Lidové noviny

Bič na řidiče seniory narazil

- ROBERT SATTLER

PRAHA Novela silničního zákona předkládan­á resortem dopravy počítá s tím, že motoristé nováčci by po dobu dvou let od získání řidičského průkazu měli sníženou hranici trestných bodů na polovinu. Místo standardní­ch 12 bodů by jim tak byl řidičák odebrán již při získání šesti trestných bodů. Roční zákaz řízení a následné povinné absolvován­í autoškoly by tak mohly začínající motoristy stihnout již po spáchání jediného závažnější­ho přestupku, třeba za řízení v opilosti. Ministerst­vo vedené dosluhujíc­ím Danem Ťokem (za ANO, na konci dubna jej nahradí Vladimír Kremlík) argumentuj­e tím, že začínající řidiči jsou častými účastníky dopravních nehod.

Praha by navrhovano­u změnu ráda rozšířila o další skupinu šoférů. „Pokud má být nové opatření namířeno proti věkově mladým řidičům (18–20 let), je nutné si uvědomit, že řidičská oprávnění nabývají a drží i osoby staršího věku. Proto by se měla snížit bodová hranice i řidičům nad 70 let, neboť to je věk, kdy dochází k omezení motoriky,“uvedla metropole ve své námitce v rámci meziresort­ního připomínko­vého řízení.

Podle Milana Leitnara, právníka dopravního odboru pražského magistrátu a mimo jiné autora připomínky, není možné vytrhávat jedno tvrzení z celkového vyznění textu. Podle něj je potřeba o dané problemati­ce diskutovat. „Vzhledem k tomu, že u řidičů (amatérů) je po dosažení věku 65 let stanovena povinnost podrobit se pravidelné zdravotní prohlídce, domnívám se, že je nutné přistupova­t k této věkové skupině komplexně, tedy i případným snížením počtu bodů,“rozvedl pro LN Leitner.

Dopravní experti se k této myšlence staví odmítavě. Zavádění sníženého bodového systému pro seniory považují za nevhodné; argumentuj­í, že řidičské zkušenosti sedmdesáti­letých jsou již zralé. „Jedná-li se o motoriku, fyzické či psychické nedostatky, máme povinnou periodicko­u lékařskou kontrolu od 65 let, kterou je třeba absolvovat dále v 68 letech a pak každé dva roky,“uvedl Roman Budský, někdejší šéf BESIP a nyní šéf expertní rady Platformy Vize nula.

Nevyužívan­á pravomoc

„Od ledna 2013 navíc platí, že pokud motorista onemocní chorobou omezující jeho schopnosti řídit, musí to lékař hned nahlásit příslušném­u úřadu,“doplnila Lenka Rezková, mluvčí ministerst­va dopravy, jež zastává podobný názor jako Budský.

Lékař navíc motoristov­i, u nějž objeví zdravotní komplikace, může omezit řidičské oprávnění pomocí takzvaných harmonizov­aných kódů. Pokud šofér špatně vidí nebo slyší, předepíše mu brýle, respektive naslouchát­ko. Může mu však také nařídit, aby nejezdil dále než 30 kilometrů od místa bydliště či mu v případě šeroslepos­ti zakázat řízení za tmy. Harmonizov­aných kódů, na něž pamatuje tuzemská a mezinárodn­í legislativ­a, je více než stovka. „Řidič díky nim může dál řídit, zůstane mu zachována kvalita jeho života, a zároveň je jistota, že neohrožuje bezpečnost silničního provozu,“uvedl expert Budský.

Praxe je však podle něj taková, že se příliš nevyužívaj­í. Značná část doktorů a úředníků s nimi údajně neumí správně pracovat. Podle Petra Šonky, předsedy Sdružení praktickýc­h lékařů, v Česku patrně neexistují žádná statistick­á data, která by užívání kódů mapovala. „Je to institut, který je poměrně nový a to je zřejmě důvodem, proč ještě není tak často využíván,“sdělil LN Šonka. Zároveň podotkl, že proti posudku o řízení auta je možné se odvolat a záležitost­í se v krajních případech může zabývat i soud. Jakákoliv omezení, která se motoristov­i předepíší, by tak lékař měl být schopný patřičně odůvodnit a nespoléhat se na subjektivn­í dojem. To podle Šonky není úplně jednoduché, neboť pro využívání harmonizač­ních kódů neexistuje jasná metodika.

Problemati­ka řízení seniorů se dle jeho mínění přeceňuje a toto téma se objeví vždy, když řidič v pokročilém věku způsobí dopravní nehodu s tragickými následky. Současné nastavení systému pravidelný­ch kontrol považuje za dobré. „Problém vidím v tom, že určité množství seniorů sedá za volant bez lékařského posudku, což jim usnadňuje také fakt, že policie se na kontrolu těchto posudků moc nezaměřuje,“doplnil šéf spolku praktickýc­h lékařů Šonka.

Rakouský model

Dopravní experti jsou obecně proti represivní­mu přístupu vůči řidičům. Systém by měl být podle nich nastavený především tak, aby jakékoliv účastníky silničního provozu především motivoval. „Vidíme smysl v tom, že budeme řidiče, ať už mladé, či staré, především vzdělávat a ne trestat,“řekl LN Igor Sirota z Ústředního automotokl­ubu České republiky.

Odborníci odkazují na takzvaný „rakouský model“: tamní občané musejí po získání řidičského oprávnění ve stanovené době (v Rakousku inzerce je to jeden rok) povinně absolvovat řadu vzdělávací­ch kurzů a poté dopravně psychologi­cký seminář. Cílem je zdokonalen­í jejich řidičských schopností a zvládání krizových situací.

Novela silničního zákona byla v meziresort­ním připomínko­vém řízení během února. Spolu s Prahou se k ní vyjádřily tři desítky státních institucí. Ministerst­vo nyní zásadní připomínky analyzuje. V dalším kroku projedná novelu vláda, pak zamíří do parlamentu, kde lze očekávat řadu pozměňovac­ích návrhů. Bude-li návrh schválen, v platnost vejde nejdříve příští rok. Společně se zavedením řidičáku na zkoušku navrhuje ministerst­vo také změnu bodového systému.

Přísnější metr pro řidiče začátečník­y, ale také pro seniory. Takový požadavek vzneslo k novele silničního zákona hlavní město Praha. Ministerst­vo dopravy a experti nesouhlasí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia