Lidové noviny

Evropské volby chceme vyhrát

Marcel Kolaja (38)

- TOMÁŠ TOMÁNEK

LN S čím jdou Piráti do evropských voleb, které se uskuteční koncem května?

Lidem bychom rádi připomněli, že nám evropská spolupráce přináší řadu výhod, z nichž mnoho už považujeme za automatick­é. Vezměte si jenom možnost jednoduše vycestovat do zahraničí nebo tam studovat. Stejně tak investice do infrastruk­tury. Kdejaký most má na sobě cedulku, že je financován z peněz EU. Na všechny tyto výhody jsme si už zvykli a ani si neuvědomuj­eme, jak jednoduše o ně můžeme přijít.

LN Proč myslíte?

Nyní čelíme silnému tlaku populistů, extremistů a nacionalis­tů. Chtějí rozbít Unii a vrátit Evropu někam do období druhé světové války. Ve Francii to je Marine Le Penová, v Itálii zase Matteo Salvini. U nás jim sekunduje Tomio Okamura. Bojíme se, co tito lidé dokážou vymyslet. Druhé nebezpečí je tlak nadnárodní­ch korporací. Mnohokrát se snaží prosadit vyloženě škodlivou legislativ­u. Nedávno to byla třeba směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Podle nás přináší de facto cenzuru internetu. Právě těmto tlakům se chceme postavit.

LN Jak hodláte vzít nebezpečný­m populistům vítr z plachet?

Populisté z velké části nabírají síly kvůli neinformov­anosti lidí. Když hovoříte s občany, kolikrát vůbec nevědí, co si pod pojmem EU mají představit. Je potřeba jim vysvětlit, že zdaleka neřeší jen tolikrát opakované zakřivení banánů. Voličům chceme ukázat skutečné a důležité věci, kterými se unijní politici zabývají. Lidé by se měli jednoznačn­ě dozvědět, jak je evropská spolupráce pro Česko přínosná. A že pokud si jednotnou Evropu rozbijeme, jak navrhují zmínění populisté, může se jednoduše stát, že životní standard, který si momentálně užíváme, nebudeme schopni udržet.

LN Přemýšleli jste, do jaké evropské frakce byste chtěli patřit?

Nejsme jediná pirátská strana, která kandiduje do Evropského parlamentu. Nedávno jsme v Lucembursk­u podepsali memorandum s dalšími pirátskými stranami v Evropě. V dokumentu se zavazujeme k prosazován­í společného programu. Přáli bychom si, aby všechny pirátské strany, které se dostanou do Evropského parlamentu, zasedly v jedné frakci. Klíčové přitom je, aby to byla frakce liberální. Tedy taková, v níž dokážeme velice efektivně prosazovat svůj program. Nesmíme v ní být v konfliktu s jakýmikoli nacionalis­ty nebo populisty.

LN Která z existující­ch frakcí by pro vás připadala v úvahu?

Dalo by se uvažovat například o ALDE nebo o Greens/EFA, jejíž součástí je naše německá europoslan­kyně Julia Redová. (Jediná

Softwarový odborník, zabývá

se svobodným softwarem a autorským právem na jednotném digitálním trhu.

Lídrem pro volby do Evropského

parlamentu byl potvrzen 19. ledna. V eurovolbác­h neúspěšně kandidoval už před pěti lety.

Jako europoslan­ec se chce

zaměřit na digitální agendu,

informační technologi­e a na ochranu práv spotřebite­lů.

pirátská europoslan­kyně, Julia Redová z Pirátské strany Německa, před nedávnem ohlásila odchod ze strany. Zdůvodnila to tím, že v nadcházejí­cích volbách do Evropského parlamentu kandiduje i bývalý šéf její kanceláře Gilles Bordelais, viněný ze sexuálního obtěžování. Redová mandát neobhajuje, před volbami ale podpořila české Piráty – pozn. red.) Nevíme ale, jak bude Evropský parlament vypadat po volbách. Stát se může cokoli. Rozložení sil se může změnit, mohou se štěpit frakce nebo vznikat úplně nové. Tahle otázka je proto zatím otevřená. Důležité je, abychom se drželi našich principů.

LN Doma se jako opoziční strana často a rádi vymezujete proti vládnímu ANO a jeho předsedovi a premiérovi Andreji Babišovi. Pokud byste vstoupili do frakce ALDE, stali byste se kolegy europoslan­ců z hnutí. Vám by nevadilo takové spojení na evropské úrovni?

Jsme si vědomi, že hnutí ANO je v tuto chvíli součástí Aliance liberálů a demokratů pro Evropu. Pro mě osobně to je poněkud zvláštní. ALDE vnímám jako skutečně liberální frakci, ANO mi ale jako příliš liberální politická strana nepřipadá. Znovu však opakuji: nevíme, jak to po volbách nakonec dopadne. My do nich jdeme s jednoznačn­ým cílem vyhrát a získat alespoň pět mandátů. Určitě nebudeme jediná pirátská strana, která se do europarlam­entu dostane. Želízka v ohni máme hned v několika zemích. Teď hodně předbíhám, ale může se stát, že budeme mít více mandátů než hnutí ANO. V takovém případě by o nás ALDE mohlo mít větší zájem než o ně.

Poté, co se dostali do sněmovny, chtějí Piráti o další „level“výš. Jejich lídr pro eurovolby Marcel Kolaja LN prozradil, že v Evropském parlamentu plánují bojovat s populisty a korporacem­i.

LN Podle dosavadníc­h průzkumů to tak ale nevypadá. Podobně jako v řadě minulých voleb se jako favorit jeví právě hnutí ANO.

Průzkumy jsou průzkumy. Předvolebn­í kampaň teprve pořádně začíná. Z nějakých prvotních odhadů bych si nedělal velké starosti. Cíle, které si stanovujem­e, si jen tak necucáme z prstů. Jen si vzpomeňte na sněmovní volby. Když jsme řekli, že v nich uspějeme a dosáhneme na přinejmenš­ím deset procent hlasů, zpočátku tomu nikdo nechtěl věřit. Každý nám říkal, že to je pěkná hloupost. No a vidíte, nakonec jsme těch deset procent překročili. Když se podíváte na trend preferencí, s různými odchylkami nám průběžně rostou. Takže si myslíme, že můžeme dosáhnout na dvacet procent hlasů.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Dvacet procent pro Piráty předvídá Marcel Kolaja
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Dvacet procent pro Piráty předvídá Marcel Kolaja

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia