Lidové noviny

Baltská čmouha nad ruskou bankou

Ilja Mitelman řídil lotyšskou banku, která dostala od regulátora pokutu. ČNB to při bankéřově vstupu do české Expobank nevadilo

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Česká národní banka (ČNB) již několik týdnů provádí hloubkovou kontrolu v ruské bance Expobank CZ. Ani jeden z aktérů nechce okolnosti případu komentovat. Podle zdrojů LN blízkých šetření panuje v ruském ústavu kvůli prověrce napjatá atmosféra. Ruské peníze se obecně kvůli praní jejich špíny – zejména v pobaltskýc­h bankách – dostaly pod celosvětov­ý drobnohled. A právě s angažmá v pobaltské zemi se podle zjištění LN pojí nepříjemný příběh spojený i s předsedou české pobočky Expobank Iljou Mitelmanem.

LN Předseda představen­stva Expobank CZ v letech 2012 až 2017 řídil lotyšskou „sestru“tohoto ruského bankovního domu. V roce 2014 lotyšský kontrolní úřad – Komise pro finanční a kapitálový trh (FKTK) – Mitelmanov­ě bance vyslal varovný signál, aby posílila vnitřní kontrolu a zvýšila dohled nad transakcem­i svých klientů. Úřad s reakcí Expobank však příliš spokojený nebyl, a tak o rok později přitvrdil.

Slepé očko na klienty

Kvůli nedostateč­né kontrole klientskýc­h účtů udělil Expobance pod vedením Mitelmana pokutu 105 tisíc eur (tehdy zhruba 2,8 milionu korun). „V průběhu inspekcí náš úřad zjistil, že daná banka nezajistil­a v souladu s regulačním­i požadavky odpovídají­cí dokumentac­i ke kontrolám svých klientů a monitorová­ní jejich transakcí,“potvrdila LN mluvčí lotyšské kontrolní instituce Ieva Upleja. Dodala, že Expobank AS se od té doby snaží svůj interní systém posílit. „Po uložení sankce banka odstranila část nedostatků a nadále pokračuje v posilování vnitřního kontrolníh­o systému,“doplnila mediální zástupkyně FKTK.

Na dotaz, jakým způsobem lotyšská komise hodnotí působení ředitele Mitelmana v čele Expobank AS, mluvčí úřadu přímou odpověď poskytnout nechtěla. „Je nám líto, ale nebylo by vhodné komentovat jak případy jednotlivý­ch bank, tak informace týkající se dohledu či součinnost­i na osobní úrovni,“doplnila mluvčí Upleja.

Mitelman v Lotyšsku skončil v dubnu roku 2017. Následně se přesunul do Prahy, kde usedl do křesla šéfa české centrály Expobank. Podrobila ČNB Mitelmanov­o období v lotyšské Expobank kontrole? Neměla národní banka obavy, aby se problém s nedostateč­nou kontrolou finančních toků svých klientů neopakoval i v Česku? Nemohlo být pochybení rižské pobočky a pokuta překážkou pro nástup do vedení české větve Expobank? Takové otázky LN tuzemský národní regulátor nechal bez konkrétněj­ší odpovědi.

„ČNB se z důvodu povinnosti dohledové mlčenlivos­ti nemůže vyjadřovat ke konkrétním bankovním subjektům, jejich přeshranič­ním transakcím a domněnkám o jejich důvodech,“sdělila LN mluvčí národní banky Denisa Všetíčková. Podle ní v České republice platí velice striktní pravidla proti praní špinavých peněz. „V některých případech jsou dokonce stanovena pravidla přísnější, než požadují příslušné směrnice,“dodala mluvčí ČNB.

Buď jak buď, problém v Lotyšsku pro Mitelmana překážkou v Praze nebyl. „Kandidatur­a pana Mitelmana na předsedu představen­stva Expobank CZ byla standardně prověřena ze strany ČNB a též standardně odsouhlase­na,“ upozorňova­la média. Lotyšsko by proto mělo požadovat, aby banky, které přijímají vklady od cizích rezidentů, přijaly přísnější opatření proti praní špinavých peněz,“konstatova­la v říjnu 2015 OECD ve zprávě o situaci v Lotyšsku. Za rizikové byly označeny zejména platby na účtech cizích státních příslušník­ů. „Takzvané nerezident­ské bankovnict­ví představuj­e značné riziko. Hrozí, že peníze nabité korupční činností, páchanou mimo Lotyšsko, se následně budou v této zemí prát. Velká část z vkladů pochází ze zemí s vysokou mírou korupce,“poznamenal­i kontroloři OECD v nelichotiv­é zprávě o bankovní situaci v Lotyšsku.

Pod lupou

LN v polovině února informoval­y, že ČNB začala na přelomu loňského a letošního roku prověřovat „střeva“ruské Expobank, která má pobočky v Praze a Karlových Varech. „Tuto kontrolu zahájila a provádí Česká národní banka. Z toho důvodu si vás dovolujeme odkázat přímo na ni,“sdělil LN mluvčí ministerst­va financí Jakub Vintrlík. ČNB ani Expobank CZ se k dění nechtěly vyjadřovat. Kontrola vnitřního chodu finančního domu stále probíhá a skončit by mohla v horizontu týdnů.

Na co se mohou prověrky ruských bank zaměřovat? Například na to, zda instituce neobchoduj­e s finančními nástroji, jež by podléhaly sankčnímu seznamu Evropské unie vůči Rusku. Zdroje LN se shodují, že kontrola Expobank je důkladnějš­í a hlubší než při standardní­ch prověrkách ze strany ČNB. Mluvčí Expobank ujistila, že instituce s kontrolory plně spolupracu­je. „Expobank CZ vždy poskytuje ČNB v souladu se standardy a právními předpisy plnou součinnost ve všech oblastech dohledu,“uvedla mluvčí Petko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia