Lidové noviny

Dobrá adresa

-

Avšak jen proto, že „bydlíme“v domě NATO a to je ta nejlepší bezpečná adresa na světě. Zamysleli se někdy Piráti nad tím, proč se do onoho domu sílou mocí cpe tolik malých evropských států? Odpovím slovy dvou posledních dobyvatelů Evropy: Stalin: kolik divizí má Vatikán? Hitler: v éře pancéřovýc­h svazů nemá existence malých států smysl.

Ona bezpečnost domu NATO však závisí na soudržnost­i nájemníků. V neposlední řadě na řádně placeném nájemném. Usnesli se na dvou procentech svého HDP. Neplatit závazky znamená drolit moc Aliance. Jako by nestačila podivná role Německa, které dnes neohrožuje bezpečnost Evropy militarism­em, ale pacifismem, neboť zřejmě trpí pirátskou nemocí. A americký majitel domu, platící valnou většinu nákladů i za ty, kdo nad dohodnutým nájemným pirátsky zvedají nožičku, těžko shledává důvody, proč by tak měl činit nadále. Konají Piráti v zájmu republiky, když chtějí bezpečnost země dát do nejistého frcu?

Pobyt v onom frcu neboli zastavárně by se velmi podobal pobytu meziválečn­ého Českoslove­nska v tehdejší mezivelmoc­enské zastavárně. Českým (i polským) žetonem velmoci už předplatil­y německé imperiální choutky, když v Locarnu 1925 uzavřely „věčný mír“. Ten garantoval neporušite­lnost německých hranic na západě, nikoliv však na východě. Poté jím zaplatily v Mnichově a nakonec i v Jaltě, to už však s naším značným přispěním. Nechce se mi věřit, že by se taková perspektiv­a českým Pirátům líbila. Ledaže by se onoho vyjádření o „nevymahate­lnosti“závazku k NATO hromadně dopustili v pomatené mysli, způsobené častým požíváním alkoholu.

Oním nebezpečím je samozřejmě dnešní Rusko. Není to „normální kapitalist­ický stát“. Volí se tam mezi Putinem a Putinem, zabíjejí se novináři, opoziční politici. Rusko dnes okupuje kusy Gruzie, Moldavska a Ukrajiny, té navíc uloupilo Krym. Co ty země spojuje? Nebydlí na dobré adrese NATO! Myslí si snad čeští Piráti, že interes Moskvy na obnovu impéria je tímto ukojen? JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia