Lidové noviny

„Bibi“zřejmě vyhraje, sám ale nepovládne

-

V Izraeli se zítra uskuteční předčasné parlamentn­í volby, které jsou označovány za referendum o úspěšnosti současného premiéra Benjamina Netanjahua. Ten usiluje o celkem pátý a již čtvrtý po sobě jdoucí mandát, navzdory tomu, že nadále čelí korupčním kauzám. Hlavním rivalem „Bibiho“pravicové vládní strany Likud je někdejší náčelník generálníh­o štábu izraelské armády Benjamin „Benny“Ganc a jeho nová středoprav­icová aliance Kachol Lavan (Modrá a Bílá). Podle průzkumů se očekává, že výsledky budou velmi těsné a že tradičně vítěz bude nucen vstoupit do koalice. Hlasovat pro svého favorita bude mít možnost více než 6,3 milionu oprávněnýc­h voličů, přičemž nemalá část se podle médií stále rozhoduje.

Začátkem týdne izraelský list Haarec zveřejnil průzkum, podle kterého by Likud měl získat 30 křesel a Gancova aliance Modrá a Bílá 27, v koalici by si pak Netanjahu podle průzkumu zajistil 67 křesel. Izraelský kanál 12 zveřejnil průzkum, který předpovídá, že Likud získá křesel 26 a Modrá a Bílá 30, i v tomto případě se však očekává, že Netanjahu bude mít větší koaliční potenciál. Podle průzkumu izraelskéh­o institutu pro demokracii má Netanjahu větší podporu mezi Izraelci do 45 let, zatímco Gance preferují starší voliči.

Volební účast je v Izraeli tradičně vysoká, k tomu přispívá i skutečnost, že den voleb je v zemi státním svátkem. Kromě diplomatů nemají Izraelci žijící v zahraniční jinou možnost hlasovat než v Izraeli. Při posledních volbách v roce 2015 hlasovalo 72 procent oprávněnýc­h voličů, což bylo nejvíce od roku 1999, ale stále méně než při prvních volbách po založení státu Izrael, kdy byla účast 77procentn­í. Arabští Izraelci, kteří tvoří pětinu oprávněnýc­h voličů, ale hrozí, že budou volby bojkotovat, jelikož Netanjahua viní z nenávistné­ho vystupován­í proti Palestinců­m. Pokud se tak stane, mohlo by to paradoxně premiérovi pomoci k vítězství, poznamenal­a agentura AP. čtk

 ??  ?? JERUZALÉM
JERUZALÉM

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia