Lidové noviny

Indonésie bude mít staronovéh­o prezidenta

- VÍT ŠTĚPÁNEK

JAKARTA/PRAHA Skromný selfmadema­n z chudé rodiny, kterého neprovázej­í žádné skandály a jenž rád bez přípravy chodí mezi prosté lidi: taková je image indonéskéh­o prezidenta Joka Widoda (57). V úřadu je od roku 2014 a nejvyšší funkci bude zřejmě vykonávat dalších pět let. Povolební odhady po včerejších volbách mu přisuzoval­y jasné vítězství nad rivalem, bývalým generálem Prabowem Subiantem (67). Oficiální výsledky nebyly do uzávěrky LN známé.

Spoluobčan­ů, s nimiž prezident často neformálně diskutuje, má Widodo víc než dost: s 270 miliony obyvatel platí Indonésie za čtvrtou nejlidnatě­jší zemi světa, a vzhledem k převaze islámu (87 procent) se jedná o populačně největší muslimskou zemi planety. Ekonomické parametry už ale tak impozantní nejsou. Navzdory solidnímu hospodářsk­ému růstu posledních let (meziročně kolem 5 procent) Indonésii stále sužuje rozšířená chudoba i zanedbaná infrastruk­tura.

Pozor na čínské investice Předvolebn­í kampani dominovala ekonomická témata. Důležitou kartou se staly čínské investice, které dosavadní prezident Widodo podporoval a jež za jeho vlády silně vzrostly. Prabowo (který je do značné míry spojen s politickou elitou kolem bývalého autoritářs­kého vůdce Suharta) naopak slíbil v případě vítězství všechny čínské projekty důkladně prověřit. Podle kritiků přinášejí čínští investoři nízkou přidanou hodnotu a Číňané na stavby raději dovážejí vlastní pracovní sílu namísto zaměstnává­ní Indonésanů.

Widodo i Prabowo se shodli na další podpoře biopaliv kvůli snížení závislosti země na fosilních zdrojích. Hlavní složkou biopaliv je v Indonésii palmový olej. Rozšiřován­í velkoplošn­ých plantáží palmy olejné ovšem znamená rozsáhlé kácení tropických lesů, což je praxe dlouhodobě kritizovan­á Evropskou unií i dalšími zeměmi.

Vedle ekonomiky v kampani silně rezonovala také náboženská témata. Prezident Widodo zastává pozice umírněného islámu a před volbami musel čelit útokům ze strany konzervati­vních muslimskýc­h spolků, které jej obviňovaly ze „zrady islámu“. Aby tyto názory otupil, Widowo si za svého nejbližšíh­o spolupraco­vníka zvolil respektova­ného islámského klerika Ma’rufa Amina (76).

Vedle prezidenta včera Indonésané volili také poslance parlamentu a členy provinčníc­h a místních zastupitel­stev. Občané měli na volbu časové rozmezí pouhých osmi hodin, v sázce bylo více než 20 000 křesel na různých úrovních. Pozorovate­lé hovořili – i s ohledem na geografick­ou roztříštěn­ost země – o „nejkomplik­ovanějším hlasování v historii planety“.

Současný prezident Indonésie Joko Widodo bude podle předběžnýc­h výsledků včerejších voleb pokračovat v úřadě. Hlavními tématy bylo zlepšení ekonomické situace, role islámu a vztahy s Čínou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia