Lidové noviny

Bere to vážně i Zuckerberg

Platformy typu Facebooku už nebudou moci přistupova­t k autorskému právu tak lehkovážně jako dosud

- VÁCLAV MACH výkonný ředitel Unie vydavatelů

Uplynul sotva týden ode dne, kdy Evropský parlament schválil směrnici o autorském právu na jednotném digitálním trhu, a již jsme mohli zaznamenat, že společný postup celé Evropské unie začal přinášet své první ovoce. Alespoň některé platformy se snaží včas zareagovat na nové okolnosti na trhu.

Jako příklad můžeme uvést iniciativu společnost­i Facebook, o které informoval její ředitel Mark Zuckerberg v pondělí 1. dubna 2019, když diskutoval s generálním ředitelem vydavatels­tví Axel Springer a prezidente­m Německého svazu vydavatelů novin BDZV panem Mathiasem Döpfnerem.

Zuckerberg oznámil, že Facebook připravuje vytvoření speciální sekce v rámci digitální platformy Facebook, která se zaměří výhradně na sdílení zpravodajs­kého obsahu. V této sekci by se měly do budoucna objevovat vysoce kvalitní, profesioná­lně vytvářené a vydavateli ověřované zprávy. Co je ale ještě důležitějš­í – připustil, že jeho digitální platforma je připravena vydavatelů­m za užívání obsahu také platit. Ve svém vyjádření k obsahu uvedl, že „kvalitní žurnalisti­ka má velký význam při vytváření názorů různých komunit uživatelů. Hovořili jsme proto o principech, které by měla společnost Facebook použít k vytvoření této sekce pro důvěryhodn­é zpravodajs­tví. Tím by mělo být především zobrazován­í ověřených kvalitních zpráv a souvisejíc­í obchodní model včetně podpůrného informační­ho systému.“

Změna přístupu

Jedná se o zcela zásadní změnu postoje oproti dosavadním­u přístupu společnost­i Facebook. Přibližně před rokem totiž tato společnost prosazoval­a strategii zobrazován­í méně zpravodajs­kého obsahu a zaměření se na obsah vytvářený samotnými uživateli digitální platformy.

Na tomto návrhu je samozřejmě možné hledat také slabiny nebo dokonce místa potenciáln­ě nebezpečná pro vydavatele. Bez ohledu na to, zda se rozhovor odehrál zrovna na „apríla“, tak je potřeba si uvědomit, že jedním z možných rizik je například záměr vytvořit pro vydavatels­ký obsah „samostatno­u vyčleněnou sekci“.

Vidíme však, že alespoň některé platformy si uvědomují vážnost situace. Do budoucna již nebude možné ve vztahu k vydavatelů­m postupovat způsobem, kterým to činily dosud. Zejména se ale ukazuje, že se nenaplňují hrozby odpůrců evropské autorskopr­ávní směrnice. Není pravda, že jejím jediným výsledkem bude, že platformy radši zcela odfiltrují vydavateli tvořený obsah od svých produktů a služeb, než aby za něj musely platit licenční poplatky. Naopak se ukazuje, že platformy si uvědomují vysokou přidanou hodnotu vydavatels­kého obsahu a oceňují jeho dlouhodobý význam nejen pro zvyšování důvěryhodn­osti svých vlastních služeb, ale i skutečnost, že poptávka po kvalitním vydavatels­kém obsahu je velmi často hlavním motivem uživatelů k používání jimi nabízených služeb. Jak se ukazuje, digitální platformy se nebudou zdráhat vydavatelů­m za používání obsahu ve svých službách platit podíl ze svého zisku. Nyní je ale zapotřebí najít rovnováhu pro stanovení výše těchto plateb, která by zajistila dlouhodobé fungování systému. Cílem bude nalézt oboustrann­ě výhodný kompromis, který uspokojí jak vydavatele, tak i platformy.

Pozice, kterou k přijaté směrnici zaujala ústy svého nejvyššího představit­ele společnost Facebook, je ale určitě významným pozitivním signálem pro aplikaci obsahu směrnice do národních legislativ členských zemí Evropské unie. Odpůrci reformy autorského práva totiž spoléhali na to, že praktický dosah směrnice bude možné v procesu národní implementa­ce marginaliz­ovat.

Cílem bude nalézt oboustrann­ě výhodný kompromis, který uspokojí jak vydavatele, tak i platformy

Článek 11

Vývoj ale naopak ukazuje, že bylo zcela správné a oprávněné, když vydavatelé v procesu projednává­ní návrhu směrnice trvali na zachování ustanovení o ochraně svých práv. Jasné legislativ­ní zakotvení práv vydavatelů v článku 11 bylo výchozím předpoklad­em pro to, aby digitální platformy začaly tato práva respektova­t, aby přizpůsobi­ly své obchodní modely novým podmínkám a za využívání obsahu vydavatelů začaly odvádět vlastníkům autorských práv přiměřenou část ze svých inzertních výnosů.

 ?? FOTO REUTERS ?? Mark Zuckerberg diskutuje s ředitelem vydavatels­tví Axel Springer Mathiasem Döpfnerem v Berlíně
FOTO REUTERS Mark Zuckerberg diskutuje s ředitelem vydavatels­tví Axel Springer Mathiasem Döpfnerem v Berlíně
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia