Lidové noviny

Lepší než Ovečkin i Fjodorov

Ruský útočník Tampy Bay Nikita Kučerov ovládl produktivi­tu NHL rekordním bodovým výkonem od sezony 1995/96

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA/TAMPA BAY Nezpomalil, kolena se mu nerozklepa­la. Pětadvacet­iletý Rus Nikita Kučerov dokázal něco, co před ním nesvedly ani nejvýrazně­jší postavy této země v zámořské NHL poslední dekády Alexander Ovečkin a Jevgenij Malkin.

Sesadit Alexandra Mogilného z pozice nejprodukt­ivnějšího ruského hráče jedné sezony.

Olympijský šampion z Calgary 1998 před šestadvace­ti lety zakončil základní část se 127 body na kontě.

Kučerov do posledního duelu sezony proti Bostonu vstupoval se 126 body.

Ve 41. minutě duelu na ledě „Medvědů“zvýšil 41. gólem sezony vedení hostí na 4:2. V 59. minutě pak byl na začátku akce, která skončila gólem Johnsona do prázdné branky.

Nejlepší tým základní části vyhrál 6:3 a díky 62. triumfu vyrovnaly „Blesky“historické maximum Detroitu ze sezony 1995/96.

A Kučerov 128 body překonal Mogilného. „Určitě je to pro mně hodně zvláštní okamžik,“přiznal po zápase bronzový medailista z MS 2017.

To se ho letos nejspíše týkat nebude. Tedy pokud se dobře namazaný stroj ze slunné Floridy nezadrhne.

„Musíme pokračovat v tom, jak jsme hráli dosud. Všichni mí spoluhráči se podílejí na tomto mém úspěchu. Navzájem se svými výkony posouváme,“dodal letošní držitel Art Ross Trophy.

Možná pro někoho překvapivý, leč naprosto zasloužený držitel.

Kučerov podával během celého ročníku konstantní výkony. Ostatně, pokud ne, nikdy by na podobný bodový zisk nedosáhl. Důkaz?

Lepší zisk se nejprodukt­ivnějšímu hráči základní části povedl (shodou okolností také) v sezoně 1995/96 jistému Mariu Lemieuxovi. Legendární Kanaďan tehdy nastřádal 161 bodů. Záda mu kryl se 149 body tehdy jeho spoluhráč Jaromír Jágr, která se o tři roky později dokázal dostat na metu 127 bodů jako dosavadní ruský rekordman Mogilnyj.

A jelikož je Kučerov stejně jako Jágr vedený coby křídlo, povedl se mu ještě jeden rekordní zápis.

87 nahrávek, které letos nasbíral, je nejlepší počin mezi křídelníky v historii NHL, který před ním dokázala už jen slavná česká „osmašedesá­tka“(ve zmíněné sezoně 1995/96).

Nyní je na Kučerovovi a celé Tampě, aby nezůstalo jen u Art Ross Trophy. Jak Pittsburgh, tak Detroit se před 23 lety nedostaly ani do finále Stanley Cupu.

„Blesky“odstartují play off v noci na čtvrtek doma proti Columbusu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia