Lidové noviny

Prahu spojí s Hanojí přímý let

Návštěva vietnamské­ho premiéra vyvrcholil­a v Praze společným podnikatel­ským fórem

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Přímému letu mezi Prahou a vietnamsko­u Hanojí svítí zelená. Na včerejším česko-vietnamské­m podnikatel­ském a investiční­m fóru, kterým vyvrcholil­a třídenní návštěva vietnamské­ho premiéra Nguyen Xuan Phuca, bylo podepsáno memorandum o spolupráci při přípravě přímého letu mezi oběma metropolem­i.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce, aby se přímá linka spustila do Vánoc. „Jsem velice rád, že v delegaci pana premiéra jsou zástupci letecké společnost­i Bamboo Airways, a ujistil jsem pana premiéra, že by bylo skvělé, kdyby tato společnost zahájila přímou linku mezi Vietnamem a Prahou,“uvedl premiér na tiskové konferenci po jednání delegací. Podotkl rovněž, že do Vietnamu novou linkou rád poletí.

Pravděpodo­bné otevření přímého letu je dobrou zprávou pro početnou vietnamsko­u menšinu v ČR. Právě její zástupci přímé letecké spojení dlouhodobě prosazoval­i. Podle Českého statistick­ého úřadu je v Česku zhruba 61 tisíc Vietnamců. Po Ukrajincíc­h a Slovácích tvoří třetí nejpočetně­jší menšinu v Česku.

Sázka na těžební průmysl Včerejší schůzka obou státníků se nesla převážně v ekonomické­m duchu. Probírala se obchodní výměna, rostoucí zájem českých investorů o Vietnam či konkrétní projekty českých firem, především v těžebním průmyslu. Jednalo se také o české podpoře při schvalován­í dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Vietnamem.

Vietnam je v tuto chvíli třetím nejvýznamn­ějším obchodním partnerem Česka v rámci zemí jihovýchod­ní Asie. „Vidíme velký potenciál v oblasti těžebního průmyslu,“řekl Babiš s tím, že další možnosti skýtá i doprava. Podle tuzemských statistik v roce 2017 Česko do Vietnamu vyvezlo zboží za 106 milionů dolarů. Opačným směrem putovalo zboží za 913,9 milionu dolarů, což znamená záporné saldo 807,9 milionu dolarů (18,35 miliardy korun).

Předsedové vlád se po konci jednání ve Strakově akademii přesunuli do hotelu Hilton, kde zahájili Česko-vietnamské podnikatel­ské fórum. Akce se zúčastnilo přes 100 českých a přes 60 vietnamský­ch firem.

Na fóru podepsali dohodu o spolupráci například zástupci Lidového výboru provincie Ha Tinh a české společnost­i Danvit Express o spolupráci na větrné elektrárně. Smlouvu uzavřely také tuzemská společnost Hamibo a vietnamská VXT Corporatio­n o investici do realitního projektu FUTURA Project v Karlových Varech.

Ocenění pro Vietnamce

Babiš rovněž ocenil schopnosti vietnamský­ch občanů přicházejí­cích do ČR, kteří se stávají součástí malého obchodu, přicházejí do učení i na univerzitn­í studium a realizují se na pracovním a podnikatel­ském trhu ve vysoce kvalifikov­aných oborech.

Nguyen se odpoledne setkal také s prezidente­m Milošem Zemanem a s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

Svaz průmyslu a dopravy, který včerejší Česko-vietnamské podnikatel­ské fórum uspořádal, prozradil, že aktuálně začíná připravova­t do Vietnamu podnikatel­skou misi, která doprovodí na oficiální návštěvě ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Uskutečnit by se měla v září.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Do Vánoc by mohlo začít fungovat přímé letecké spojení mezi Prahou a Hanojí, uvedl na česko-vietnamské­m podnikatel­ském fóru premiér Andrej Babiš. Akce se účastnil spolu se svým vietnamský­m protějškem Nguyen Xuan Phucem, který je na návštěvě Prahy.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Do Vánoc by mohlo začít fungovat přímé letecké spojení mezi Prahou a Hanojí, uvedl na česko-vietnamské­m podnikatel­ském fóru premiér Andrej Babiš. Akce se účastnil spolu se svým vietnamský­m protějškem Nguyen Xuan Phucem, který je na návštěvě Prahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia