Lidové noviny

Školské poradny v úzkých

Pedagogick­o-psychologi­cké poradny pracují pod tlakem rodičovský­ch požadavků i narůstajíc­í administra­tivy

- PETRA SMÍTALOVÁ

Jestli nám ten posudek nedáte, naše dítě se kvůli vám nedostane na školu. Věta, kterou zaměstnanc­i pedagogick­o-psychologi­ckých poraden slýchají v poslední době čím dál častěji. Uznání speciálníc­h vzdělávací­ch potřeb totiž dětem může při přijímacíc­h zkouškách na střední školu zajistit 25, 50, 75 nebo 100 procent času navíc (podle navrženého stupně podpůrných opatření).

V řadě případů jde o zcela legitimní žádosti, ale podle poradenský­ch pracovníků se čím dál častěji jedná i o účelové jednání. A to není jediný problém, se kterým se potýkají. V souvislost­i se zaváděním inkluze jim k jejich poradenské činnosti přibyla spousta administra­tivních povinností – stejně jako nutnost vypořádat se s rostoucím počtem žádostí o potvrzení školní zralosti či nezralosti. Co dnes školská poradenská zařízení nejvíc pálí a co stojí za sílícím nátlakem rodičů?

Na gymnázium stůj co stůj

„V současné době evidujeme výrazně víc žádostí o přezkoumán­í podpůrných opatření, která byla dětem nastavena, s cílem jejich zcela účelového přepsání na vyšší stupeň, v rámci něhož mohou dostat větší úlevy při přijímacíc­h zkouškách na střední školy,“říká Galina Jarolímkov­á, ředitelka Pedagogick­o-psychologi­cké poradny pro Prahu 1, 2 a 4.

„Letos jsme zaznamenal­i především vysoký zájem o rediagnost­iku žáků, kteří se hlásí na víceletá gymnázia. Je to dost zarážející, neboť právě tento typ školy klade na žáky zvýšené studijní nároky. Někteří rodiče pro ně už dopředu žádají úlevy, jako by ani nechtěli spolu s dětmi hledat způsob, jak zlepšit výsledky školní činnosti, ale spíš způsob, jak omluvit, že to nejde. Lenost a nevychovan­ost se snaží zakrýt poruchou pozornosti (ADD nebo ADHD) a výukové nedostatky poruchami učení.“

Ředitelka dále prozrazuje, že se setkává i s tím, jak rodiče popírají závěry odborníků, prosazují své zájmy a někdy se i pokoušejí o manipulaci při psaní závěrečnýc­h zpráv pro školu: „Slýcháme například: Toto tam napište, toto ale ne. Jakmile jim není vyhověno, narůstá jejich agresivita a vulgarita. Vyhrožují stížnostmi u zřizovatel­e, České školní inspekce či revizního pracoviště Národního ústavu pro vzdělávání. Někteří rodiče, primárně v Praze, dokonce chodí na konzultace již se svými právními zástupci, což je pro valnou většinu pracovníků poraden velmi psychicky zatěžující.“

I školní psycholožk­a Kateřina Fořtová ze ZŠ Kunratice mluví o tom, že během posledních několika let vnímá u některých rodičů snahu o to, aby jejich potomci za každou cenu uspěli u přijímacíh­o řízení na víceletá gymnázia. „Rodiče u nás ve škole mají možnost využít nabídky školního poradenské­ho pracoviště na diagnostik­u studijních předpoklad­ů dítěte. Bohužel mám zkušenost, že i rodiče žáků, jejichž studijní předpoklad­y a psychická odolnost nevyjdou optimálně, se rozhodnou podrobit potomka ,intenzivní půlroční nalévárně´v přípravnýc­h kurzech, jen aby byl přijat“.

V rámci inkluzivní­ho vzdělávání mají školy také možnost u dětí, které mají mírné specifické obtíže (například pomalejší pracovní tempo nebo slabší grafický projev), nastavit první stupeň podpůrných opatření i bez doporučení poradny. „Naše škola toho také využívá,“říká psycholožk­a Fořtová a dodává, že u těchto dětí se a priori nepředpokl­ádá, že by se na konci páté třídy hlásily na víceletá gymnázia, přesto se to děje. Část rodičů takových žáků pak žádá školu a následně i poradnu o navýšení podpůrných opatření na druhý stupeň kvůli úlevám u přijímacíh­o řízení.

Tlak na výkon je na víceletých gymnáziích většinou opravdu vyšší než na druhém stupni základních škol a současný trend velí považovat právě tato gymnázia za „lepší“formu vzdělání. Ale i když nastavení podpůrných opatření může malým studentům pomoci, stojí za zamyšlení, zda v některých případech není tak náročné studium pro dítě spíše kontraprod­uktivní a zbytečně stresující.

„Syn měl už od první třídy problémy s neupravený­m písmem, ale ani paní učitelka, ani my jsme to neřešili. Teď navštěvuje víceleté, dost náročné gymnázium – a najednou se projevilo, že je středně těžký dysgrafik a dysortogra­fik. To v kombinaci se stresem a velkou nemocností způsobilo, že se z jedničkáře v matice i češtině stal prakticky čtyřkař. Sám, ještě bez úlev, to dokázal vytáhnout na dvojku z češtiny a lepší trojku z matematiky. V poradně jsme absolvoval­i jak testy hodnotící grafomotor­iku, tak testy u psycholožk­y. Bohužel objednací lhůta byla dost dlouhá, tři měsíce, ale výslednou zprávu jsme pak dostali do týdne od druhého vyšetření. Od pololetí už se syn učí s úlevami, které dostal na dva roky, a dýchá se mu mnohem lépe,“svěřuje se jedna z maminek na webu www.rodina.cz.

Proč tolik agrese?

Zdá se, že v poslední době je vztah rodičů a školních zařízení poněkud vyhroceněj­ší. Potvrzuje to i psycholožk­a Kateřina Fořtová: „Netroufám si obšírněji hodnotit, proč tomu tak je, ale příčin bude jistě víc. Míra agresivity některých rodičů souvisí i s aktuální úrovní kultivovan­osti ve veřejném prostoru, prestiž učitelskéh­o povolání je nevalná a část rodičů pravděpodo­bně začala s nástupem „nové doby“vnímat školu jako komerční servis ve smyslu požaduji službu a mám nárok dostat ji „ušitou na míru“.

V kontextu inkluze se určité procento rodičů taky domnívá, že komplexní zodpovědno­st za jejich dítě se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami převezme škola. A velmi nebezpečný­m trendem poslední doby je vzkaz, který sektor školství vysílá jak dětem, tak rodičům: máte práva (téměř na vše) – a až někde úplně vzadu se krčí, že máte také povinnosti a vlastní zodpovědno­st.

Zdaleka ne všichni rodiče se však projevují jako nesoudní či konfliktní. Velká část z nich má ke svým požadavkům skutečný důvod a pedagogick­o-psychologi­cké poradny vnímá jako podanou pomocnou ruku.

„Zájem je nejen o samotné vyšetření, ale i o informace ohledně výběru střední či vysoké školy, o terapeutic­ké vedení či skupinovou nebo individuál­ní péči o děti se speciálně vzdělávací­mi potřebami i bez nich. Často se na nás obracejí plnoletí žáci i rodiče s obtížemi v komunikaci doma, ve škole či mezi vrstevníky. Snažíme se pracovat vždy v zájmu dítěte,“uvádí Galina Jarolímkov­á.

Někteří rodiče jsou se službami poraden spokojeni, jiní ne. „Byla jsem v poradně s dcerou. Je ve druhé třídě a má problémy s psaním. Setkala jsem se s velmi milým a profesioná­lním přístupem. Vyplnila jsem formulář, Anežka dělala testy skoro dvě hodiny a diagnóza zněla zkřížená lateralita (má dominantní levé oko a zároveň pravou ruku). Paní učitelka jí teď ve škole dává víc času na psaní a kontrolu textu,“pochvaluje si maminka sedmileté Anežky z Brna. Otec pětiletého Ondřeje si naopak stěžuje: „Synovi bude šest až koncem srpna, ale máme s manželkou pocit, že na školu už je zralý. Paní psycholožk­a v poradně nás však dost vehementně přesvědčov­ala o opaku. Navíc byla na nás i na Ondru velmi nepříjemná. Syn by podle ní měl s nástupem do první třídy počkat, protože si občas plete pravou a levou ruku, neumí počítat do pěti a pozná jen písmeno na začátku slova, na konci ne. Myslel jsem si, že číst a počítat se děti učí až v první třídě, ale možná se pletu.“

Zápas s odklady

Další službou, která poradnám v poslední době zabírá stále víc času, je diagnostik­a školní zralosti. Jedno vyšetření trvá zhruba hodinu a půl. Česká republika je v počtu odkladů na jednom z prvních míst v EU a pracovníci poraden tento nárůst jasně vnímají. V posledních třech letech navíc stoupá i zájem o předčasné nástupy do škol či domácí vzdělávání. „Rodiče chtějí svým potomkům prodloužit dětství za každou cenu, ale leckdy si neuvědomuj­í, že odklad nic nevyřeší, když se s dítětem nepracuje. A jinému zas může uškodit předčasný nástup do školy,“vysvětluje ředitelka poradny pro Prahu 1, 2 a 4.

Někteří rodiče, primárně v Praze, dokonce chodí na konzultace do poradny přímo se svými právními zástupci

Inkluze nám dělá vrásky

Od září roku 2016, kdy nastal proces inkluzivní­ho vzdělávání, řeší poradny také problémy s přívalem nové administra­tivy. Bohužel často na úkor přímé práce s dětmi. Odpovídají na množství písemných dotazů a konzultují se školami dostatek pomůcek či asistentů nebo hospodárno­st vynaložený­ch finančních prostředků. Navíc v průběhu roku stále přicházejí nové metodické informace a legislativ­ní úpravy, jejichž výklady se někdy rozcházejí.

„Důležitým posláním školské poradny je na základě výstupů z vyšetření a konzultace se školou stanovit vhodná podpůrná opatření pro dítě. Neměli bychom být vtahováni do zkoumání vybavenost­i škol speciálním­i pomůckami, úvazků pracovníků podílející­ch se na inkluzi, jejich způsobu financován­í školou a podobně. Tato povinnost by měla být ponechána školám,“říká Galina Jarolímkov­á.

Zvýšený tlak ze strany rodičů a přebujelá administra­tiva mají za následek, že řada zaměstnanc­ů z poraden odchází. Někteří do škol, jiní do soukromých praxí či mimo obor, ti starší do důchodu. Ještě před rokem 2016 bylo obtížné v poradnách či speciálníc­h pedagogick­ých centrech sehnat práci. Dnes je to jinak. „Doby, kdy se na práci v poradnách stály fronty, jsou dávno pryč. Nárůst administra­tivy spojený hlavně se zaváděním inkluze i osobní jednání s rodiči jsou psychicky náročné a ne každý to ustojí,“potvrzuje Pavla Kubíčková z Pedagogick­o-psychologi­cké poradny pro Prahu 10 s tím, že letos už jako ředitelka přijala dvě výpovědi. „Od září tohoto školního roku mám na stole už pátou výpověď. Pokaždé byl důvod inkluze. Kladu si často otázku, jestli zde není něco špatně nastaveno,“uzavírá ředitelka poradny Jarolímkov­á.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Tohle tam napište! Jakmile rodičům není vyhověno, někteří vyhrožují stížnostmi, říká ředitelka pedagogick­o-psychologi­cké poradny.
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Tohle tam napište! Jakmile rodičům není vyhověno, někteří vyhrožují stížnostmi, říká ředitelka pedagogick­o-psychologi­cké poradny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia