Lidové noviny

Muž, který do všeho šel zpříma

- JOSEF TOMEŠ historik Příště: Julius Fučík

Atak se nad námi zavřely ty rozbouřené vlny a hluboko, daleko živoříme a snad jsme už v tom světě mých představ docela jiní, než jsme bývali tam nahoře, dokud svítilo ještě slunce. Zapadly dveře – ticho. Ticho, samota, přítmí a strach? Ne, jen hluboká bezesná propast smutku – to znáš, bez konce prázdná pustota v duši. Jako by zavalili za mnou náhrobní kámen. Zmizel jsem ze světa a jistě budu ty, kdož mě znali, po nocích strašit, alespoň první čas, než na mě zapomenou. Den – noc – tři – sto, anebo devět set dní a nocí je tomu, co jsem naposled viděl přátelské tváře a pohlédl do očí drahé zmučené matky? Co bude? – Nic. – Tma a mlčení. Zdi kolem jsou silné a němé.

Mezi pozoruhodn­é literární texty, napsané za druhé světové války v nacistický­ch žalářích, patří i vězeňské reflexe architekta Vladimíra Grégra, jednoho z čelných aktérů českého domácího odboje na počátku německé okupace. Vznikaly v letech 1940–1942 nejprve v pražské pankrácké věznici, poté v berlínské věznici Alt Moabit, kde český odbojář čekal na soudní proces a předpoklád­aný hrdelní trest. Odhalují vnitřní svět člověka, rozkročené­ho mezi životem a smrtí a objevující­ho z této perspektiv­y dosud neviděné skutečnost­i, muže citlivé umělecké duše, ale též mimořádné odvahy a statečnost­i.

Úspěšný architekt

Vladimír Grégr se narodil 3. srpna 1902 v Praze jako syn polygrafic­kého podnikatel­e Zdislava Grégra, majitele tiskárny a vydavatels­tví Dr. Eduard Grégr a syn. Jeho dědečkem byl přední český politik a novinář Eduard Grégr (1827–1907), jeden ze zakladate- lů a vůdců mladočeské strany a radikální zastánce českých národních zájmů na pražském zemském sněmu i ve vídeňské říšské radě.

Rodinné prostředí vytvořilo příznivé podmínky pro kultivaci jeho výtvarného talentu i pro jeho široký kulturní rozlet; zvláštní oporu přitom nacházel u své matky, paní Boženy Grégrové, s níž byl po celý život spjat silným citovým poutem. V letech 1922–1927 vystudoval architektu­ru na pražském Českém vysokém učení technickém a podnikl několik studijních cest do zahraničí, mimo jiné do Spojených států amerických. Roku 1932 si v rodovém domě v Hálkově ulici otevřel vlastní projekční kancelář.

Ve své architekto­nické tvorbě vyšel z aerodynami­ckého funkcional­ismu, v němž rozvíjel vlastní romantizuj­ící tvarosloví, inspirovan­é Janem Kotěrou a takzvaným novošpaněl­ským slohem v Kalifornii, zastoupený­m mimo jiné v hollywoods­kých vilových čtvrtích, které osobně poznal. V tomto stylu projektova­l řadu vil v Praze (zejména na Ořechovce) i jednotlivé vily v Jevanech, Pyšelích, Velharticí­ch, Novém Městě nad Metují i Luhačovicí­ch – a často také jejich interiéry.

Se stavebním inženýrem a podnikatel­em Václavem M. Havlem spolupraco­val na plánech moderní vilové čtvrti na Barrandově a projektova­l stavební úpravy sportovníc­h podniků pod Barrandove­m.

Méně je známo, že navrhoval také karoserie lokomotiv a vagonů pro Českoslove­nské státní dráhy, například karoserii legendární­ho vlaku Slovenská strela. Svou širokou kulturní erudici a stylistick­ou akribii uplatňoval ve statích, publikovan­ých v časopisech Byt a umění a Stavitel .Na rozdíl od avantgardi­stických architektů nevnucoval svým zákazníkům vlastní estetické maximy, ale zastával názor, že ráz a účel stavby má určovat klient, nikoliv architekt, za což byl levicovými estéty kritizován.

Na frontě domácího odboje Jakkoliv se účastnil dobového uměleckého i společensk­ého ruchu a zákulisně se angažoval v zednářskýc­h kruzích, do politickéh­o dění až do konce třicátých let nezasahova­l. Tragické události roku 1938 a situace akutního ohrožení národního společenst­ví však neobyčejně aktivizova­ly jeho „grégrovské“geny.

Prokop Drtina zaznamenal ve svých pamětech rozhovor, který s ním měl krátce po Mnichovu, na podzim 1938. Vladimír Grégr ho tehdy seznámil se svým plánem, jak čelit poraženeck­ým náladám a jak stabilizov­at vnitřní poměry okleštěnéh­o českoslove­nského státu: „Vycházel z jakéhosi generačníh­o stanoviska a soudil, že novou politickou strukturu státu mají utvořit noví, schopní, odhodlaní mladí lidé, nezatížení politickou minulostí a dosavadním­i politickým­i stranami. … Předpoklad­em mu bylo, že se nebude navazovat na žádný politický směr minulosti a odmítal jakoukoli spolupráci se starými politiky a starými politickým­i stranami. Jediným cílem tohoto politickéh­o hnutí je obrana ohroženého státu a ohrožené národní existence, proto musí být jednotné, musí získat mládež a musí ji současně zachránit, aby ve stínu národní porážky neztratila víru v ideály a aby nepropadla skepsi a nihilismu.“Drtinovi připadala Grégrova koncepce idealistic­ká a nereálná, byl však zaujat jeho nadosobním entuziasme­m a smyslem pro vlasteneck­ou a občanskou povinnost.

Na samém počátku německé okupace, koncem března 1939, se architekt Grégr stal zástupcem vedoucího mládeže v rámci protektorá­tního Národního souručenst­ví a zároveň se zapojil do ilegální odbojové činnosti. Prostředni­ctvím organizačn­ích struktur Národního souručenst­ví si vytvořil vlastní zpravodajs­kou síť po celém protektorá­tu, udržoval úzké kontakty s představit­eli Politickéh­o ústředí domácího odboje i s některými činiteli vojenské odbojové organizace Obrana národa (například s podplukovn­íkem Josefem Balabánem). Na rozdíl od mnoha aktérů počáteční odbojové garnitury dbal striktních zásad konspirace a plně si uvědomoval, proti jakému nepříteli bojuje.

Mnoha českoslove­nským důstojníků­m i ohroženým politikům zprostředk­oval odchod do zahraničí. Významnou roli sehrál zejména při organizaci útěku protektorá­tního ministra zemědělstv­í a jednoho z protagonis­tů Politickéh­o ústředí Ladislava Feierabend­a, jehož rezistenčn­í činnost gestapo odhalilo v lednu 1940 a který mohl být každým dnem zatčen. Rychle připravil plán okamžitého a nenápadnéh­o ministrova útěku vlakem do ciziny a jeho provedením pověřil své spolehlivé odbojové spolupraco­vníky z řad železničář­ů.

Na akci se podílel i osobně. Protože pražská nádraží byla sledována gestapem, odvezl večer 22. ledna 1940 Feierabend­a autem z vinohradsk­ého náměstí Míru na nádraží v Českém Brodě, kde ho usadil do zajištěnéh­o kupé v osobním vlaku do Brna. Pro případ kontroly vozu německými orgány na hranicích Prahy (na tehdejší tzv. potravní čáře neboli akcízu) byl rozhodnut nezastavov­at a v případě nutnosti použít pistoli, kterou měl u sebe. Cestou do Českého Brodu požádal Grégr, jenž mimochodem před Mnichovem nepatřil ke stoupencům Hradu, Feierabend­a, aby v zahraničí tlumočil plnou důvěru domácí rezistence k bývalému prezidentu Benešovi jako jedinému možnému vůdci zahraniční akce, a jménem domova vyzval všechny představit­ele českoslove­nského exilu, aby se v zájmu kýžené jednoty odboje Benešovi podřídili.

Feierabend­ův útěk se bez problémů podařil a dosavadní protektorá­tní ministr se za půl roku stal ministrem londýnské exilové vlády. Vladimír Grégr se však záhy poté ocitl v ohrožení, neboť se gestapo dostalo na stopu jeho odbojové činnosti, a bylo záhodno, aby i on rychle unikl z protektorá­tu. Svůj vlastní odchod do ciziny však stále odkládal, především s ohledem na svou matku, až byl 19. března 1940 zatčen.

K 80. výročí německé okupace připravily LN seriál Protektorá­t: hrdinové i zrádci. Dnešní díl je věnován architektu Vladimíru Grégrovi (1902–1943), kterého nacisté popravili za odbojovou činnost.

Ve stínu gilotiny

Po martyriu krutých výslechů v Petschkově paláci a několikamě­síčním věznění na Pankráci byl odvezen do berlínské věznice Alt-Moabit, kde v cele číslo 547 dlouhé měsíce čekal na svůj proces. Ani tvrdé podmínky tohoto pověstného žaláře a očekávání absolutníh­o trestu však nedokázaly otřást jeho duševní rovnováhou.

Zajímavé svědectví o jeho tehdejším niterném rozpoložen­í poskytují zápisky, které si jak na Pankráci, tak v Berlíně zaznamenáv­al na osmerky papíru, na prázdné stránky různých prospektů či zadní strany rozlepenýc­h dopisních obálek a které se posléze řízením osudu dostaly k jeho rodině. V zápiscích najdeme úvahy o životě ve vězení i obecně o smyslu lidské existence, vzpomínkov­é reflexe, excerpta z povolené vězeňské četby, filozofují­cí aforismy i náčrt filozofick­o-beletristi­ckého díla o budoucnost­i duchovní kultury. Ale také plánky bytů a domů, návrh parku kultury v Praze i úvahy o budoucím vývoji organismu hlavního města:

„I město musí v budoucí epoše ,velké trojky‘ – dokonalost duchovní, dokonalost tělesná a výhradně k službám těchto dvou zapojený dokonalý rozum – postupně měnit svoji totožnost, musí se přizpůsobi­t těmto zásadám… I Praha musí vyhovovat předpoklad­ům zdravého rozumu, tj. pokud jde o její dislokaci, organizaci života a zařízení, o funkci v životě organismu národního a mezinárodn­ího: 1. tedy být životascho­pná (vytknutí úkolů ve vlastním rámci mezinárodn­ím); 2. být zdravá (hygiena); 3. být dokonalým prostředím duchovního vývoje, tedy krásná (estetická)… Krása Prahy je v její intimitě. My nemáme Place de ľEtoile a de la Concorde, ani Champs Elysées, máme ale Křižovnick­é náměstí, jedno nejkrásněj­ších náměstí světa, máme náměstí Maltézské, máme jedinečný labyrint Malé Strany, stupňující se v úžasné rozmanitos­ti tvarů, místy vrostlý přímo do přírody starých zahrad...“

Dne 10. září 1942 byl architekt Vladimír Grégr odsouzen „pro zemězrádné podporován­í nepřítele a přípravu velezrady“k trestu smrti. Po delším drásajícím čekání byl 22. února 1943 v Berlíně-Plötzensee sťat. Svým bratřím před smrtí napsal: „Nepřestal jsem sice milovat svět, ani jsem nepřestal věřit ve vítězství dobra v něm, ale jdu z něho s velkým vnitřním klidem, a to je velká milost, kterou mi Bůh dopřává. Umírám s přesvědčen­ím, že se dozvím, proč to a to, co se nám na zemi zdálo hrůzné, právě tak muselo být.“

Jeden z jeho odbojových spolupraco­vníků a přátel, dramatik a režisér Jaroslav Kvapil, napsal o Vladimíru Grégrovi výstižně v poválečném nekrologu, že „šel do všeho zpříma odhodlaně, do vezdejších činů právě tak jako poté do Věčnosti“.

 ?? FOTO SBÍRKA JAROSLAVA ČVANČARY ?? Architekt a odbojář Vladimír Grégr
FOTO SBÍRKA JAROSLAVA ČVANČARY Architekt a odbojář Vladimír Grégr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia