž nemoc se projevuje zhoršenou schopností komunikace a stále se opakujícím­i vzorci jednání, je tento školní rok v mateřských školách podle údajů ministerst­va školství zhruba 1100. Před deseti lety jich přitom bylo téměř třikrát méně.

Otázkou pak zůstává, kolik je v Česku autistů celkem. V roce 2017 jich podle dat z Národního registru hrazené zdravotní péče bylo 11 579. Například Karel Pančocha z Centra aplikované behaviorál­ní analýzy na Masarykově univerzitě ale tvrdí, že české statistiky nejsou zcela věrohodné. Podle moderních výzkumů jde totiž o geneticky podložené postižení a není důvod si myslet, že Češi mají až desetkrát lepší genetickou výbavu než země, ve kterých se údaje o autistech na rozdíl od Česka sbírají dlouhodobě.

Například americké Centrum pro kontrolu nemocí uvádí, že autismus má v USA každé 59. dítě. Proto odborníci odhadují, že v Česku bude něco mezi sty a dvěma sty tisíci autistů.

I když počty dětí s autismem v posledních letech strmě rostou, jejich rodiče stále musejí bojovat o to, aby český stát konečně uznal jejich práva na specializo­vanou péči. Času nemají nazbyt. ABA terapie totiž dokáže nejvíce pomoci u dětí do šesti let, kdy mají největší potenciál k učení. A náročná je i proto, že vyžaduje individuál­ní přístup. Například malý Prokop neuměl zpočátku napodobova­t. To, co je pro ostatní přirozeným principem učení, si musel nejprve pracně osvojit. A bez schopnosti napodobova­t zvuk slov se řeč naučit nedá.

Terapie je nezbytná nejen k tomu, aby se naučil mluvit, ale i k tomu, aby mu pomohla eliminovat problémové chování, jako je agrese k sobě samému či k druhým, a aby ho naučila samostatno­sti a sociálním dovednoste­m, třeba oblékání, cestě MHD či pobytu v kolektivu. „Máte čas do té doby, než dítě nastoupí do 1. třídy, pak schopnost učit se těmto základním věcem rapidně klesá. A pokud včas nic neděláte nebo nemáte možnost či povědomí, je to špatné,“popisuje Alexandra.

Raná terapie se vyplatí Nicméně změny se už dějí. V roce 2016 se v návaznosti na osmnáctimě­síční preventivn­í prohlídku u lékaře zavedl plošný screening za účelem včasné diagnostik­y poruch autistické­ho spektra. A o rok později se otevřela možnost vzdělávat i v Česku behaviorál­ní analytiky a terapeuty. Studium ABA otevřela Masarykova univerzita v Brně, hlásit se na něj můžou absolventi magistersk­ého studia psychologi­e a speciální pedagogiky.

První ABA terapeuti tak dostudují na Masarykově univerzitě za šest až 12 měsíců. Ale to klíčové, tedy zajištění úhrady, zatím stále chybí.

Že je přístup státu nelogický, dokazují publikovan­é ekonomické analýzy dopadu využití ABA terapie v praxi. Potvrzují, že raná intervence se ve srovnání s náklady Celkový počet autistů Počet dětí s autismem v běžných třídách mateřských škol

Počet dětí s autismem ve speciálníc­h třídách mateřských škol na celoživotn­í péči o autistu rozhodně vyplatí. I to je ostatně důvod, proč je tato terapie ve Spojených státech plně hrazená.

V Česku to ale vypadá, že na ministerst­vu zdravotnic­tví není k plnění úkolu, ke kterému ho zavázal ještě kabinet Bohuslava Sobotky, příliš velká chuť. Dokazuje to materiál, který letos v únoru projednáva­la vláda. Obsahoval hodnocení, jak se jednotlivé resorty k zadání vyřešit neblahou situaci autistů a jejich rodin postavily.

Ministerst­vo zdravotnic­tví v něm napsalo, že úkol splnit nemohlo. Na vině jsou podle něj odborné společnost­i, které mu prý neposkytly součinnost a nezařadily ABA terapii mezi nově navrhované výkony, které by měly pojišťovny začít proplácet. Resort navíc nyní nově navrhl, aby se zařazení ABA terapie do zdravotníc­h služeb ověřilo nejprve na pilotním projektu. Což je ale fakticky krok zpátky vůči tomu, co už vláda dříve schválila.

Proti jeho postupu se proto ostře ohradila Česká odborná společnost aplikované behaviorál­ní analýzy. Její místopředs­edkyně Jana Gandalovič­ová tvrdí, že ministerst­vo, které si stěžuje na nečinnost odborné společnost­i, ji o žádné podklady nepožádalo.

Chodíme třikrát týdně na terapii, celkem šest hodin pod terapeutic­kým vedením. Hodina stojí 750 korun, měsíčně to je asi 20 tisíc. Autismus Lidové označení pro poruchy autistické­ho spektra, kam patří dětský autismus, Aspergerův syndrom, atypický autismus či pervazivní vývojová porucha nervového systému. Je jednou z nejzávažně­jších poruch dětského mentálního vývoje. Důsledkem je, že dítě dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá.

Autismus jako šlágr?

Částečnou vinu na současné situaci pak lze hledat i u dětských psychiatrů, kteří před ABA terapií dávají stále přednost farmakoter­apii. Zkušenost s tímto přístupem má i Alexandra Hroncová. Je to jenom měsíc, co jí psychiatr v pražské fakultní nemocnici doporučil, ať Prokopovi nasadí sedativa, zajde si k holiči a věnuje se raději mladšímu dítěti. Antipsycho­tika, která jí nabídl, přitom vytvářejí závislost a po jejich vysazení by se u něj mohly objevit deprese a sebevražed­né sklony.

Poměrně necitlivě se o autismu v minulosti několikrát vyjádřil předseda sekce dětské a dorostové psychiatri­e Psychiatri­cké společnost­i Jaroslav Matýs. Prohlásil, že autismus je šlágr a že mít dnes dítě s diagnózou autismus je cesta k penězům a výhodám. Když se ho LN snažily nyní kontaktova­t, nereagoval.

Řada rodin se přitom výchovou dítěte s autismem ocitá na okraji společnost­i, v izolaci, ekonomické nouzi a často i ve stavu vyčerpanos­ti a frustrace kvůli nepřiznání příspěvků na péči.

 ??  ?? 2015 2016 2017 53 23
2003 2019 600 500 400 300 200 100 0
2015 2016 2017 53 23 2003 2019 600 500 400 300 200 100 0

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia