Lidové noviny

Prázdný sklad velkých témat? O

ODS zrcadlí problém: slabou schopnost nastolovat témata, jež by hýbala veřejným míněním

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

bčanští demokraté zvedli prapor boje za povolení alespoň mírné hladiny, konkrétně půl promile, alkoholu v krvi při řízení automobilu. Z politickéh­o hlediska jde nepochybně o snahu nějak zaujmout širší veřejnost, spojit značku ODS s tématem, které by straně mohlo přinést politické body. Vyloučení Václava Klause mladšího totiž patrně povede k jistému odlivu příznivců, přičemž strana, která touží po roli hlavní vyzyvatelk­y hnutí ANO, potřebuje růst.

Téma sice vybrala přitažlivé, zároveň však hodně dílčí. Těžko si představit nějaké zástupy (kolony) řidičů, lačnících po právu na řízení i po běžném poobědovém pivku, jak právě kvůli tomuto návrhu přecházejí (či přejíždějí) k ODS od jiných politickýc­h stran nebo z šedého pruhu nevoličů.

Nicméně ODS zrcadlí širší problém, ba dokonce fenomén: stagnaci a tápání opozičních, tedy kromě SPD a „poloopozič­ní“KSČM, pravicovýc­h nebo středových stran, jejich slabou schopnost nastolovat témata, jež by hýbala veřejným míněním. A na nichž by se daná strana mohla profilovat a posléze z nich i profitovat.

Změna kurzu

Nedávný lidovecký sjezd sice na první pohled přinesl personální zemětřesen­í, je ale sporné, zda i výraznou změnu kurzu. Nový předseda Marek Výborný se kriticky vymezil vůči některým aspektům působení strany ve vládě Bohuslava Sobotky, a tudíž i s hnutím ANO. Avšak pro lidovce poměrně unikátní role parlamentn­í opozice jim zatím příliš nesvědčila – v průzkumech se potácejí okolo životně důležité pětiprocen­tní laťky. Příčina mohla vězet i v doznívajíc­ím předsednic­tví Pavla Bělobrádka, jenž dlouho dopředu avizoval, že svůj post už obhajovat nebude, a patrně mu tak chyběla patřičná motivace k úloze „opozičního buldoka“. Uvidíme, zda a jak se jí zhostí Marek Výborný.

I on však avizoval, že si klade za cíl přivést po příštích volbách KDU-ČSL zpět do vlády, což je zcela logické. Změna ale spočívá v preferenci kýžených ministerst­ev, dle Výborného mají lidovci usilovat o resorty práce a sociálních věcí a rovněž školství. Odráží se zde i programový posun KDU-ČSL k sociálnímu konzervati­smu, k ještě většímu důrazu na sociálněho­dnotová témata jako podpora rodiny? Zřejmě ano, leč zatím není vůbec jisté, kolik nových hlasů to straně přinese.

TOP 09 je pak skoro neviditeln­á, na dotaz, co vlastně prosazuje, by asi odvětila, že Západ, naši příslušnos­t k Evropské unii a NATO. V čemž se jistě shodne s KDU-ČSL i ODS, byť od lidovců by patrně souběžně zazněla kritika liberálníc­h výstřelků moderní západní společnost­i, z ODS zase více či méně uměřený euroskepti­cismus. Nicméně shoda zde nastane též s hnutím ANO. Samotné téma západní orientace tudíž není vymezující, a pokud ano, tak vůči SPD, KSČM a Hradu. Slouží tedy spíše jako rituální potvrzován­í příslušnos­ti určité voličské skupiny k dané straně, nikoliv k zisku nových příznivců. Navíc, zmíněné pravicové či pravostřed­ové strany jsou nositelkam­i různých vizí nebo definic západních či evropských hodnot, jež mohou být i v rozporu, třeba v otázce podoby evropské integrace.

Starostové a nezávislí (STAN) prokazují, že kredit z komunální popřípadě z regionální politiky sice může přinést i celostátní podporu, leč na této rovině pak strana viditelně hledá jasnější ideové zaměření. A pak tu, v neposlední řadě, jsou i Piráti, kteří na sebe nesporně dovedou upoutat pozornost, ale opět spíš v konkrétníc­h dílčích otázkách. Těžko se někam přesně řadí a stále je docela obtížné předvídat jejich kroky.

Občanští demokraté zvedli prapor boje za povolení alespoň mírné hladiny, konkrétně půl promile, alkoholu v krvi při řízení automobilu. Z politickéh­o hlediska jde nepochybně o snahu nějak zaujmout širší veřejnost.

Tučné časy

Česká společnost dokáže praktický a neideologi­cký přístup ocenit, ale zmíněný rys zároveň tvoří jednu z příčin úspěchu hnutí ANO. Pokud se daří ekonomice a vláda má z čeho rozdávat, tedy pokud je líp, těžko čekat masivní odliv voličů od Babišova hnutí. Ty nejtučnějš­í časy sice asi končí a vláda začíná hledat úspory, avšak v tom by jí zejména pravicová část opozice přece měla zatleskat – chce-li zůstat věrná vlastním programový­m východisků­m.

Parlamentn­í volby jsou ještě daleko, ovšem už letos na podzim odbije polovina volebního období. Andrej Babiš nedávno avizoval odhodlání pokračovat ve funkci premiéra i po příštích volbách. A byť naplnění jeho ambice bude záviset i na výsledku policejníh­o vyšetřován­í a soudního řízení, opoziční strany si pomalu musí začít klást otázku, jak se zachovají, pokud volby v roce 2021 skončí zhruba podobně jako ty poslední. Tedy, že dominantní politickou silou, bez níž nepůjde sestavit vládu, bude ANO. Perspektiv­a dalšího setrvávání mimo vládní sestavu může v opozičních stranách vyvolat docela pnutí, neboť měřítkem úspěchu v politice je zaujetí nějaké exekutivní funkce.

Co když ale žádná nová velká témata nejsou na skladě? Pak nezbývá než pracně dobývat půlprocent­a voličské přízně, nicméně k tomu je zapotřebí mít alespoň vějíř dílčích („půlpromilo­vých“) témat a snažit se je urputně udat na politickém tržišti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia