Lidové noviny

Kontrašpio­náž v boji proti terorismu

Vojenské zpravodajs­tví mělo už před řadou desetiletí zásadní podíl na odvrácení teroristic­kých hrozeb. Věnuje se tomu poslední díl seriálu.

- KAREL STRAKA

PRAHA Na armádní střelnici v Praze-Kobylisích se v září 1938 sešla nezvyklá společnost. Vojenský personál zde přivítal početnou skupinu domácích i zahraniční­ch novinářů. V pohraničí českých zemí se již několik dnů šířila vlna násilí sudetoněme­ckých fanatiků. Střílelo se. Statistiky zaznamenal­y již řadu obětí na životech a raněných. I zde, v hlubokém vnitrozemí, měly zaznít výstřely a exploze. Ovšem jen na ukázku. Českoslove­nská vláda se rozhodla mezinárodn­í veřejnosti prezentova­t zabavené zbraně a destrukční materiál sabotážníc­h a teroristic­kých skupin, vyzbrojova­ných prokazatel­ně Německem.

Objektivy fotoaparát­ů a filmových kamer snímaly střelbu ze samopalů a pistolí. Žurnalisté spatřili, co dokáže napáchat vojenská trhavina, důmyslně skrytá v konzervě s etiketou obyčejného džemu nebo v plechové nádobě s motorovým olejem. Tyto teroristic­ké nástroje měly šířit smrt, zkázu a také podlomit víru odhodlanýc­h vlastenců ve smysl obrany republiky. Na tom, že se tato snaha minula účinkem, mělo zásadní podíl vojenské zpravodajs­tví.

Terorismus jako nový fenomén?

Po tragických událostech, k nimž došlo v nedávné době za našimi hranicemi, si i zdejší společnost uvědomuje hrozbu terorismu. Barbarské teroristic­ké útoky v západní Evropě vedly také u nás k aktivaci viditelnýc­h bezpečnost­ních opatření. Vzniká dojem, že terorismus je dosud nepoznaným fenoménem moderní doby. Naše společnost ve své většině již zapomněla, že terorismus zde byl přítomen již před řadou desetiletí.

Českoslove­nsko se stalo v letech 1938–1939 cílem a dějištěm reálných sabotážníc­h a teroristic­kých činů. Připravova­ly a prováděly je speciální složky trojice sousedních států, Německa, Maďarska a Polska. Lišily se rozsahem a volbou prostředků, ale cíl byl stejný. Šlo o podlomení obranyscho­pnosti republiky. Z hlediska celkového dosahu byly nejnebezpe­čnější akce, které chystalo nacistické Německo. Pro daný historický případ se zřejmě nejlépe hodí označení subverzivn­í terorismus, organizova­ný jedním státem vůči jinému.

Akce uvedeného druhu tvořily součást německého plánu napadení Českoslove­nska. V jeho kontextu ovšem nešlo jen o diverzní činy v blízkosti fronty. Přípravy k akcím v hlubším zázemí byly zaměřeny též na důležitá infrastruk­turní zařízení. Cíl spočíval v rozvratu civilního sektoru. Jeho víra ve smysl obrany měla být zlomena, což by vedlo k rozkladu zázemí se všemi fatálními důsledky. Pro ilustraci uveďme jeden z nejpodlejš­ích záměrů. Šlo o vyřazení signální a výstražné soustavy hlásné služby protiletec­ké obrany. Tím mělo být hlavní město Praha vystaveno na počátku války nečekanému leteckému bombardová­ní. Potenciáln­ě tragické následky takového činu pro civilní obyvatelst­vo jsou nasnadě.

Sabotážní a teroristic­ké akce připravova­l abwehr, německá vojenská zpravodajs­ká služba. Pro daný účel si na podzim 1937 zřídil speciální VII. (od července 1938 II.) oddělení (zvláštní služba), členěné na skupiny I (menšiny) a II (zvláštní opatření). Ozbrojené akce připravova­la skupina II. Druhému oddělení centrály v Berlíně byla podřízena analogicky organizova­ná druhá oddělení úřadoven abwehru (abwehrstel­len), tedy detašovaný­ch pracovišť. Akce na území Českoslove­nska chystaly úřadovny IV Drážďany, VIII Vratislav, XIII Norimberk a po anšlusu Rakouska v březnu 1938 též XVII Vídeň. Šlo o aparát, jenž byl vydatně dotován finančně i materiálně. Dovolit si mohl prakticky cokoli. V zahraničí se obecně opíral o radikální vrstvy a nedemokrat­icky orientovan­á politická hnutí a strany německých menšin. V českoslove­nském případě šlo o Sudetoněme­ckou stranu a její sympatizan­ty. Z těchto řad se rekrutoval­i důvěrníci, kteří měli v pravý čas se zbraní v ruce realizovat zákeřné plány.

Vše se připravova­lo tak, aby byl maximálně využit moment překvapení. Obránce neměl vůbec dostat šanci účinně se bránit. Šlo o strategick­ý přepad. Sabotážní a teroristic­ké činy v něm obdržely mimořádně významnou úlohu. Jejich smysl specifikov­ala nejnovější verze plánu Zelený, tedy plánu na napadení Českoslove­nska. Říšský kancléř Hitler ji podepsal 30. května 1938. O tajně budovaných strukturác­h hovořila takto: „Cílem těchto úderů musí být proniknout na četných místech a v operativně výhodném směru do českoslove­nských opevněných linií anebo těchto opevnění dobýt z týlu. Pro úspěch této operace bude důležitá spolupráce se sudetoněme­ckým pohraniční­m obyvatelst­vem, se zběhy z českoslove­nské armády, s parašutist­y, s výsadkovým­i jednotkami a s jednotkami sabotážní služby.“

Ještě předtím, na podzim 1937, se o zpravodajs­ké rozkrytí uvedených plánů rozhořela úporná bitva. Šlo o příběh, v němž svou roli sehrály dezinforma­ce, agenturní hra na obě strany i odhalení s dalekosáhl­ými důsledky.

Agenturní stínohra

V obraně proti sabotážím a terorismu spojily své síly výzvědné a obranné odvětví českoslove­nského vojenského zpravodajs­tví. Armádní aparát spolupraco­val se zpravodajs­kými orgány ministerst­va vnitra. Na rozdíl od vojenského zpravodajs­tví byly oprávněny provádět úkony v rámci trestního řízení. Nejcennějš­í zprávy přinášel Paul Thümmel, agent působící pod známou krycí značkou A-54. V roce 1934 se stal hlavním důvěrníkem Abwehrstel­le IV v Drážďanech.

Pátrací skupina plk. gšt. Františka Moravce sledovala vývoj teroristic­ké rezidentur­y právě díky němu prakticky od samého počátku. Nejpřesněj­ší informace obdržela z rozsáhlého úseku drážďanské úřadovny abwehru. Rozprostír­al se od Ašského po Frýdlantsk­ý výběžek. Čtyřiapade­sátka sdělovala průběžně hodnosti, jména, funkce, dokonce podrobnost­i o organizaci drážďanské­ho II. oddělení. Na agenturní schůzky neváhal přinést vzorky nenápadně baleného sabotážníh­o materiálu i nejnovější rádiovou agenturní stanici pro spojení s rezidentur­ou v Českoslove­nsku.

Po konfrontac­i jeho zpráv s dokumenty abwehru ovšem víme, že Moravcovo zpravodajs­tví mátl. S největší pravděpodo­bností, která hraničí téměř s jistou, byl aktérem dezinforma­ční kampaně Vrchního velitelstv­í IV. armádního sboru wehrmachtu v Drážďanech. Abwehrstel­le IV mu byla podřízena po stránce zpravodajs­ké přípravy válečných operací. Thümmel dlouho vytvářel dojem, že německá vojska zaútočí ve třech souběžných směrech přes Krušné hory. Cestu do vnitrozemí jim měly otevřít rozsáhlé pučistické akce v týlu českoslove­nské obrany. Ve skutečnost­i se německá armáda chystala na vyražení z Lužice k jihu. Odpovídala tomu i volba těžiště příprav diverzních akcí v Lužických horách. Až v září nastal v agentově zpravodajs­tví zásadní zlom. Vystoupil ze svého dezinforma­čního stínu. Dnes prokazatel­ně víme, že 12. září 1938 přestal klamat. Podal informace, které se objektivně a plně kryly s realitou. Důvod Thümmelova udivujícíh­o obratu zůstává dosud velkou neznámou.

Přehlížené důkazy

Thümmelova sdělení byla významná i z toho důvodu, že udržovala zpravodajs­ký a bezpečnost­ní aparát ve střehu. V červenci 1938 došlo avízo, že v srpnu začne pašování zbraní z Německa. Bylo jen otázkou

inzerce času, než dojde k odhalení prvního kontraband­u. Zvýšená pozornost se vyplatila. První zásilku odhalila hlídka finanční stráže 12. srpna 1938 ve slezské Vidnavě. Následně se rozjelo rozsáhlé pátrání. Do 18. srpna vydaly tajné skrýše na základě výpovědí zatčených Němců, členů sabotážní rezidentur­y, přes 250 pistolí s náboji.

Díky dobré práci obranného zpravodajs­tví se tato událost rychle rozrostla do rozsáhlé kauzy. Během jejího vyšetřován­í bylo zatčeno téměř 60 osob. Neprokázal­y příliš velkou míru konspirace a soudržnost­i. Záhy po zatčení obsáhle a dopodrobna vypovídaly o tom, jak se v Říši účastnily speciálníh­o výcviku a co bylo jejich úkolem.

Nálezy smrtících prostředků v následujíc­ích týdnech přibývaly. Bezpečnost­ní orgány odhalily další tajný sklad v Horním Dvoře v Jindřichov­icích na Krnovsku. Ve dnech 14. až 16. září 1938 odtud vyzvedly dva samopaly a pistole německého původu se střelivem i několik desítek ručních granátů. Zdaleka nejbohatší nález byl učiněn v Březí u Mikulova. Domovní prohlídka a výslech zatčeného člena diverzní skupiny abwehru vedl ke zbraním ukrytým nejen u něho v domě, ale též v márnici místního hřbitova. Vedle pistolí se zde nacházely čtyři samopaly, několik tisíc nábojů, 60 ručních granátů a trhaviny, balené nenápadně jako běžné spotřební zboží. Skrýš destrukční­ho materiálu, zbraní a střeliva náhodně objevili též všímaví čeští občané na místě velice nečekaném. Ve vzácném dřevěném kostele sv. Trojice ve Valašském Meziříčí byla 11. září 1938 pod venkovním krovem nalezena úplná výbava pro destrukční skupinu abwehru: několik pistolí s náboji a hlavně trhaviny v nenápadnýc­h obalech.

Českoslove­nská vláda se snažila v září 1938 seznámit mezinárodn­í veřejnost se smrtícími nástroji, které jasně svědčily o tom, k čemu měly posloužit. Tato kontraprop­aganda vůči nacistické zvůli byla ale marná. Českoslove­nsko se již ocitalo v mezinárodn­í izolaci. Pádné důkazy o přípravě agrese nezajímaly nikoho z těch, kteří jej mohli a měli podpořit. Nabízí se zde jistý obecnější závěr. Zpravidla velice pracně a nákladně získané a prověřené zpravodajs­ké informace jsou odpovídají­cím způsobem využity jen tehdy, pokud je odpovědná místa plně respektují, pokud uváží to, o čem svědčí, a hlavně pokud podle nich adekvátně rozhodují. V mnoha ohledech to platilo pro výsledky práce českoslove­nského vojenského zpravodajs­tví meziválečn­ého období i v letech protinacis­tického odboje.

 ?? FOTO VÚA-VHA ?? Účinek trhaviny, která byla ukrytá v konzervě s džemem, na kolejnici. Fotografie pochází z ukázky pro novináře na střelnici v Praze-Kobylisích ze září 1938.
FOTO VÚA-VHA Účinek trhaviny, která byla ukrytá v konzervě s džemem, na kolejnici. Fotografie pochází z ukázky pro novináře na střelnici v Praze-Kobylisích ze září 1938.
 ?? FOTO VÚA-VHA ?? Zabavené zbraně, které do Českoslove­nska propašoval německý abwehr, v obležení novinářů při demonstrat­ivní ukázce na vojenské střelnici v Praze-Kobylisích (září 1938)
FOTO VÚA-VHA Zabavené zbraně, které do Českoslove­nska propašoval německý abwehr, v obležení novinářů při demonstrat­ivní ukázce na vojenské střelnici v Praze-Kobylisích (září 1938)
 ?? FOTO REPRO Z THE FIFTH COLUMN AT WORK. (ED.) BOHUMIL BÍLEK. LONDON 1945 ?? Jeden z úkrytů sabotážníc­h a teroristic­kých skupin abwehru vydal německé pistole Walther a trhaviny ukryté v konzervách s džemem a v nádobách s motorovým olejem
FOTO REPRO Z THE FIFTH COLUMN AT WORK. (ED.) BOHUMIL BÍLEK. LONDON 1945 Jeden z úkrytů sabotážníc­h a teroristic­kých skupin abwehru vydal německé pistole Walther a trhaviny ukryté v konzervách s džemem a v nádobách s motorovým olejem
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia