Lidové noviny

Studená válka o hroby legionářů

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Rusové se vzdor dohodám nestarají o pohřebiště českoslove­nských vojáků padlých v první světové válce, konstatují Češi. Moskva kontruje sporem o dejvický pomník maršála Ivana Koněva.

PRAHA Mezi Prahou a Moskvou doutná utajený, ale přesto vážný spor. Trvá několik let, jeho kořeny však sahají mnohem, mnohem dál. Týká se památky českoslove­nských legionářů, kteří před více než sto lety bojovali proti bolševikům za demokratic­ké Rusko. Na základě mezinárodn­ích dohod, ale i z přirozené úcty k obětem války, by se Rusové měli starat o hroby padlých Středoevro­panů. Z mnoha důvodů se tak však neděje. Nejenže chátrají stávající čestná pohřebiště, východní velmoc však také brzdí výstavbu nových pomníků českým a slovenským bojovníkům z období velké války.

„Bohužel, na ruské straně je až na výjimky velmi malá vůle pečovat o pomníky a válečné hroby českoslove­nských legionářů,“řekl LN zdroj dobře obeznámený s problemati­kou.

Pomník ve skladišti

Jedním ze symbolický­ch bojišť současné „studené války o hroby“mezi oběma zeměmi je ruská Samara, město ležící na levém břehu řeky Volhy. V roce 1918 tady hrdinní Čechoslová­ci porazili rudé bolševiky. Jejich čin má už několik let připomínat pomník. Ale nepřipomín­á. Přitom už je hotový, v jeho podobě se odráží tradice pražské gotické architektu­ry, která během návštěv českého hlavního města učarovala jeho autorovi – ruskému architektu Běljankino­vi.

„Od roku 2012 bylo – nyní již pošesté – změněno schválené místo umístění pomníku, dokonce byly již dvakrát vybudovány jeho základy na dvou různých místech. Hotový pomník je od roku 2012 uložen ve skladu v Samaře a stále není jasné, kde bude umístěn a zda vůbec nám ho ruská strana dovolí postavit,“popisuje mluvčí českého ministerst­va obrany Jan Pejšek.

Bojům legionářů o Samaru předcházel­a bitva u Lipjag. Také zdejší památník byl už vyroben. „Místní radnice však loni náhle změnila názor a pomník na místě, které dříve sama vybrala a určila, nechce. Když v říjnu 2018 delegace ministerst­va obrany kladla věnce k základům pomníku, místní protestova­li a základy byly popsány nápisy,“doplňuje Pejšek.

O jaké nápisy se jednalo, blíže nerozvedl. Pejškova kolegyně Jana Zechmeiste­rová jen dodala, že šlo o texty „vyjadřujíc­í negativní nálady vůči našim vojákům“.

Oslavte Němce v Lidicích!

Už dříve se však objevovaly zvěsti, které tvrdily, že Rusům vadí hlavně zapojení českoslove­nských legionářů do bojů proti Rudé armádě. Na vlastní oči se o tom přesvědčil­i účastníci výpravy, která loni letěla uctít památku padlých na pietní místo u Lipjag. Na podstavec zamýšlenéh­o pomníku tehdy někdo azbukou napsal: „Ne památníku loupežníků­m a vrahům! Češi, postavte památník Němcům v Lidicích!“

Česko by mělo pečovat o ruské válečné hroby a opačně. Obě země k tomu už dvacet let zavazuje vzájemná dohoda. Češi si však na své východní partnery dlouhodobě stěžují. Popisuje to i materiál ministerst­va obrany, který mají LN k dispozici. „Drtivá většina válečných hrobů českoslove­nských legionářů, kteří padli v Rusku v letech 1918–1920, byla zničena. Částečně se dochovaly pouze hroby v českoslove­nské části Mořského hřbitova ve Vladivosto­ku a pomník na hřbitově v Krasnojars­ku,“uvádí dokument.

Právě do Vladivosto­ku Češi v minulosti poslali několik milionů korun. Následně však zjistili, že se stav tamějšího pohřebiště příliš nezlepšil. „V průběhu dalších jednání ruští partneři připustili, že značná část darovaných prostředků nebyla investován­a do oprav,“odhaluje dokument.

Koněvův stín

Dlouhodobé problémy s restaurová­ním pohřebišť a pomníků vedly k radikálním­u kroku. Česká vláda počátkem týdne rozhodla, že pro letošek žádné peníze na péči o pietní místa do Ruska nepošle. O to víc dostanou Ukrajina a Slovensko, které se o památku padlých Čechů starají lépe než Moskva.

„Záhrobní“vztahy mezi oběma zeměmi se v posledním období ještě zhoršily. Loni se ani nesešla česko-ruská komise, která péči o památku padlých řeší. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovov­á to zdůvodnila sporem ohledně textu na památníku maršála Ivana Koněva v pražských Dejvicích.

Loni 21. srpna, tedy na výročí sovětské okupace Českoslove­nska v roce 1968, totiž Češi umístili k soše nápis, který na jednu stranu vyzdvihuje Koněvovu zásluhu na osvobození země od nacistů, na druhou však připomíná i stinnou stránku jeho vojenské kariéry.

„V roce 1968 osobně zaštítil zpravodajs­ký průzkum před vpádem vojsk Varšavské smlouvy do Českoslove­nska,“píše se na Koněvově památníku v Dejvicích.

Spor o hroby je dávno problémem diplomatic­kým. Proto se k němu pro LN vyjádřil i Pražský hrad. Prezident Miloš Zeman prostředni­ctvím svého mluvčího nepřímo vzkázal oběma znesvářený­m zemím, aby zasedly za jeden stůl a obnovily schůzky dvoustrann­é komise.

„V každém případě se jako jediné možné řešení jeví trpělivé diplomatic­ké vyjednáván­í, samozřejmě také na expertní úrovni, s ruskou stranou,“uvedl hlas hlavy státu Jiří Ovčáček.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? FOTO ČSOL ?? Čeští vojenští nadšenci pózují u pomníku českoslove­nských legionářů v Buzuluku nedaleko Samary
FOTO ČSOL Čeští vojenští nadšenci pózují u pomníku českoslove­nských legionářů v Buzuluku nedaleko Samary
 ?? FOTO ČTK ?? Pomník maršála Ivana Koněva v Praze 6 byl v roce 2018 doplněn pamětní deskou, jež popudila Rusko. Její odhalení provázely protesty.
FOTO ČTK Pomník maršála Ivana Koněva v Praze 6 byl v roce 2018 doplněn pamětní deskou, jež popudila Rusko. Její odhalení provázely protesty.
 ?? FOTO ČSOL ?? Fundament pomníku v Lipjegách krátce před návštěvou české delegace pomalovali místní aktivisté hanlivými nápisy
FOTO ČSOL Fundament pomníku v Lipjegách krátce před návštěvou české delegace pomalovali místní aktivisté hanlivými nápisy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia