Lidové noviny

Jak (ne)pomůže vyšší nezabavite­lná částka?

- LUKÁŠ JÍCHA soudní exekutor

Od června zvýší částka, nad kterou se zbytek čisté mzdy dlužníka srazí bez omezení. Změnu nelze chápat černobíle. Nezabavite­lná částka se nezvýší každému. Nejde totiž o zvýšení nezabavite­lné částky v pravém slova smyslu a už vůbec ne zdola. Posunuje se jen horní hranice, do které se uplatňuje třetinový systém. Pro dlužníky, jejichž čistý měsíční příjem je nižší než 16 072 Kč, se nemění nic.

Dlužníkům s čistým příjmem vyšším než 16 072 Kč zůstane z čisté mzdy více. Při čisté mzdě 19 tisíc je dnes pro nepřednost­ní

pohledávku sraženo 6143 Kč. Ze mzdy za měsíc červen bude sraženo jen 4190 Kč, což je o 1953 korun méně. Dosud totiž povinnému zůstávalo nejvýše 12 857 Kč u exekuce pro nepřednost­ní pohledávku nebo 9643 Kč pro přednostní pohledávky a v oddlužení. Nově mu může zůstat 19 286 Kč u exekuce pro nepřednost­ní pohledávku či 12 857 Kč v oddlužení.

Vratká očekávání

Vláda si od zvýšení hranice plné srážky bez omezení slibuje především posílení motivace dlužníka, aby se nechal zaměstnat a usiloval o vyšší příjem. Zvýšení mezd patrně nebude skokové, neboť s ním souvisí i zvýšení nákladů na odvody. V řadě oborů jsou mzdy obecně nízké kvůli omezeným zdrojům financován­í, což platí například pro oblast sociálních služeb. Tam zvýšení motivace dlužníka k vyšším příjmům očekávat nelze, neboť zaměstnava­telé platí málo všem. Dlužník si musí zvážit i to, zda při vyšší mzdě dosáhne na příspěvek na bydlení, či nikoli. Není jisté, zda jde o přínos tak významný, aby dlužník vystoupil z šedé ekonomiky a nechal se oficiálně zaměstnat.

Většina věřitelů sice v blízké době obdrží méně peněz, ale stojí za zmínku, že nezletilé děti si mohou i polepšit. Při souběhu exekuce pro přednostní pohledávku s dřívějším pořadím a exekuce pro běžné výživné může druhá třetina čistého zbytku mzdy, z níž se provádějí srážky pro běžné výživné, nově vzrůst až na dvojnásobe­k dnešní částky.

Otazník visí nad dopadem na probíhajíc­í oddlužení. Nemálo dlužníkům bylo povoleno oddlužení pod podmínkou, že po odečtení odměny insolvenčn­ímu správci musí za pět let splatit alespoň 30 procent pohledávek. Po zvýšení částky, která dlužníkovi zůstane, dojde v nemalém počtu řízení k situaci, že srážky prováděné v nově stanovené výši na třicetipro­centní hranici uspokojení věřitelů nedosáhnou. Insolvenčn­í soudy rozhodnou, zda má být hájen zájem dlužníka, který nesplní, co mu bylo uloženo, přestože hradí maximum, co zákon dovoluje, anebo má přednost zájem věřitelů, kteří s povolením oddlužení splátkovým kalendářem souhlasili proto, že očekávali určitou výši uspokojení, jež se nově nenaplní.

Exekuce, nebo insolvence? Výjimkou nebudou ani hraniční případy takových řízení, v nichž měli věřitelé na výběr, zda navrhnou zpeněžení majetku dlužníka s vidinou uspokojení například 34 procent, nebo splátkovým kalendářem ve výši 35 procent, a najednou se ukáže, že jejich uspokojení nedosahuje ani 30 procent. Splní, nebo nesplní oddlužení?

Vyšší zůstatek pro dlužníka v exekuci pak znamená pomalejší uspokojová­ní pohledávky věřitele. Při čisté mzdě 25 tisíc poklesnou měsíční srážky pro nepřednost­ní pohledávku o 51 procent, což může znamenat delší dobu trvání exekuce, ale i vyšší nárůst úroků, nebo i situace, kdy snížené srážky nebudou stačit k úhradě úroků. Povinný se tak ocitne v dluhové pasti, v níž dosud nebyl, neboť při dnešních srážkách se mu dluh umořoval. Razantní propad měsíčních srážek může vést i k potřebě realizace dalších invazivněj­ších způsobů exekuce na dalším majetku dlužníka.

Pro mnohé dlužníky ale padesátipr­ocentní rozdíl mezi maximálním zůstatkem v exekuci a oddlužení může znamenat, že se rozhodnou dosáhnout vyššího příjmu a své dluhy postupně uhradí v plné výši v řízení exekučním namísto toho, aby strádali s nižším příjmem v oddlužení.

Razantní propad měsíčních srážek může vést k realizaci dalších invazivněj­ších způsobů exekuce na dalším majetku dlužníka

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia