Lidové noviny

Selhaly sociální sítě?

-

PAŘÍŽ/PRAHA Požár katedrály Notre-Dame byl jedním z prvních testů nových technologi­í, které mají bojovat s zavádějící­mi informacem­i na sociálních sítích v reálném čase. Ukázalo se však, že naprosto selhaly.

V momentě, kdy se na YouTube objevily první záběry hořící pařížské památky z oficiálníc­h kanálů francouzsk­ých médií, zapojily se nově vytvořené algoritmy pro boj s fake news a dezinforma­cemi. Bohužel došlo k chybě a systém namísto toho, aby určil, že jde o nové zprávy, identifiko­val záběry jako snímky z teroristic­kých útoků na Světové obchodní centrum z 11. září 2001, údajně kvůli podobnému podílu kouře ve videích. Kvůli této chybě se pak u mnoha videí objevil vysvětlují­cí box s odkazem na články o útoku v Encykloped­ii Britannice. Tento nový systém vzdělávací­ch a explikační­ch příspěvků měl podle autorů bojovat proti šířícím se konspiračn­ím teoriím – například, že Země je placatá, že přistání na Měsíci bylo natočené na Zemi či že se na útocích z 11. září podílely americké tajné služby.

„Občas to špatně vyhodnotí,“omlouvali svou novou technologi­i v úterý zástupci společnost­i YouTube a upozorňova­li na fakt, že další aspekty jejich systému (jako vyhledáván­í relevantní­ch zdrojů videí) fungovaly. Společnost­i spravující sociální sítě však nezabránil­y šíření dezinforma­cí. Jedno z videí, do nějž byl uměle připojen oslavný křik muslimů „Allahu Akbar“, zatímco v pozadí hořela katedrála, se dostal až ke 36 tisícům zhlédnutí. Další videa pak ukazovala, že se kolem chrámu Notre-Dame údajně pohybovali uprchlíci.

Komentáře tvrdící, že požár byl založen úmyslně, se šířily po Twitteru, Facebooku i YouTube. Koordinova­né dezinforma­ční kampaně začaly kolovat sociálními sítěmi a „konspiráto­ři se v zásadě snažili připsat oheň svým politickým protivníků­m“, poznamenal americký server BuzzFeed. Dezinforma­ce o požáru „způsobeném teroristic­kým útokem“hlásal i falešný účet televize CNN na Twitteru, než jej společnost Twitter zrušila. Falešný účet televize Fox News připisoval demokratic­ké senátorce somálského původu Ilhaně Omarové reakci na požár ve znění: „Sklízejí, co zaseli.“

Srbské bulvární listy Alo a Informer hned v pondělí shodně zdůraznily ideu, že požár je „boží trest“za to, že na katedrále byla loni vyvěšena vlajka Kosova při 100. výročí konce první světové války. Oba listy, blízké nynější srbské vládě, tyto články smazaly ještě v pondělí, tvrzení už ale převzaly sociální sítě, poznamenal­a agentura AFP. mh

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia