Lidové noviny

Vlastní dekorace

Tohohle pleteného ušáka si zaručeně zamilujete – na výrobu není náročný a krásně se vyjímá na svátečním stole, v květináči nebo ve váze. Králíček je jedním ze zvířecích symbolů jara – v období Velikonoc propůjčuje tvar čokoládám i jiným pochutinám a bývá

-

V polovině čtverce začněte úplet prošívat jednoduchý­m stehem napříč. Z konce pokračujte s šitím do poloviny kolmé strany a odtud šijte až k místu, kde jste začali, aby vznikl pokud možno rovnoramen­ný trojúhelní­k. Nic nestříhejt­e a nezavazujt­e, nitě ponechte vytažené.

Vytvarujte si z vaty kuličku o průměru přibližně dva centimetry. Přidržte ji uprostřed trojúhelní­ku a stáhněte nit tak, aby vata zůstala „uvězněna“ve vzniklé kapsičce. Pokud se vám zdá málo vyplněná, přidejte trochu Budete potřebovat

přízi na pletení

pletací jehlice jehlu a nit nůžky ■ ■ ■

vaty, dobře utáhněte a zavažte, zbytky nitě následně odstřihnět­e. Právě vám pod rukama vznikla králíčkova hlava s ušima.

Nyní zašijte králíčkův hřbet, vycpěte tělíčko vatou (dobře ji upěchujte) a sešijte i spodek. Hotového králíčka je dobré jemně promnout v rukách, aby si šev „sedl“a výplň se dobře rozložila.

Čas na detaily: pro králičí oči jsou nejlepší drobné korálky, ale můžete využít materiál podle libosti – třeba malé knoflíčky. Oči můžete též vyšít. Dvěma stehy do tvaru písmene X vytvoříte typickou králičí tlamu s čumáčkem.

vatu (na vycpání, ale postačí

i drobné zbytky látek)

2 černé korálky

barevnou stuhu, případně malou

rolničku či jinou ozdobu

Velmi hezky vypadá mašle ze stuhy na krku králíčka. Zakryjete jí i případný viditelný steh pod hlavou. Můžete na ni přidat malou rolničku či zvonek. Milovníci detailů mohou králíčkovi udělat i ocásek v podobě drobné bambulky – omotejte si přízi bohatě kolem prstu, stáhněte z prstu, zavažte uprostřed, rozstřihně­te na stranách a rozprostře­te.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia