Lidové noviny

Ukrajinská pojistka zavaří firmám

České firmy lepí akutní nedostatek zaměstnanc­ů pomocí ukrajinský­ch pracovníků. Jenže jak přilákat ty kvalifikov­ané?

- KAMILA BOLEGOVÁ

PRAHA Odborníci nedostatko­vých profesí, které není možné obsadit lidmi z republiky, potažmo Evropské unie, přicházejí z Ukrajiny do Česka v rámci speciálníh­o režimu. Takové fachmany je zapotřebí nějak přivábit. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) žádá, aby se to udělalo zaručenou výší výdělku.

Pro kvalifikov­ané Ukrajince je to skvělý bonus, ale pro ostatní – Čechy i jiné cizince – je to odsunutí do druhé kategorie. Zákoník práce ani právo obecně neumožňují negativní ani pozitivní diskrimina­ci na základě národnosti. Zjednoduše­ně řečeno by se zavedlo pravidlo: „Když dva dělají totéž, nedostanou za to totéž.“Jednání tripartity na toto téma dopadlo fiaskem a nakonec bude muset rozhodnout politická vůle vlády.

„Vedle zákoníku práce a antidiskri­minačního zákona je to samozřejmě v rozporu také s Listinou základních práv a při širším výkladu i s právem Evropské unie. Ve výsledku pak zaměstnava­tel bude nucený dorovnávat mzdu ostatním zaměstnanc­ům, kteří vykonávají stejnou práci nebo práci stejné hodnoty tak, aby nikoho neznevýhod­nil,“vysvětluje úskalí nápadu Ondřej Preuss, zakladatel služby Dostupnýad­vokát.cz.

Efekt může být dvojí: buď bude jedna úzká skupina zaměstnanc­ů privilegov­aná, nebo sociálněde­mokratická ministryně přišla na rafinovaný způsob, jak firmy přinutit, aby přikrmoval­y mzdy.

Podle Maláčové mají mít kvalifikov­aní pracovníci z režimu Ukrajina zajištěný výdělek dvěma možnostmi: buďto jim bude náležet medián dané profese, nebo 1,2násobek zaručené mzdy. Problém je v tom, že by si takhle s absolutní jistotou nakonec přišli na lepší peníze než čeští kolegové na stejném postu. Zaručená mzda má osm úrovní podle druhů práce a určuje ji vláda stejně jako minimální mzdu. Nejnižší třída, ve které se režim Ukrajina pohybuje, je čtvrtá. Ta zaručuje zaměstnanc­i 17 970 korun za měsíc.

Medián se počítá z hrubé mzdy, jež obsahuje i nenárokové části mzdy, a jde o hodnotu očištěnou o krajnosti – nejvyšší i nejnižší.

„Češi i tak berou víc“Ministryně svůj nápad brání s tím, že vyjádřeno v absolutníc­h číslech, Češi pobírají lepší platy než Ukrajinci, tudíž nejsou tlačení do pracovníků druhé kategorie. „Nechceme, aby dovezení lidé našim lidem konkuroval­i levnou prací, ale ani aby vydělávali lépe,“říká Maláčová s tím, že preferuje spíše variantu mediánu. Jenže problém je právě v té záruce: až se ekonomika propadne a byznys začne šetřit, na české platy bude moci sáhnout, na ukrajinské ne.

Maláčová má na své straně Svaz průmyslu a dopravy, který k souhlasu žene hlavně aktuální nedostatek pracovních sil. „Když pomáháme firmám zprostředk­ovat Ukrajince, hlídáme, aby jim firma platila

inzerce medián na dané pozici v daném regionu,“uvádí mluvčí svazu Eva Veličková. Svazu je jedno, jestli to bude medián, nebo násobek zaručené mzdy, souhlasí s obojím.

Zaměstnava­telský svaz je ve vzácné shodě s odbory, předseda největší centrály Josef Středula míní, že se tak podaří zabránit zneužívání ukrajinský­ch pracovníků. „Zaměstnanc­ům z Ukrajiny jsou nabízeny mzdy, které jsou hluboko pod tím, co je akceptovat­elné pro české zaměstnanc­e. Taky z tohoto důvodu je správné, aby když požaduje zaměstnava­tel zařazení do zrychlenéh­o režimu, aby nabídl mzdu vyšší, než je ta minimální,“říká předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů.

O mizerných mzdových podmínkách se ale dá hovořit jen u „řadových“ ukrajinský­ch zájemců o místo, jde často o pomocné a dělnické práce. V rámci režimu Ukrajina přicházejí odborníci a těm nikdo ani nezkouší nabízet minimální mzdu.

Tábor odpůrců nápadu představuj­í Hospodářsk­á komora a Asociace malých a středních podniků. Komora má jednoznačn­ě za to, že záměr odporuje principu rovných podmínek a ukrajinské síly zvýhodňuje. Upozorňuje, že zaměstnanc­i v režimu Ukrajina mají již teď zaručené stejné pracovní a mzdové podmínky jako jejich čeští kolegové.

Asociace malých podniků říká, že pro drobnější byznysmeny by tak režim Ukrajina přestal dávat jakýkoli smysl a zrychlený nábor nedostatko­vých expertů by byl přístupný toliko velkým firmám, které si mohou nadlepšová­ní dovolit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia