Lidové noviny

Hertl je „žralokem“roku. A chce více

- MICHAL SEDLÁČEK SAN JOSE

(od našeho spolupraco­vníka) Parádní základní část zakončil Tomáš Hertl v závěrečném duelu proti Coloradu, kdy při výhře 5:2 zapsal dvě asistence.

A poté byl vyhlášen nejlepším hráčem sezony „Žraloků“. „Nečekal jsem to. Sezona mi vyšla, moc si toho ocenění vážím, hodně mě potěšilo. Ale nechci, aby mi to šlo jen jeden ročník,“řekl pětadvacet­iletý útočník v exkluzivní­m rozhovoru pro LN. Navíc se spoluhráči jej už v noci na čtvrtek čeká první duel play off proti loňskému finalistov­i Stanley Cupu Vegas Golden Knights.

LN Kde hledat důvody zlepšení? Nějaká speciální letní příprava?

To bych neřekl, příprava byla stejná jako v uplynulých letech. Jen mi to tam letos prostě padalo víc než v předchozíc­h sezonách a také jsem od začátku sezony dostával na ledě hodně času, hraju v prvních dvou lajnách, chodím na přesilovky. Pomohlo mi i to, že vím, že když něco jednou zkazím, tak půjdu na led znovu, že mi trenér důvěřuje. Takže jsem si věřil, začaly mi vycházet kličky, cítím se výborně na puku a s tím přišly i body.

LN Letos jste měl poprvé i české spoluhráče, Radim Šimek zářil v obraně, Lukáš Radil dával důležité góly. Mohl to být další faktor pro vaše zlepšení?

Určitě jsem byl rád, že tady hráli Češi, ale že by se to podepsalo na mém zlepšení, o tom pochybuji. V kabině máme fajn partu, hraje se mi dobře se všema klukama, co tu máme.

LN V okolí San Jose žije mnoho Čechů, hodně jich pracuje v různých počítačový­ch a IT firmách. Víte o tom? Dostanete se někdy do české komunity?

Vím o tom, jednou za rok pořádá náš tým pro ně tzv. Czech Heritage Night, což je vybraný zápas proti soupeři, za který hrají také další čeští hokejisté, takže na takové utkání přijde spousta českých fanoušků, po zápase se s nimi scházím. Více ale zvládnout nelze, program máme hodně nabitý.

Životní sezonu má za sebou český útočník Tomáš Hertl, který v dresu San Jose Sharks zaznamenal v základní části NHL v 77 zápasech 35 branek a 39 asistencí.

LN V noci na čtvrtek startuje play off a Vegas Golden Knights máte co vracet...

Těšíme se, víme, že to bude vyhrocené, od loňska mezi týmy panuje už taková rivalita. Já mám podobné napínavé zápasy hrozně rád, jde v nich o všechno. V play off celkově se jedná o jiný hokej, je rychlejší, důraznější. Tyhle zápasy mě baví úplně nejvíc.

LN Před několika lety jste se probojoval­i do finále Stanley Cupu. Mohlo by to letos vyjít?

Doufáme. Věříme si, máme za sebou skvělou sezonu. Vrací se naše opora, bek Eric Karlsson, myslím, že máme velké šance. Ale soustředit se musíme nyní jen na ten první zápas, co nás čeká, od něj musíme začít, protože každý z nich bude hodně náročný.

CVeílcýerč­otzěhtoevn­oar čtěte na

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia