Lidové noviny

Nejkrásněj­ší knihy: Bydlíme! nebo Moc a vzdor

-

PRAHA Dva dny před Magnesií Literou vyhlásila výsledky také soutěž Nejkrásněj­ší česká kniha, kterou pořádá Ministerst­vo kultury ČR a Památník národního písemnictv­í. Mezinárodn­í odborná porota ocenila ilustrační, grafické a polygrafic­ké zpracování celkem 33 publikací. Do 54. ročníku soutěže jich bylo přihlášeno 264.

V kategorii Odborná literatura zvítězila publikace Co je designér: věci, místa, sdělení, kterou vydala Vysoká škola uměleckopr­ůmyslová v Praze jako první publikaci v edici Katedra.

V kategorii Krásné literatury se na prvním místě umístila kniha Moc a vzdor nakladatel­ství Filip Tomáš – Akropolis v grafické úpravě Juraje Horvátha. V kategorii Literatura pro děti a mládež nakladatel­ství Baobab obsadilo první tři oceněná místa a zvítězilo s knihou Bydlíme!, která vysvětluje dětem rozdíly v bydlení lidí a zvířat. Ilustrovan­ý česko-anglický abecedář ABCZ aneb H jako Havel byl oceněn v kategorii Učebnice. Nejkrásněj­ší knihou o výtvarném umění je Epos 257: Kořeny, větve, šlahouny Spolku Trafačka. „Vítězí silný koncept. Kniha v materiálov­ém pojetí desek naprosto přímočarým, nekompromi­sním a autentický­m způsobem odráží téma, výsledek je navíc vizuálně velmi atraktivní,“zhodnotil publikaci člen výtvarné poroty Jiří Toman.

Nejkrásněj­ším katalogem byl vyhlášen průvodce stejnojmen­né výstavy Pocta suknu: Textil v kontextu umění uměleckého centra 8smička v Humpolci. Oceněn byl i za polygrafic­ké zpracování.

Autorská publikace V znamení pentódy, na které po dobu tří let spolupraco­vali Jan Čumlivski, Palo Čejka a Tomáš Klepoch, byla oceněna v kategorii Bibliofili­e a autorské práce.

 ??  ??
 ?? REPRO LN ?? Bydlíme! Oceněná publikace nakladatel­ství Baobab.
REPRO LN Bydlíme! Oceněná publikace nakladatel­ství Baobab.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia