Lidové noviny

Výhra ODS: Klaus odvolán z výboru

- KAMILA BOLEGOVÁ

PRAHA Občanští demokraté mohou bouchat šampaňské; pomyslné odcházení Václava Klause juniora z jejich řad se podařilo dokončit. Na včerejším sněmovním zasedání byl odvolán ze školského výboru na návrh ODS 93 hlasy ze 150 možných.

„Jako já jsem úplně v pohodě. Ale chtěl bych vás jenom poprosit, už nikdy nehovořte o nějakých věcných tématech a o odbornosti a o takovýchto věcech. Už nikdy. Mluvte o politickýc­h dohodách, mluvte o korytech, mluvte o handlech,“řekl Klaus, kterého se ODS před časem snažila v čele školského výboru neúspěšně vyměnit za stranickéh­o místopředs­edu Martina Baxu.

Výhra ODS má ale trpkou příchuť. Proti jeho vyloučení hlasovala občanská demokratka Zuzana Majerová Zahradníko­vá, protože podle svých slov byla vždy zastáncem odbornosti. „Tady se pro mě totiž již dávno nejedná o vnitrostra­nický problém,“řekla Zahradníko­vá a později oznámila odchod z poslanecké­ho klubu. Ve výboru místo Klause zasedne Karel Krejza (ODS). Kdo obsadí židli předsedy, se ukáže až v tajné volbě členů výboru.

„Škatulata, hejbejte se“proběhlo i v dalších výborech a stálých komisích. Návrh ČSSD souvisí s odchodem exministra vnitra Milana Chovance ze sněmovny, za kterého nastoupil Václav Votava. Ten zamířil do rozpočtové­ho výboru za Jaroslava Foldynu, který je nově členem bezpečnost­ního místo Chovance. Ve výborech skončili na návrh SPD poslanci Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová, kteří z hnutí nedávno odešli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia