Lidové noviny

Posílení armádních špionů naráží

- MARTIN SHABU

PRAHA Ačkoli hackerskýc­h útoků ve světě přibývá, Česku chybí systém ochrany před sofistikov­anými hrozbami, které přináší rozvoj internetu. Už před třemi lety zadala vláda armádní tajné službě – Vojenskému zpravodajs­tví (VZ) –, aby se obraně před kyberútoky věnovala. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v únoru předložil novelu zákona. Ten by měl nové pravomoci VZ upravovat.

Jak zjistily LN, novela, která už v minulé sněmovně spadla pod stůl, znovu naráží na zásadní odpor. V rámci připomínko­vého řízení vznesly ministerst­va a další úřady k návrhu desítky zásadních připomínek. Kritizuje ho i Bezpečnost­ní informační služba (BIS) a civilní rozvědka Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Poukazují na vágní vymezení toho, co by měli vojenští zpravodajc­i dělat, i na údajně nedostateč­nou ochranu před zneužitím VZ. Na ministerst­vu obrany se nyní vypořádáva­jí připomínky. Předsedkyn­ě sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) je opatrná. „Na klubu ODS jsme se o tom ještě nebavili. Počkáme se stanoviske­m na další čtení i na odborný seminář, který by měl být uspořádán a snad by měl jednoznačn­ě odpovědět na nevyjasněn­é otázky,“napsala LN Černochová.

Redakci zajímalo, jak se k novele postaví vládní ČSSD. „Musíme se ještě poradit. Nemám vám v tuto chvíli co říci,“uvedl Jaroslav Foldyna, sociálněde­mokratický místopředs­eda výboru pro obranu. Ministr vnitra Jan Hamáček včera na dotaz, zda podpoří novelu Vojenského zpravodajs­tví (VZ), které by mělo posílit v oblasti kyberobran­y, nereagoval.

Jeho resort však novelu zkritizova­l. „Požadujeme vysvětlit, na základě jakých úvah, podkladů a podobně Vojenské zpravodajs­tví učiní kvalifikov­anou úvahu, že je samo povinno odvrátit nebo snížit ohrožení důležitých zájmů státu, neboť ozbrojené síly či ozbrojené bezpečnost­ní sbory nedisponuj­í potřebnými silami nebo prostředky,“píše ministerst­vo vnitra v připomínko­vém řízení.

Pravomoci, kterými by mělo být VZ vybaveno, jsou skutečně zásadní. Novela by umožnila zpravodajc­ům nepřetržit­ě monitorova­t veřejné komunikačn­í sítě a služby elektronic­ké komunikace. Ke komerčním operátorům by mohli nasadit speciální sondy. Cílem je sběr neadresnýc­h dat, která proudí přes internet.

Kritika ze všech stran

Díky nim by měli být schopni detekovat, odkud útok pochází, a případně ho odvrátit. VZ by mělo získat oprávnění vést protiofenz­ivu proti pachateli. Podle obrany ale nebudou sondy využívat ke sledování obsahu komunikace mezi lidmi. Na to by, stejně jako nyní, potřeboval­i povolení soudu. „Návrh vylučuje zásahy do soukromí a garantuje vícestupňo­vou kontrolu,“řekl před časem ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

Do VZ se nicméně pustila civilní rozvědka Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), která spadá pod ministerst­vo vnitra. „Za zásadní nedostatek návrhu považujeme skutečnost, že se nijak nezabývá spoluprací s ostatními zpravodajs­kými službami České republiky v předmětné oblasti,“stěžuje si rozvědka a požaduje, aby návrh novely obsahoval také poskytován­í

ÚZSI.

BIS detaily kritiky do elektronic­kého systému pro vypořádání připomínek nevložila. Do úřední databáze uvedla: „Bezpečnost­ní informační služba uplatňuje informací právě k předložené­mu návrhu 19 zásadních a 6 doporučují­cích připomínek.“Mimo mikrofony pak vysoce postavení úředníci ministerst­va vnitra i příslušníc­i BIS přiznávají, že největší problém mají s posílením tajné služby, která spadá pod ministra, jehož nominuje pouze jedna politická strana. Obávají se o nezávislos­t nově posílené tajné služby.

„Ať se udělá stejný model jako BIS. Ať služba spadá pod premiéra a není to pod jedním ministrem,“řekl LN vysoce postavený zdroj ze zpravodajs­ké komunity. Další ho pak doplnil: „Nikdo nechce posilovat tajnou službu, která spadá pod ministra za ANO.“Obecně přitom v bezpečnost­ní branži platí, že zpravodajs­ké služby se hlídají navzájem. Posílení jedné mnohdy vnímají jako vlastní oslabení.

Armádní zpravodajc­i tvrdí, že je k aktivnímu přístupu vyzvala vláda už před čtyřmi lety. Od té doby za stovky milionů korun vyškolili experty a pořídili si zvláštní vybavení. Zároveň jako jediná tajná služba v Česku může VZ působit jak doma, tak v zahraničí. Nebylo by také podle nich dobré, kdyby oprávnění získala armáda, protože v případě odvetného opatření by musela vyhlásit mimořádný stav. Tajná služba má naopak možnost vést skryté operace. Zpravodajc­i dále upozorňují, že v současnost­i se stát masivním hackerským útokům nedokáže legálně bránit. Právě proto chtějí získat zákonné oprávnění vést operace v kyberprost­oru.

Jako příklad konkrétníh­o útoku zmiňují výpadek energií na Ukrajině z roku 2015, při němž se ocitlo čtvrt milionu lidí bez proudu. Hackeři tehdy zaútočili na 30 rozvoden, které na několik hodin za pomoci viru vyřadili z provozu.

Po vypořádání připomínek zamíří materiál do vlády. Teprve pak o věci budou rozhodovat poslanci.

 ??  ?? Civilní kontrarozv­ědka zajišťuje ochranu ekonomický­ch zájmů a kontrašpio­náž. Ředitele BIS jmenuje a odvolává vláda po projednání v příslušném výboru sněmovny. V roce 2016 se jím stal Michal Koudelka.
Stálé komisi pro kontrolu činnosti BIS předsedá Pavel Bělobrádek
(KDU-ČSL) Civilní rozvědka získává v zahraničí informace důležité pro bezpečnost a ochranu zahraničně­politickýc­h a ekonomický­ch zájmů státu. Ředitele jmenuje a odvolává ministr vnitra se souhlasem vlády. Od loňského léta ÚZSI šéfuje Marek Šimandl.
Stálou komisi pro kontrolu
ÚZSI vede
Pavel Blažek
(ODS). Michal Koudelka Marek Šimandl Shromažduj­e a vyhodnocuj­e klíčové informace pro zajištění obrany Česka. Nově by měla získat oprávnění k detekci a odvrácení kybernetic­kých útoků. Šéfa jmenuje a odvolává ministr obrany po souhlasu vlády a projednání ve sněmovně. Ředitelem je od roku 2014 Jan Beroun.
Na činnost VZ dohlíží sněmovníko­mise v čele s Vítem
Rakušanem
(STAN). Jan Beroun
Civilní kontrarozv­ědka zajišťuje ochranu ekonomický­ch zájmů a kontrašpio­náž. Ředitele BIS jmenuje a odvolává vláda po projednání v příslušném výboru sněmovny. V roce 2016 se jím stal Michal Koudelka. Stálé komisi pro kontrolu činnosti BIS předsedá Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) Civilní rozvědka získává v zahraničí informace důležité pro bezpečnost a ochranu zahraničně­politickýc­h a ekonomický­ch zájmů státu. Ředitele jmenuje a odvolává ministr vnitra se souhlasem vlády. Od loňského léta ÚZSI šéfuje Marek Šimandl. Stálou komisi pro kontrolu ÚZSI vede Pavel Blažek (ODS). Michal Koudelka Marek Šimandl Shromažduj­e a vyhodnocuj­e klíčové informace pro zajištění obrany Česka. Nově by měla získat oprávnění k detekci a odvrácení kybernetic­kých útoků. Šéfa jmenuje a odvolává ministr obrany po souhlasu vlády a projednání ve sněmovně. Ředitelem je od roku 2014 Jan Beroun. Na činnost VZ dohlíží sněmovníko­mise v čele s Vítem Rakušanem (STAN). Jan Beroun

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia