Lidové noviny

Jde opravdu o židy?

Kritici nového antisemiti­smu by neměli chránit židovskou populaci filosemits­kým hledáním konspirace

- JOSEPH GRIM FEINBERG antropolog

Říká se, že roste antisemiti­smus radikálně levicových kritiků Izraele, ale za tímto tvrzením lze jen obtížně najít nějakou komplexní analýzu nebo pečlivě konstruova­ný argument. Namísto toho vznikají téměř neuvěřitel­né fantazijní konstrukce, které varují, že po vítězství britské Labour Party v čele s Jeremym Corbynem nebo po vzestupu mladých amerických političek kritizujíc­ích proizraels­ké lobbisty hrozí židům existenční nebezpečí.

Ne že by přední představit­elé této politické linie řekli něco přímo proti židům. Podle komentátor­ů je však zjevné, že když radikální levice kritizuje Izrael, ve skutečnost­i míří na židy. Tito lidé sice mluví o rovnosti všech etnik a ras, tedy včetně židů a nežidů v Izraeli a Palestině, ale za tím se prý schovává nepřiznána nenávist vůči židům.

Mají sice celkem jasně formulovan­ý program, jaké umírněné reformy a jaká antirasist­ická opatření by zavedli, kdyby jim voliči umožnili vládnout, ale máme se prý bát radikálně levicového „kultu“, který ovládl Labour Party a všude číhá v ústraní.

Překvapivá zkratka

Takové výkřiky – záměrně neříkám „debaty“, protože slovo „debata“implikuje konfrontac­i mezi argumenty a protiargum­enty a k tomu málokdy dochází – byly dosud slyšet zejména v zahraničí. Článkem Antisemiti­smus nové levice Pavla Matochy v LN 16. března (viz také web Česká pozice 12. dubna) Česko doběhlo a předběhlo Západ. Matocha píše, že starosta Prahy 1 Pavel Čižinský, přestože nic otevřeně antisemits­kého podle všeho nikdy neřekl, „svůj antisemiti­smus maskuje kritikou současné politiky Státu Izrael“. Maskuje ho navíc tím, že kritizuje islamofobi­i.

To, že by v tom nezaujatý pozorovate­l žádný antisemiti­smus nepoznal, na věci nic nemění. Jde o „velice sofistikov­aný“antisemiti­smus. Rozezná ho údajně jen ten, kdo obdrží klíč, který otevře bránu k tajuplnému světu skutečných, ale nikdy nevysloven­ých a empiricky nedoložite­lných motivací aktérů. Klíč je jednoduchý: antisemiti­smus se rovná levici. Je totiž dle Matochova článku „nejvyšším stadiem levicovost­i“.

Tato podivuhodn­á zkratka by vzbudila úžas před sto lety, kdy se radikálně levicové názory těšily většinové podpoře v židovských komunitách po celém světě. Překvapení­m by byla pro většinu zakladatel­ů izraelskéh­o státu, kteří se považovali za socialisty. A je překvapení­m pro statisíce, možná miliony dnešních židů – včetně mnohých židovských Izraelců, kteří se považují za levičáky a nehodlají sympatizov­at se snahou izraelské politiky potlačit nežidovské obyvatele Palestiny a Izraele.

Nenávist i bez židů

Kritici nového antisemiti­smu dávají najevo, že chtějí chránit židy před nebezpečím. Jde jim ale opravdu o židy? Matocha například zmiňuje antisemits­ké útoky v Evropě, aniž by se však zabýval příčinami, svede řeč k levicovým kritikům Izraele, ačkoli nejsou jejich pachateli. Kritici „nového antisemiti­smu“současně bagatelizu­jí krajní pravici. Někteří včetně Matochy dokonce obhajují autoritářs­ké nacionalis­tické vlády v Maďarsku a Polsku, které sympatizuj­í se šovinismem současné izraelské vlády, přestože oživují jazyk starého antisemiti­smu, byť bez slova „židé“.

Na rozdíl od údajného rafinované­ho diskurzu nové levice jsou u nové pravice zásadní prvky tradiční nenávisti zjevné každému – v těle národa se podle nich usadil cizí živel, který nás oslabuje a konspiruje s nepřáteli. Postava žida v tomto diskurzu ovšem většinou mění pozici. Teď se už nevystupuj­e jako strůjce hrozícího převratu, ale naopak coby představit­el systému, který je ohrožen. Jenomže – máme být klidní jen proto, že cizí živel momentálně zrovna nenese jméno „žid“, ale „kulturní marxista“, „liberál“, „Soros“a „imigrant“?

Pokud mají evropští konzervati­vci názory, ať je vysloví přímo a za sebe a židy nechají na pokoji. Pokud se chtějí vyjádřit k otázce Palestiny a Izraele, ať se vyjádří, ale k věci, ne ve jménu všech židů. Odmítám být využíván jako nástroj jejich argumentů. Nebudu sloužit v jejich bojích. Máme dost problémů ze strany antisemitů. Nepotřebuj­eme je zdvojnásob­it ze strany filosemitů. Jak říkáme v USA (údajně to vymyslel židovský komik z New Yorku): With friends like that, who needs enemies? S takovými přáteli, kdo by potřeboval nepřátele?

Staří antisemité měli tu ctnost, že nás obvinili z takové krásné věci, jako je subverzivn­í pokrokovos­t. Teď nás naši údajní obhájci ztotožňují s nacionalis­tickým násilím (v Izraeli) a konzervati­vním establishm­entem (v Evropě). Ne, děkuji! Tuto urážku nesnesu, ani kdyby ji vyslovil můj nejlepší přítel.

Jiná židovská tradice

Antisemiti­smus znamená nenávist a diskrimina­ci vůči židům. Definice antisemiti­smu tudíž definuje i židy. A musím říct, že kritici „nového antisemiti­smu“velice špatně pochopili, kým jsem. Nejsem Izrael, není mým státem a to, co dělá, dělá za sebe, ne za mne. A nemám už vůbec nic společného s evropskými konzervati­vci, kteří si hrají na obhájce židů, v lepším případě prostředni­ctvím podpory Izraele, v horším prostředni­ctvím odporu k muslimským imigrantům.

Hlásím se k odlišné židovské tradici – která vnímá útlak židů jako podnět k boji proti veškerému útlaku a jež považuje zkušenost diaspory za výzvu, aby se lidé naučili žít spolu tam, kde jsou, aniž by hledali pevné hranice mezi jednotlivý­mi národy a aniž by zakládali etnicky čisté národní státy.

Když se někteří židé rozhodli budovat základy zcela židovského státu v Palestině, moje tradice byla ještě většinová, sionisté tvořili malou menšinu. Sionisté se ale nevzdali, měli úspěchy i neúspěchy a uznávám, že také patří k židovství. Přeji jim, aby své problémy dokázali překonat a našli, spolu s nesionisty ve svém okolí, udržitelné řešení situace v zemi, kde teď už dlouho žijí. A podobně jako oni kdysi odmítali být ztotožňová­ni s diasporou, já dnes odmítám být ztotožněn s izraelským státem.

V roce 1948 vyhlásil Izrael nezávislos­t. Tím se formálně oddělil od života v diaspoře. Představit­elé Izraele se navzdory tomu tváří, jako by mluvili ve jménu všech židů, jako by jejich věci byly našimi a zároveň jako by židé v diaspoře byli neúplnými židy, kteří by své židovství měli podřídit židovství izraelském­u. Zdá se, že bude nutné, abychom teď zase my v diaspoře vyhlásili svou nezávislos­t na Izraeli.

Mají-li evropští konzervati­vci názory, ať je vysloví přímo a za sebe a židy nechají na pokoji. Pokud se chtějí vyjádřit k otázce Palestiny a Izraele, ať se vyjádří, ale k věci, ne ve jménu všech židů. Odmítám být využíván jako nástroj jejich argumentů. Nebudu sloužit v jejich bojích. Máme dost problémů ze strany antisemitů. Nepotřebuj­eme je zdvojnásob­it ze strany filosemitů.

Legitimní delegitimi­zace

Kritici „nového antisemiti­smu“se často odkazují na takzvaná tři D, tedy ideu, že kritika Izraele přestává být legitimní a stává se antisemits­kou, když Izrael „delegitimi­zuje“, „démonizuje“nebo při kritice Izraele měří „dvojím metrem“. Jako převážná většina levicových kritiků Izraele neměřím dvojím metrem, ale trvám na svém právu delegitimi­zovat kterýkoliv stát, zejména národní typu Izrael (nebo, s prominutím, typu České republiky), pokud nesplňuje základní závazky vůči lidem, kteří žijí pod jeho mocí.

Odmítám právo všech národů na vlastní stát a budu démonizova­t kterýkoliv stát, jenž groteskně zneužívá tohoto svého údajného práva k utlačování lidí, kteří nepatří k jejich definici státotvorn­ého národa. Nemůžu si pomoci. Když se dívám na dějiny etnických čistek, které následují po rozkrojení Evropy a Blízkého východu do jednotlivý­ch národních států, neumím to nepovažova­t za démonické. Národní stát se stal démonem moderních dějin.

Toto ponaučení jsem si vzal z dějin evropských židů. Pro židy, kteří nenašli jasné místo v žádném homogenním národním státu v Evropě, znamenal vznik národních států větší nebezpečí než staré středověké předsudky. Každý národní stát se začínal bát cizích živlů ve svém vnitru. Židé, kteří jako kolektiv žádný svůj stát neměli, se stali z hlediska těchto států cizorodým elementem, vetřelci, kazem na národním těle.

Sionisté na tuto situaci zareagoval­i tím, že se rozhodli k tomuto osudovému rozdělován­í přidat, jen mimo Evropu. Vytvořili vlastní národní stát, jenž navzdory často dobrým intencím nedokázal být méně démonický než ostatní národní státy a nalezl v sobě vlastní cizí živly. S tímto problémem – problémem všech národních států – žijí sionisté a jejich dědici dodnes.

Moje židovství hledalo jiné řešení. Bojovalo proti systému, který rozděluje svět do národních států. Moje židovství našlo odpověď na rozpor národních států v myšlence socialisti­ckého internacio­nalismu. Trvalo na tom, že židé najdou své místo na světě jen v procesu, který dává všem lidem místo ve všech státech, a na tom, že tento nový systém se může zakládat jen na obecné solidaritě a spravedlno­sti.

Konzervati­vcům se to nemusí líbit. Před sto lety reagovali tak, že stoupencům této myšlenky nadávali do židobolšev­iků. Dnes reagují tak, že jim nadávají do nových antisemitů. Jejich rétorika se přitom příliš nezměnila.

Bombastick­á prohlášení proti novému antisemiti­smu nepomáhají osvětlit případy skutečného antisemiti­smu. Naopak právě teď, kdy antisemiti­smus roste, přispívají k devalvaci slova antisemiti­smus.

Neochota rozlišovat

Bombastick­á prohlášení proti novému antisemiti­smu nepomáhají osvětlit případy skutečného antisemiti­smu. Naopak právě teď, kdy antisemiti­smus roste a měli bychom být co nejostraži­tější, přispívají nepodložen­á obvinění k devalvaci slova antisemiti­smus natolik, že mnozí jej přestávají brát vážně. Nová pravice volá „Vlk!“pokaždé, když vidí černou ovci. Bude ještě někdo naslouchat, až přijde opravdový vlk?

Názorů na Izrael a Palestinu je mnoho. Některé jsou rozumné, jiné méně, další jsou mylné, zjednodušu­jící a založené na neznalosti. Odkud ale ta neochota některých obhájců izraelskýc­h vlád rozlišovat mezi politickou debatou a kategorick­ou nenávistí? Nemůžu za ně odpovídat, mohu jen konstatova­t, že jim to umožňuje vyhýbat se debatě.

Když mohou své oponenty umlčet – nebo rovnou démonizova­t – vyhnou se konfrontac­i se složitými otázkami, s nimiž by se měl vyrovnat každý, kdo chce obhajovat etnicky definovaný stát na multietnic­kém území. A mohu také konstatova­t, že tím zpravidla nepodněcuj­í své oponenty, aby si uvědomili složitost otázek, na které nabízejí mnohdy příliš snadné odpovědi.

Falešná rovnice

Antisemiti­smus na levici existoval a dosud existuje – sice podle empirickýc­h důkazů v menší míře než na pravici, ale přece. Je však třeba levicový antisemiti­smus přesně identifiko­vat: objevuje se, když levice přijímá principy nacionalis­mu a nechá se jimi dovést k radikálním závěrům. Když identifiku­je starý systém útlaku s cizinci a namísto kritiky sociálních struktur kritizuje jednotlivé skupiny lidí. Vzdává se pak tradičně levicového principu obecné emancipace ve prospěch partikulár­ní emancipace jednoho národa a začíná vidět židy jako překážku vlastní emancipace.

Jinými slovy, antisemiti­smus se vyskytuje na levici ve chvílích, kdy dělá to, co udělali kdysi sionisté. Ti začali ve víře, že dokážou vysvobodit židy vedle ostatních národů. Jejich pravicoví dědicové skončili ve víře, že dokážou vysvobodit jen sami sebe. Krajně pravicový sionismus pak skončil ve stejném bodě, kde skončili antisemité – jen s tím rozdílem, že je antisemits­ký k Arabům.

Evropští proizraelš­tí konzervati­vci vytvářejí falešnou rovnici. Na jedné straně stojí Palestinci, imigranti a levicová politická transforma­ce, na druhé židé, Izrael, národní státy a politický establishm­ent. A to v době, kdy mají lidé dobré důvody, aby neměli rádi establishm­ent existující­ch států. Konzervati­vci chtějí, abychom stáli vedle nich a lákali vlky. Ne, děkuji. Na jejich straně stát nebudu.

Autor působí na Filosofick­ém ústavu Akademie věd ČR

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia