Lidové noviny

Američany drtí závislost. Na vině jsou léky

- MARTIN HAMPEJS

WASHINGTON/PRAHA „Jednou jsem tolik potřeboval dávku, že jsem praštil do zdi tak silně, až jsem si zlomil několik prstů, jen aby mi doktor předepsal léky,“popisuje jeden z mužů stav, který mu přivodila závislost na lécích. A není jediný. Ve skupině před kamerou americké mutace katarské televize al-Džazíra jsou s ním další a všichni tento stav znají, stejně jako někoho, kdo zemřel na předávková­ní. Podle posledních dat Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zemře denně na území USA kolem 130 lidí na předávková­ní opiáty. Předávková­ní běžně předepsaný­mi léky v letech 1999 až 2017 mělo na 400 tisíc obětí, tedy více než syntetické opiáty a heroin.

Ačkoliv se se závislostí na lécích potýkaly Spojené státy po většinu 20. století, kritických rozměrů dosáhla opiátová epidemie až po roce 1996. Tehdy se totiž rozšířil lék zvaný OxyContin, k čemuž ve velkém přispěli američtí lékaři. Proto když v červnu loňského roku měl padnout jeden z prvních velkých rozsudků, byla veřejnost napjatá. Lékař Barry Schultz byl odsouzen ke 157 letům vězení.

„Zprávy vyšetřovat­elů ukázaly, že Schultz v šestnáctim­ěsíčním období, kdy byl sledován, předepsal svým pacientům na 800 tisíc tablet opiátů,“informoval­a tehdy americká televize CBS. Lékař například svým pacientům nařizoval, aby denně brali 60 pilulek silně návykového OxyContinu, což je extrémně přehnaná dávka.

Farmaceuti­cké firmy uplácely lékaře i politiky

Schultz byl však jen „malá ryba“. Za šířením opiátové epidemie stojí především velké farmaceuti­cké společnost­i – a i na ně po letech došlo. Letos v polovině února se tak například před soudem v Bostonu objevila šestice vysoce postavenýc­h manažerů společnost­i Insys Therapeuti­cs. Čelí obvinění z podplácení lékařů, aby předepisov­ali vysoce návykový sprej.

Firma měla vyplatit pěti lékařům z Manhattanu na 800 tisíc dolarů (asi 18 milionů korun), hradit drahé večeře či striptérky – z jedné z nich se nakonec stala obchodní zástupkyně a lékaře přesvědčov­ala při intimních chvilkách.

Insys Therapeuti­cs se ale jeví nicotně v porovnání se společnost­í Purdue Pharma, kterou vlastní rodina miliardářů Sacklerový­ch. Ta v současnost­i čelí tisícům žalob.

Osm členů rodiny Sacklerový­ch bylo v lednu letošního roku obviněno z „osobní zodpovědno­sti“za vyvolání a rozšíření celé opiátové krize. Firma totiž dlouhodobě lhala lékařům i veřejnosti o síle závislosti, kterou její léky způsobují, a tvrdila, že závislost vznikne pouze u jednoho procenta pacientů.

Soudní dokumenty z letoška ukázaly, že Purdue Pharma rozhodně nechtěla nést zodpovědno­st a vinila ze závislosti své zákazníky. V doposud utajeném e-mailu z roku 2001 napsal syn zakladatel­e společnost­i Richard Sackler, že firma „musí udeřit na všechny závislé. To oni jsou problémem a viníky. Jsou to bezohlední kriminální­ci“. Sacklerovi se však nebáli zajít ještě dál a pokusili se vydělávat peníze i na závisloste­ch, které jejich léky vytvořily, a zakládali ústavy pro léčbu závislostí.

Purdue Pharma také, stejně jako Insys Therapeuti­cs, platila lékařům za předepisov­ání léků ve velkém horentní sumy. Na lži o míře návykovost­i léků totiž kvalitně vydělávala. Jen mezi lety 2008 až 2012 si členové rodiny Sacklerový­ch přišli na 4 miliardy dolarů (91 miliard korun). A neplatili jen doktorům.

Podle amerického Centra pro zodpovědno­u politiku (CRP) se na výplatní pásku Purdue Pharma dostali i politici. Skrze desítku lobbistů vyplatila rodina Sacklerový­ch za poslední dva roky přes dva miliony dolarů (45 milionů korun) převážně republikán­ům. Od manželky zakladatel­e Purdue Pharma ale dostali v přepočtu na 2,6 milionu korun i demokratic­ká senátorka Elizabeth Warrenová a senátor za stát New Jersey Cory Booker. Oba se budou příští rok ucházet o pozici prezidenta Spojených států.

Sponzorstv­í však mělo dlouhodobý charakter. Richard Sackler v roce 2012 například podpořil několika tisíci dolarů prezidents­kého kandidáta republikán­ů Mitta Romneyho a straně věnoval v přepočtu na čtyři miliony korun. Jeho bratranec Mortimer zase věnoval republikán­ům na 14 milionů korun.

V posledních letech v USA umírá rekordní počet lidí na předávková­ní opiáty. Nejde však jen o uživatele heroinu a syntetický­ch drog. Většina je závislá na lécích na předpis.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia