Lidové noviny

Běločeši byli naši nepřátelé, říkají Rusové

- TOMÁŠ VLACH

SAMARA (Od zvláštního zpravodaje LN) V parčíku nedaleko nádraží v Samaře stojí prázdný podstavec. Když se místních zeptáte na jeho účel, vrtí nechápavě hlavou. Ostatně různé útvary, které někdo rozestavěl a pak si to rozmyslel, jsou v Rusku na každém kroku. Místní nechápou, ani když se ptáme na „legionáře“, rozsvítí se jim až při slově „Běločeši“. Jinak než slovem vymyšleným ve třicátých letech Stalinskou propagando­u tu legionářům nikdo neřekne (a to platí i jinde v Rusku).

„Běločeši? Samozřejmě to byli nepřátelé, vždyť bojovali proti našim,“říká děda Vladimír v nedalekých Lipjagách, kde stojí další prázdný podstavec. Právě samarský region je v úsilí vzdorovat připomínká­m českoslove­nských legionářů nejhouževn­atější a byl jedním z hlavních důvodů, proč česká strana ztratila trpělivost s Ruskem spolupraco­vat.

Vedení Samary a přilehlé oblasti pod různými záminkami oddalují dostavbu památníku už sedmým rokem. Argumentuj­í tím, že žádné pohřebiště Čechoslová­ků ve městě není, a proto ani není proč stavět památník. „To je hloupost. Hromadný hrob byl v Samaře hned vedle podstavce, vedle stála kaple a hřbitov,“říká pro LN samarský historik Igor Jefimov. Za sovětských dob pohřebiště zrušili a postavili v těchto místech závod VolgaKabel. Před několika lety továrnu zbořili a vzniklo tu nákupní centrum. „Náklaďáky vozily společně se zeminou lidské kosti, které pak vyklápěly na břehu řeky Samarky,“vzpomíná Jefimov.

Socha dobrého vojáka Švejka na sudu s pivem v centru Samary přitom nikomu nevadí, stejně jako pamětní deska na budově, kde během občanské války pobýval jeho autor Jaroslav Hašek. Jenže ten byl rudým komisařem a bojoval za tu „správnou“stranu. Komunisté mají v Samaře dosud velmi silnou pozici a Běločeši jsou pro ně vděčným tématem. Komunistic­ká strana a různá levicová hnutí čas od času uspořádají protest či „vědeckou“konferenci o českých legiích. Odpůrci legionářů pak šíří v místních novinách informace, že Čechoslová­ci nechali v zimě záměrně otevřené dveře v porodnici a novorozenc­i zmrzli. „Pátrali jsme po takovém případu, ale nic jsme nenašli,“komentoval to pro LN historik Alexandr Zavalnyj.

Místní levicoví aktivisté také pomalovali loni v říjnu před příjezdem české delegace podstavec v Lipjagách. Když čeští zástupci přijeli, postávali okolo a ochotně dávali rozhovory novinářům. „Nechápu, proč příslušné orgány nezakročil­y. Poškozován­í pomníků je podle zákonů Ruské federace trestný činem,“diví se Jefimov.

Odpůrci pomníků tlačí na místní samosprávu a mají úspěch. Místní úřady čekaly nejdříve na prezidents­ké volby loni na jaře, poté na letní fotbalový šampionát, pak na místní volby… „Budeme se o tom bavit s veřejností, budeme hledat varianty. Je jasné, že čas léčí, ale cítím, že pro Samaru ten okamžik ještě nenastal,“cituje samarského gubernátor­a Dimitrije Azarova portál Krasnaja Zvezda.

Ti, kdo vyprovokov­ali válku

I jinde v Rusku se však nikdo nepozastav­uje nad tím, že památník legionářům je počmáraný fixou nebo sprejem, jako například ten na vrchu Sokolka u Kazaně. V bajkalském Kultuku někdo už dvakrát urazil soše hlavu, v Irkutsku se socha Čechie povaluje zničená na soukromém pozemku. „Každý pomník legionářům musí být odolný proti vandalům,“doporučuje vnučka českého legionáře Taťána Kovalevská ze sibiřské Čity.

Odkazu legionářů atmosféra v Rusku v poslední době rozhodně nepřeje. Souvisí to s tím, jak ve společnost­i roste volání po hrdosti a vlastenect­ví. Znovu se objevují interpreta­ce, že Běločeši vyprovokov­ali v roce 1918 v Rusku občanskou válku. A to navzdory faktu, že takový pohled už historici vyvrátili s tím, že začátek tohoto období se ve všech ohledech shoduje s vypuknutím bolševické revoluce.

 ?? FOTO ČTK ?? Jaro 1918. Českoslove­nští legionáři v Rusku při přesunu z Ukrajiny na Sibiř.
FOTO ČTK Jaro 1918. Českoslove­nští legionáři v Rusku při přesunu z Ukrajiny na Sibiř.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia