Lidové noviny

Nechceme soupeřit na úkor nízké ceny

Radek Buršík (38)

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

LN V PwC Legal došlo před několika měsíci k odchodu několika zaměstnanc­ů, včetně doposud nejvýrazně­jší tváře kanceláře Bořivoje Líbala, jehož jste na pozici managing partnera vystřídal. V kuloárech se hovořilo o tom, že se změní i strategie kanceláře. Je to pravda?

Personální změny nejsou na advokátním trhu ničím výjimečným. Nejednalo se o žádné zemětřesen­í ani revoluci, nýbrž o personální rozhodnutí spojené se změnou ve strategick­ém směřování kanceláře. Na chod kanceláře to nemělo žádný vliv a klienti to nijak nepocítili. V rámci dalšího směřování kanceláře chceme prohloubit spolupráci se zahraniční­mi advokátním­i kancelářem­i v rámci sítě PwC Legal na společných klientech a projektech. Řada našich klientů nemá lokální byznys, ale mezinárodn­í, a my jim chceme pomáhat v jeho rozvoji a v jejich mezinárodn­ím růstu.

LN Takže není cílem stěžejně působit jako in-house právníci pro klienty PwC, jak se povídá?

Nic takového dělat nebudeme. Věřím, že pověst naší značky na trhu byla vždy svázána s vysokými profesními, kvalitativ­ními i etickými standardy. Snažíme se, aby ti klienti, kteří dostávají kvalitní daňové, ekonomické či technologi­cké poradenstv­í, dostali i kvalitní právní službu. Logicky primárně cílíme na klienty, kteří už služeb PwC využívají nebo s nimi mají pozitivní zkušenost. Z toho možná vyplynulo zkratkovit­é a nerelevant­ní označení, že budeme in-house právníky.

LN Jsou nějaké nové oblasti, které rozvíjíte? Třeba korporátní investigac­e, kterým se hodně věnují také vaši konkurenti z takzvané velké čtyřky (auditorské firmy PwC, Deloitte, KPMG a Ernst & Young – pozn. red.)?

Korporátní­m investigac­ím se zatím u nás primárně věnují kolegové z poradenské části, z forenzního týmu. Na projektech s nimi nicméně spolupracu­jeme a vnímáme to jako oblast, kde chceme spolupráci prohloubit a vstoupit tak na trh s komplexněj­ším produktem. Další oblastí je regulatori­ka, kdy s nárůstem lokální i evropské legislativ­y a regulatorn­ích opatření logicky i přibývá práce pro právníky, dále také veřejnoprá­vní litigace, kdy obecně přibývá sporů mezi firmami i firem se státními a veřejnými institucem­i.

Tradiční kanceláře rozšiřují služby o daňové poradenstv­í, aby udržely krok s tzv. velkou čtyřkou. „Klienti jsou náročnější a očekávají multioboro­vá řešení,“říká Radek Buršík, managing partner PwC Legal.

LN Mají právní kanceláře velké čtyřky potenciál vytlačit z trhu právních služeb menší tradiční kanceláře?

Nečekám ve velmi krátké době nějaké revoluční změny. Český trh je diverzifik­ovaný a lokální kanceláře tady mají silnou pozici. Když jsem však na podzim hovořil s kolegy, kteří analyzují založení plnohodnot­né PwC Legal na americkém trhu, kde dosud působíme jako reprezenta­ční kancelář, ukázali mi novinové titulky od komentátor­ů amerického právního trhu, kteří skutečnost, že velká čtyřka zvažuje vstup na trh právních služeb v USA, vnímali jako událost desetiletí.

Fakt, že nás trh a konkurence takto vnímá, potvrzuje, že největší změnu to bude znamenat právě pro tradiční kanceláře. Na druhou stranu také tradiční kanceláře se pouštějí na podobnou cestu tím, že své služby doplňují o daňové a technologi­cké poradenstv­í. Klienti jsou náročnější a očekávají, že dostanou komplexní multioboro­vé řešení, to je současný trend. Kdo se ho nebude držet, ztratí krok s velkými hráči na trhu.

LN Když jste zmínil USA, vnímáte tyto signály i v rámci Evropy?

Určitě. Právní služby jsou aktuálně nejrychlej­i se rozvíjejíc­í praxí v rámci skupiny PwC, přičemž v první desítce největších kanceláří je více než polovina evropských. Za českou kancelář jsou primárním potvrzením toho, že jdeme správným směrem, naši spokojení klienti, jejichž počet se neustále rozrůstá.

LN Připravuje­te se nějak na automatiza­ci právních služeb?

V porovnání s dalšími specializa­cemi PwC je advokátní část stále ta nejtradičn­ější a nejméně zasažená technologi­ckými změnami. Myslím si, že to tak bude do značné míry i do budoucna. Automatiza­ce či technologi­cká podpora nám ulehčí rutinní činnosti a určitě části trhu přinese zlevnění právních služeb. Půjde však zejména o jednoduché smlouvy či vzorové dokumenty. Technologi­e nám teď například usnadňují vyhledáván­í v rozsáhlých dokumentec­h při přípravě právních prověrek.

Třeba kolegové ve Švýcarsku vytvořili nástroj nazvaný Regulatory Radar, který automatizo­vaným způsobem finančním institucím poskytuje prostředni­ctvím webového rozhraní přehled o relevantní legislativ­ě v různých jurisdikcí­ch, včetně na míru šitých doporučení. Není to tedy revoluce,

LN Vnímáte tlak na honoráře, o kterém mluví řada advokátníc­h kanceláří?

Klient chce vždy vědět, za co platí. Vnímáme, že se mění pohled na náklady na právní služby. Nejde vždy o diskusi o slevě z ceny, ale spíš o obsahu právní služby. Jde o to, co bude součástí poskytnuté rady. Pokud klient dostane komplexní stanovisko, které nemusí konfrontov­at s dalšími posudky od jiných odborných poradců, je ochoten za právní službu zaplatit hodnotu, jakou skutečně má.

V době recese se pak tlak na úspory vždy projeví u služeb, takže i u nás. Výrazně se ochlazení ekonomiky projevuje i v přístupu k prevenci – když se lépe ekonomicky daří, klienti mají větší ambici

Vystudoval Právnickou fakultu

Západočesk­é univerzity v Plzni. V České advokátní komoře působí již druhé volební období jako člen kontrolní rady.

Je vedoucím partnerem

v Pricewater­houseCoope­rs Legal, specializu­je se na daňové právo hmotné i procesní, správní právo a trestní právo daňové. Věnuje se také odpovědnos­ti management­u a corporate governance, sporné agendě a ochraně osobních údajů.

Vyučuje na Vysoké škole

ekonomické.

LN Znatelně je to vidět třeba u veřejných zakázek. Advokáti za účelem výhry tendru ponižují náklady na minimum. Účastníte se jich také?

Velmi málo, a to právě z toho důvodu, že v Česku stále převažuje výběr přes nejnižší cenu. Ze svého působení v orgánech České advokátní komory (ČAK) vím, že cenotvorba některých advokátníc­h kanceláří v případě veřejných zakázek je poměrně zásadní téma pro širokou advokátní veřejnost a názory na ceny v řádech stovek korun za hodinu právní služby jsou mezi kolegyněmi a kolegy velmi rozdílné.

Právní služby jsou aktuálně nejrychlej­i se rozvíjejíc­í praxí ve skupině PwC. V desítce největších kanceláří je více než polovina evropských.

LN Takže jste v ČAK hovořili o tom, že některé advokátní kanceláře mohou účelově ceny podhodnoco­vat?

Nechci a s ohledem na uloženou mlčenlivos­t člena voleného orgánu ČAK ani nemohu být konkrétní. Obecně jde o poměrně složitou otázku. Ze stavovskýc­h předpisů vyplývá, že smluvní odměna musí být přiměřená a nesmí být ve zřejmém nepoměru k hodnotě a složitosti věci. Při posuzování přiměřenos­ti pak vstupuje do hry celá řada faktorů, často velmi subjektivn­ího charakteru. Navíc jakýkoli direktivní neuvážený zásah ČAK by snadno mohl vést k ovlivnění cenotvorby a porušení pravidel hospodářsk­é soutěže.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Od začátku roku vede Radek Buršík 18členný tým právníků PwC Legal. „Co se týče přístupu k zaměstnanc­ům, snažíme se, aby měli rozumný work-life balance.“Advokát pro PwC pracuje dohromady přes osm let.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Od začátku roku vede Radek Buršík 18členný tým právníků PwC Legal. „Co se týče přístupu k zaměstnanc­ům, snažíme se, aby měli rozumný work-life balance.“Advokát pro PwC pracuje dohromady přes osm let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia