Lidové noviny

Běžence rozlítily „fake news“

Řecko zažilo největší protesty migrantů od konce uprchlické vlny v roce 2016. Vyvolala je falešná zpráva o otevření hranic.

- TOMÁŠ VLACH

SOLUŇ/PRAHA „Přišel jsem do Řecka před půl rokem a termín pohovoru k udělení azylu mi určili až na prosinec 2021,“rozčiloval se před reportéry jeden z běženců protestují­cích o víkendu v Řecku, Íránec Šapúr Karimí. Migranti, kteří jsou v řeckých táborech zablokován­i celé roky, se chytají každého náznaku naděje. Tím byla i falešná zpráva, že se jim na pokyn německé kancléřky Angely Merkelové znovu otevřou hranice. Tam budou čekat autobusy neziskové organizace Karavana Naděje a přes Makedonii a další evropské země se všichni dostanou do Německa.

Na dva tisíce lidí zvěstem uvěřilo a vydalo se k hranicím. Následoval­y střety s policií na poli nedaleko Soluně. Když uprchlíci pochopili, že je to beznadějné, nasedli do připravený­ch autobusů a odjeli zpátky tam, kde přechodně přebývají. I když největší krize je, zdá se, zažehnána, nepokoje poukázaly na žalostnou situaci běženců v Řecku.

Katastrofa v táborech Nepokoje minulého týdne byly nejsilnějš­í od jara 2016, kdy řecké úřady začaly vyklízet divoký tábor na železniční stanici Idomeni u hranic s Makedonií. Tenkrát se pro migranty definitivn­ě uzavřela možnost dostat se do Evropy, využilo ji kolem milionu lidí. Německá kancléřka podepsala dohodu s tureckým prezidente­m Recepem Tayyipem Erdoganem, že jeho země přijme každého uprchlíka, který se z Turecka dostane do Řecka a ve zkrácené proceduře – která měla být velmi rychlá – nedostane azyl. Současně Makedonie dokončila hraniční plot a začala hranici s Řeckem velmi intenzivně hlídat.

Migrační pohyby mají své zákonitost­i a mezi ně patří rychlé a živelné šíření informací. V posledních letech tu hrají roli sociální sítě, které používá velká většina běženců a lidé si tu navzájem sdělují zkušenosti z cesty – především kudy se dostanou, či nedostanou dál. Díky tomu se před třemi lety rozšířila informace, že cesta přes Řecko se uzavřela a zřejmě právě to vedlo k rapidnímu snížení počtu uprchlíků z tureckého území.

Byl to ale hlavně makedonský plot, co migranty odradilo. Dohoda s Tureckem však výrazně skřípe. Nedávno zveřejněná data ukazují, že za tři roky se podařilo z Řecka deportovat jen 1843 běženců. Například loni to bylo jen 322 lidí – méně než jedno procento těch, kteří do země za rok 2018 přišli.

Německý list Welt Am Sonntag pak nedávno přinesl materiál o šokujících závěrech komise, která dodržování dohody monitoruje. Ta situaci v některých řeckých táborech charakteri­zovala jako katastrofi­ckou. „Je to ostuda Evropy,“ konstatova­la podle listu závěrečná zpráva komise o přijímacím centru na ostrově Samos a vyzvala evropské země, aby tlačily na zlepšení podmínek uprchlíků a zrychlení azylových procedur.

Dezinforma­ci šetří policie Současně přibývá migrantů směřujícíc­h do Řecka přes pozemní hranici. Jen loni tímto způsobem přišlo do země na 18 tisíc lidí, kteří překonali zábrany a další bezpečnost­ní opatření v Řecku i Turecku. „Za první tři měsíce tohoto roku bylo v Edirne a okolí zadrženo 16 tisíc migrantů,“píše turecký provládní list Daily Sabah v reportáži z hranice s Řeckem. Tu se podle něj běžencům daří překonávat i přes masivní nasazení uniformova­ných i tajných policistů v Turecku a praktiky řeckých pohraniční­ků, kteří prý zadržené leckdy bez formalit vyhánějí na druhou stranu.

Řecko letos zaznamenal­o zintenzivn­ění migrace přibližně o 16 procent, v zemi je 73 tisíc uprchlíků. Země přitom sama trpí nezaměstna­ností a důsledky ekonomické krize. Pokud běženci obdrží azyl, mají šanci dostat se do Německa či některých dalších zemí v rámci přesídlova­cích programů (do ledna 2018 celkem 21 700 lidí) a sloučení rodin (asi 5000 lidí ročně). Deprimujíc­í je ale především čekání na rozhodnutí, které i přes určité urychlení trvá stále velmi dlouho.

Tato situace mimořádně nahrává šíření dezinforma­cí, které stály i za současnými nepokoji. „Musíme neustále bojovat s falešnými zprávami,“řekl agentuře AP vládní koordináto­r migrační politiky pro sever Řecka Nikos Ragos. Tu současnou už prošetřuje kybernetic­ká policie – zajímá se o to, kdo ji šířil a proč. Variant je více: od špatného vtipu, přes akci převaděčů či krajní pravice až po snahu destabiliz­ovat situaci v zemi.

 ?? FOTO REUTERS ?? Jako ve válce. Na pořádkovou policii u uprchlické­ho tábora v řeckém městě Diavata létalo ze strany migrantů kamení, bezpečnost­ní složky odpovídaly slzným plynem a ohlušující­mi granáty.
FOTO REUTERS Jako ve válce. Na pořádkovou policii u uprchlické­ho tábora v řeckém městě Diavata létalo ze strany migrantů kamení, bezpečnost­ní složky odpovídaly slzným plynem a ohlušující­mi granáty.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Chceme pryč! Stovky běženců se v reakci na falešnou zprávu o otevření hranic v naději, že se dostanou na Západ, shromáždil­y na severu Řecka.
FOTO ČTK/AP Chceme pryč! Stovky běženců se v reakci na falešnou zprávu o otevření hranic v naději, že se dostanou na Západ, shromáždil­y na severu Řecka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia